Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

140 de ani de relații diplomatice România-SUA
14.06.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Președintele României, Klaus Iohannis: „La data de 14 iunie 2020, România celebrează împreună cu Statele Unite ale Americii 140 de ani de relații diplomatice. Este un drum lung pe care cele două state l-au făcut împreună, dar și un proces de o extraordinară complexitate, care a cunoscut în ultimele decenii o dezvoltare constantă și consistentă, ajungând în prezent la un nivel de excelență fără precedent, susținut de un dialog politic dens și o cooperare foarte eficientă.

Au contribuit la aceste evoluții atât împărtășirea valorilor democratice, cât și dedicația pentru consolidarea cooperării bilaterale a unor generații succesive de oameni politici, diplomați, artiști, reprezentanți a numeroase corpuri profesionale și sociale. Iar dialogul meu fructuos și substanțial din ultimii ani cu Președintele Donald Trump a adus rezultate benefice pentru relația dintre țările și popoarele noastre.

Pentru România, Statele Unite ale Americii au dovedit, mai ales în ultimele două decenii, că sunt aliatul ferm de care avem nevoie în momente importante, însoțindu-ne astfel statornic pe calea aleasă de țara noastră pentru consolidarea securității și prosperității cetățenilor săi. La rândul său, România și-a conturat profilul de partener de încredere și aliat NATO activ, care își asumă angajamente puternice și contribuie la securitatea comună împreună cu Statele Unite, prin participarea consistentă la misiuni precum cea din Afganistan sau prin consolidarea apărării pe flancul estic al Alianței.

Parcursul ascendent al relațiilor noastre bilaterale este pus în valoare de Parteneriatul nostru Strategic pentru secolul XXI, dimensiune esențială a politicii externe a României, care oferă perspective ample de cooperare într-o arie largă de domenii – politic, securitar, economic, cercetare, tehnologie, știință și educație, contacte inter-umane. Vitalitatea parteneriatului a fost reconfirmată în ultimul an inclusiv prin adăugarea de noi sfere de cooperare, în domenii de înaltă tehnologie, cu implicații de ordin economic, social și politic pentru următorul deceniu – așa cum o arată Declarația Comună pe care am adoptat-o împreună cu Președintele Statelor Unite pe 20 august 2019, în cadrul vizitei mele la Casa Albă.

Relația privilegiată în cadrul Parteneriatului Strategic ne oferă un reper solid în contextul unei lumi aflate într-o profundă și rapidă schimbare, o lume dominată de numeroase provocări de securitate, la care s-a adăugat, anul acesta, lupta pe care toate statele lumii au dus-o cu pandemia de COVID-19. Încă o dată, într-un context atât de complex, România și SUA au știut să dea măsura solidității și solidarității în relația noastră bilaterală, acordându-și reciproc ajutor și demonstrând practic valoarea acțiunii comune în favoarea propriilor cetățeni.

Este o mare satisfacție să constat că, la 140 de ani de la stabilirea lor, relațiile diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii sunt mai puternice ca oricând.

În calitate de Președinte al României, sunt profund angajat, atât personal, cât și în numele țării mele, pentru aprofundarea și dezvoltarea, și pe mai departe, a Parteneriatului Strategic româno-american și a parteneriatului transatlantic!”

Premierul României, Ludovic Orban: „Aniversăm astăzi 140 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, care de-a lungul istoriei noastre au contribuit în momente cheie la împlinirea năzuințelor românilor pentru o națiune de sine stătătoare, pentru dezvoltarea democratică și pentru garantarea securității naționale a României.

România și Statele Unite ale Americii sunt angajate într-o relație bilaterală consolidată, reflectată de dinamica dialogului politic bilateral, nivelul de cooperare în domeniul politico-militar și de securitate și intensificarea schimburilor economice și comerciale. Parteneriatul Strategic cu SUA, care este un pilon esențial al politicii noastre externe, oferă o garanție durabilă pentru securitatea și prosperitatea națională, alături de apartenența la NATO și la Uniunea Europeană.

În contextul pandemiei globale cu noul coronavirus, Parteneriatul Strategic și-a dovedit din nou relevanța, România și SUA cooperând aprofundat pentru a diminua riscurile la adresa cetățenilor noștri.

Atașamentul țării noastre față de valorile democratice, contribuția semnificativă a Parteneriatului nostru la securitatea euro-atlantică și stabilitatea regională reprezintă o bază solidă pentru consolidarea și aprofundarea în continuare a relațiilor dintre România și SUA.

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de relații diplomatice, reafirm determinarea mea și a Guvernului pe care îl conduc pentru a dezvolta constant relațiile cu Statele Unite ale Americii, de o manieră concretă, în conformitate cu interesele noastre comune și valorile împărtășite. Îmi exprim convingerea că Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite Americii va continua să se extindă, valorificând toate oportunitățile, precum și potențialul unei relații bilaterale mutual benefice.”

Ministrul Afacerilor Externe, prof. univ. dr. Bogdan Aurescu: „Astăzi, 14 iunie 2020, aniversăm 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Statele Unite ale Americii. În drum spre București, unde urma să preia conducerea legației SUA, diplomatul Eugene Schuyler îi scria secretarului de stat american Evarts: „…mă simt onorat în cel mai înalt grad de a fi primul american căruia i se încredințează misiunea de a începe relații diplomatice regulate în această țară. Nu voi precupeți nimic pentru a promova bunele relații între cele două țări”.

De la momentul istoric din 1880, generații de diplomați români și americani, oameni politici, militari, personalități istorice, culturale și academice sau membri ai comunităților româno-americane și de afaceri, au dus mai departe angajamentul exprimat acum 140 de ani de Eugene Schuyler. Pe contribuțiile lor se fundamentează relația privilegiată dintre statele noastre, așa cum o cunoaștem astăzi: o relație de prietenie profundă și un Parteneriat Strategic orientat spre viitor, valoros și solid, în cadrul familiei transatlantice.

Marcarea acestei aniversări are loc într-un moment în care cooperarea strategică dintre România și Statele Unite ale Americii se află la cel mai înalt nivel de excelență, aspect confirmat și cu ocazia vizitelor pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, le-a făcut la Casa Albă în 2017 și 2019, precum și de Declarația comună a celor doi șefi de stat din 20 august 2019, care dezvoltă domenii cheie ale Parteneriatului Strategic. Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ocupă un loc central în arhitectura politicii externe și de securitate a României, fiind unul dintre cei trei piloni importanți ai politicii externe a țării noastre, alături de creșterea rolului și importanței României în cadrul Uniunii Europene și NATO, împărtășind angajamentul pentru democraţie şi voinţa de a răspunde provocărilor şi ameninţărilor comune.

Credibilitatea și predictibilitatea construite în relația cu partenerul nostru strategic s-au dovedit cruciale în adaptarea la evoluțiile din mediul de securitate global și regional. Cooperarea dezvoltată de România și Statele Unite în cadrul NATO, în misiunile din Afganistan, sau în regiunea de interes strategic comun a Mării Negre, precum și prin gestionarea provocărilor noi la adresa securității, au condus la aprofundarea și dezvoltarea Parteneriatului nostru Strategic în toate dimensiunile sale. Mai mult, în situațiile care testează astăzi reziliența sistemului sanitar, cum este cazul actualei pandemii, România și Statele Unite s-au sprijinit reciproc, prin demersuri de repatriere a propriilor cetățeni aflați în situații dificile, prin schimb de experiență și susținere prin deplasarea unei echipe medicale militare române în SUA, sau prin transportul de urgență, cu sprijinul Statelor Unite, al unei cantități considerabile de echipamente medicale de protecție.

Adăugarea de noi domenii de interes comun sub egida Parteneriatului Strategic demonstrează vitalitatea și viitorul acestui format structurat de cooperare.

De-a lungul carierei mele diplomatice am avut onoarea de a contribui, alături de colegi români și americani, la consolidarea și dezvoltarea acestui Parteneriat. Am avut ocazia unică de a participa la transformarea unor concepte și idei în realități și proiecte concrete, care contribuie semnificativ la securitatea și prosperitatea României, a Statelor Unite, a regiunii Mării Negre, precum și a familiei transatlantice din care țările noastre fac parte. Sunt onorat că am negociat pentru România Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, din 13 septembrie 2011, un document de referinţă care sintetizează remarcabil esenţa relaţiilor dintre cele două ţări și primul document politic bilateral care consemnează Parteneriatul Strategic dintre țările noastre. De asemenea, am avut prilejul să conduc echipa care a negociat Acordul privind amplasarea în România a elementelor scutului antirachetă la baza Deveselu, semnat tot în 13 septembrie 2011, unul dintre proiectele cele mai importante ale dimensiunii politico-militare a Parteneriatului Strategic, care ilustrează angajamentul ferm şi durabil al Statelor Unite pentru securitatea României.

La acest moment aniversar, rememorăm puncte esențiale care au marcat relația noastră bilaterală: de la momentul când primii trimiși diplomatici americani au sosit într-o Românie independentă, la rolul jucat de Statele Unite în confirmarea internațională a Marii Uniri, și trecând prin susținerea acordată de Statele Unite după 1989, pe parcursul reintegrării României în locul său binemeritat în comunitatea occidentală, proces care a culminat cu aderarea la NATO și UE și lansarea unei relații de Parteneriat Strategic între Statele Unite și țara noastră.

Astăzi, mai mult ca oricând, ca ministru al afacerilor externe al României și ca diplomat român, consider extrem de important și prioritar să continuăm efortul susținut de a aprofunda și dezvolta Parteneriatul nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii, spre beneficiul direct al cetățenilor români, al securității și prosperității lor.

Vă invit ca, prin vizionarea expoziției online realizate de Ministerul Afacerilor Externe, prin Arhivele Diplomatice și în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, să descoperim, sau, uneori, să re-descoperim, toate aceste momente și personalități din istoria relațiilor bilaterale de 140 de ani și, de asemenea, din istoria Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

La mulți ani, România!

La mulți ani, Statele Unite ale Americii!”

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman: ”România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi militari şi economici ai Statelor Unite în Europa. Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american şi în numele americanilor şi al preşedintelui Trump, îţi mulţumesc, România, pentru cei 140 de ani de prietenie şi cooperare. Mulţi înainte! […] După căderea comunismului în 1989, România a considerat Statele Unite partener şi prieten. În 1997, ţările noastre au devenit parteneri strategici; în 2004, România a devenit stat membru NATO. Această relaţie continuă să aducă beneficii ambelor ţări în prezent.”

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO