Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Asociația „Inițiativa pentru Justiție” ref. examenul de capacitate pentru absolvenţii 2018 ai INM
15.06.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Asociația „Inițiativa pentru Justiție” solicită Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Guvernului și Parlamentului României să găsească o soluție situației grave în care se află 66 de procurori și 123 de judecători stagiari, absolvenți în anul 2018 ai Institutului Național al Magistraturii, care ar fi trebuit să susțină examenul de capacitate în perioada decembrie 2019 – aprilie 2020.

În primul rând, atragem atenția asupra prevederilor art. 1 alin. (3) și art. 6 alin. (2) O.U.G. nr. 7/2019, potrivit cărora perioada de stagiatură a procurorilor și judecătorilor admiși până în anul 2019 la Institutul Național al Magistraturii este de 1 an de zile. Acest aspect plasează activitatea absolvenților generației 2018 (care și-au început perioada de stagiatură la 01.01.2019) în afara legislației, de mai bine de 6 luni, la momentul redactării prezentului comunicat. Practic, perioada de stagiatură a acestor magistrați stagiari a fost depășită cu mai mult de 50%, în tot acest timp ei având competență redusă de soluționare a cauzelor și niciun fel de previzibilitate cu privire la activitatea și viețile lor profesionale și private.

În al doilea rând, potrivit art. 8 alin. (1) O.U.G. nr. 7/2019, Consiliul Superior al Magistraturii, care avea obligația organizării examenului de capacitate al procurorilor și al judecătorilor stagiari, și-a îndeplinit această obligație cu o întârziere de 41 de zile în anul 2019, față de anul 2018. Acest motiv și actuala criză epidemiologică au condus la situația critică în care se află magistrații stagiari, prin amânarea examenului de capacitate cu mai puțin de 48 de ore înainte de data susținerii primei probe (14.03.2020).

Mai mult decât atât, considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 121 din 10 martie 2020 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 106 lit. a) și d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor conduc la concluzia că organizarea examenului de capacitate de către Consiliul Superior al Magistraturii a devenit neconstituțională.

Așadar, considerăm că, la acest moment, dată fiind situația socio-profesională incertă în care ne aflăm, prioritatea tuturor actorilor implicați ar trebui să fie găsirea urgentă a unor soluții alternative de susținere a examenului de capacitate pentru promoția 2018 de absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii, astfel încât aceștia să poată deveni magistrați definitivi și să servească în deplină competență interesele sistemului judiciar, care devine din ce în ce mai solicitat.

De asemenea, nu putem neglija faptul că se acordă prioritate accesului în profesie a unor persoane din afara sistemului judecătoresc, pe un model de examen simplificat, în loc să se acorde întâietate ocupării posturilor cu persoane în care s-a investit de către statul român, prin Institutul Național al Magistraturii, și care sunt pregătiți la ora actuală să servească nevoile sistemului juridic.

Un alt aspect ce trebuie luat în considerare este acela că procurori și judecători stagiari sunt privați în tot acest timp de acumularea vechimii ca magistrați definitivi, vechime care este necesară accederii în fazele profesionale superioare și participării la diferite concursuri; în condițiile în care aceștia deja s-au confruntat cu o schimbare a legislației în ceea ce privește perioada de vechime necesară pentru a avansa în profesie, situația în care se află devine profund inechitabilă, fiind puși în imposibilitatea de a se prezenta la examene sau concursuri viitoare.

În condițiile în care examenul de capacitate s-a amânat cu mai puțin de 48 de ore înainte de susținerea primei probe, considerăm că scopul perioadei de stagiatură și examinare a fost atins, întrucât magistrații deja au aprofundat cunoștințele necesare definitivării, pregătindu-se pe tot parcursul acestei perioade.

Având în vedere că perioada de stagiatură este deja cu 50% mai mare decât prevede legea, tot acest context oferă actualei generații de magistrați atât premisele unei bune experiențe profesională, cât și ale unei pregătiri teoretice temeinice, identice celei realizate de generațiile anterioare.

Așadar, apreciem că există suficiente motive pentru elaborarea unei metode alternative de organizare a examenului de capacitate pentru aceștia, în cel mai scurt termen, inclusiv prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență (de exemplu, repartiția acestora ca magistrați definitivi pe baza unor criterii obiective de evaluare, cum ar fi media obținută la absolvirea Institutului Național al Magistraturii, definitivarea pe posturile deja ocupate, elaborarea unei mape de stagiu, evaluarea candidaților de către coordonatorul de stagiu etc.).

În orice caz, organizarea examenului în forma sa clasică ar crea o întârziere majoră (adăugându-se la cele 6 luni deja trecute), întrucât chiar dacă se demarează procesul legislativ necesar, iar acesta ar dura maximum 30 de zile (aspect puțin probabil), tot ar fi necesare cel puțin 4 luni pentru ca magistrații stagiari să ajungă la prima probă de examinare (potrivit actualului regulament, acestea au loc la minimum 90 de zile de la anunțarea examenului).

Mai mult decât atât, orice modalitate de susținerea a examenului în format clasic trebuie să ia în considerarea și posibilitatea ca unii dintre candidați să fie infectați cu virusul SARS – CoV-2, situație în care acestora ar trebui să li se permită susținerea examenului într-o altă modalitate, pentru a elimina orice posibil risc sau o posibilă discriminare.

Totodată, subliniem și situația personală a promoției amintite, care s-a pregătit pentru un examen ce a fost suspendat fără nicio altă mențiune, epuizându-și zilele de concediu de odihnă aferente anului 2019 și 2020 pentru pregătirea acestui examen, fiind inadmisibil să li se ceară acestora o pregătire în tandem cu activitatea profesională (având în vedere numărul foarte mare de dosare aflate în lucru la parchetele și judecătoriile din țară), extinsă deja pe parcursul a numeroase luni de zile.

Atragem, în consecință, atenția că magistrații stagiari care au absolvit în anul 2018 Institutul Național al Magistraturii sunt în situația în care nu vor putea beneficia de concediul de odihnă specific activității, corespunzător unei durate de 2 ani de zile, aspect care, în raport cu orice altă categorie profesională, apare complet disproporționat.

În final, subliniem și discrepanța salarială ce există între magistrații stagiari și magistrații definitivi, aceștia fiind privați în ultimele 6 luni de drepturile prevăzute de lege sub acest aspect, existând posibilitatea ca această situație discriminatori să continue, dacă nu se intervine din punct de vedere legislativ pentru a reglementa definitivarea acestora în profesie.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti