Rezoluția Adunării Moldova Europeană. Basarabia = România
25 mai 2023 | Antonie POPESCU
Când te gândești la acuratețea Declarației de Independență din 1991 (foto 3), parcă îți saltă și acum inima de bucurie…
Și când compari Declarația cu Rezoluția Adunării „Moldova Europeană” (AME) adoptată în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău la 21 mai 2023 (foto 4)… sau cu Declarația Suveranității Republicii Socialiste Sovietice Moldova (RSSM) din 1990 (foto 2)… ce mai afli!?
Redactorul Rezoluției a uitat să scrie câtuși de puțin despre retragerea din CSI…
„Definitiv și ireversibil” din primul paragraf al Rezoluției are pentru gubernanți probabil tot atâta valoare ca “de-a pururi și totdeauna” din Actul Unirii de la 1918 (foto 1), cel recunoscut prin tratate internaționale.
„Să modifice Constituția” astfel încât aderarea la Uniunea Europeană… mai vrea Rezoluția AME… deși pentru aderarea la UE nu este nevoie de a modifica Legea Fundamentală, cum nici pentru remorcarea la CSI n-a fost nevoie decât de un vot al Parlamentului, smuls „noaptea ca hoții”.
Nici pentru aderarea la NATO nu este nevoie de a schimba Constituția, art. 11 al pretinsei neutralități fiind căzut în desuetudine, așa cum s-a putut constata nefericit în cazul art 13, din care s-a radiat sintagma „grafia latină„, și cum aceeași constatare n-au vrut să facă parlamentarii PAS privitor la desuetudinea neutralității (ce neutralitate este aia cu trupe rusești pe teritoriu!?).
În Rezoluție nu scrie nimic de Tighina și scrie nu de conflictul de la Nistru (de pe ambele maluri) ci doar de conflictul transnistrean, de parcă trupele rusești s-ar fi retras din Tighina peste Nistru…
Într-un singur loc Rezoluția AME menționează România, pentru specialiștii în „pregătirea și perfecționarea cadrelor„, nu (și) la interconectarea energetică, de parcă aceasta s-ar putea face altcumva decât cu sistemul energetic național al României…
Probabil că și termenul de „moldoveni” se referă la cetățenii RepMoldova și nu-i exclude pe ucraineni, găgăuzi, bulgari, ruși ș.cl., nu mai spun de „românii din RepMoldova”, că iar îmi spune un prieten că o critic prea des pe Maia…
Și sper că termenul îi exclude pe bucovineni, pe toți moldovenii din dreapta Prutului care împreună cu valahii și cu oltenii au fondat Principatele Unite și apoi România!
Deși a corectat sintagma „limba moldovenească„, rămâne cu cealaltă aberație în a le menține basarabenilor porecla sovietică și voronist-dodonistă: „poporul moldovenesc„!?
Tot așa scrie Rezoluția și „Moldova” în loc de RepMoldova… sare în ochi că Adunarea nu mai e totuși „Națională” ca zilele trecute, probabil cum nici Basarabia nu e țară ci doar un colț din țara reintegrată în Europa acum 16 ani!
Rezoluția parcă este scrisă pe genunchi de un gazpromist repedeprofitor chiar și de buna-credință a acestei sincere Adunări plebiscitare…
Capodopere de text juridic ori programatic din istoria recentă precum Declarația de Independență, Hotărârea CEDO în cazul Ilașcu și alții c. RepMoldova și Federației Ruse ori celebra Decizie a Curții Constituționale a RepMoldova de reabilitare a numelui limbii române sau Decretul prezidențial prin care 28 iunie 1940 a fost declarată Ziua ocupației sovietice nu l-au putut inspira pe redactor, că l-ar fi complexat intelectual…
Adaug gândurile unui „moldovean” aflat ieri în PMAN la AME (VIDEO, aici):
1. Moldovenii au demonstrat de suficient de multe ori – atât la Adunări Naționale, cât și în cadrul scrutinelor electorale –, că susțin parcursul european.
2. În 2005, moldovenii l-au votat pe Voronin pentru că promitea să construiască Europa la noi acasă.
În 2007, l-au votat pe Dorin Chirtoacă pentru că promitea o capitală europeană.
Începând cu 2009, moldoveni au votat pentru partidele europene.
În 2020, aproape 1 milion de moldoveni au votat-o pe Maia Sandu președinte.
Iar în 2021 au oferit PAS-ului 63 de mandate.
3. Poate este timpul ca și guvernarea să demonstreze că este pro-europeană cu adevărat?
Parafrazând o declarație a Budapestei socialiste, de acum câțiva ani buni, care spunea că drumul României spre Europa / UE trece prin Ungaria, putem spune că și drumul RepMoldova spre UE trece tot prin România, oricât s-ar delimita stăpânirea de la Chișinău ca să fie și pe placul rușilor!
Dar prin formula „Europa este Republica Moldova. Republica Moldova este Europa„, perorată duminică la Chișinău la Adunarea plebiscitară din PMAN, Președinta Parlamentului European, jurista Roberta Metsola, le-a tradus rușilor și filorușilor formula de care le era frică și nu scapă: „Basarabia=România„. Q.E.D.!
Avocat Antonie Popescu
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro