Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Concluziile Consiliului UE privind conturarea viitorului digital al Europei


22.06.2020 | Elena ALBU
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria CI 202/1 din 16 iunie 2020, au fost publicate Concluziile Consiliului privind conturarea viitorului digital al Europei.

Consiliul Uniunii Europene,

RECUNOAȘTE importanța tehnologiilor digitale în transformarea economiei și societății europene, în special ca modalitate de a realiza o UE neutră din punct de vedere climatic până în 2050, astfel cum se subliniază în Pactul verde european, și de a crea locuri de muncă, de a promova educația și noile competențe digitale, de a spori competitivitatea și inovarea, de a promova binele comun și de a stimula o mai bună incluziune a cetățenilor. SALUTĂ recentul pachet digital al Comisiei Europene: comunicările „Conturarea viitorului digital al Europei” și „O strategie europeană privind datele”, precum și Cartea albă „Inteligența artificială – O abordare europeană a excelenței și a încrederii”.
ESTE DE ACORD că Europa dispune de toate atuurile și punctele forte, inclusiv o bază industrială robustă și o piață unică digitalizată dinamică, pentru a valorifica cu succes oportunitățile și a aborda provocările cu care se confruntă sectorul digital, asigurând în același timp caracterul incluziv, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile, sustenabilitatea sa, echilibrul geografic și beneficiile sale pentru toate statele membre, cu respectarea deplină a valorilor comune ale UE și a drepturilor fundamentale. INVITĂ Comisia, statele membre, sectorul privat, societatea civilă și comunitatea științifică să sprijine și să se implice în aceste eforturi. RECUNOAȘTE că eficacitatea acestor acțiuni ar trebui să țină seama de situația specifică a regiunilor ultraperiferice europene, asigurându-se că transformarea digitală este răspândită pe întreg teritoriul.
ESTE DE ACORD că accelerarea transformării digitale va fi o componentă esențială a răspunsului UE la criza economică generată de pandemia de COVID-19, astfel cum se subliniază în declarația comună a membrilor Consiliului European din 26 martie.
SUBLINIAZĂ că statele membre și instituțiile UE ar trebui să își intensifice în continuare eforturile pentru a stimula digitalizarea pieței unice, în care economia digitală să fie caracterizată de un grad ridicat de încredere, securitate, siguranță și alegere pentru consumatori, precum și de o puternică competitivitate bazată pe un cadru care să promoveze transparența, concurența și inovarea și care să fie neutru din punct de vedere tehnologic. INVITĂ Comisia să adopte o abordare specifică, flexibilă, bazată pe fapte și axată pe soluționarea problemelor, să elimine barierele transfrontaliere nejustificate și să asigure consecvența și coerența cu legislația existentă atunci când formulează noul cadru pentru viitorul digital al Europei.
SUBLINIAZĂ importanța în mediul post-criză a protejării și consolidării suveranității digitale în cadrul UE, precum și a poziției de lider a UE în cadrul lanțurilor valorice digitale internaționale strategice, ca elemente esențiale pentru a asigura autonomia strategică, competitivitatea globală și dezvoltarea durabilă, promovând în același timp, valorile comune ale UE, transparența, drepturile omului și libertățile fundamentale pe scena internațională și asigurând angajamentul față de cooperarea internațională cu sectoarele public și privat și comunitatea științifică. În acest sens, RECUNOAȘTE importanța contribuției cercetării și inovării la conturarea viitorului digital al Europei și rolul său esențial pentru dezvoltarea următoarei generații de tehnologii digitale.
SUBLINIAZĂ impactul semnificativ pe care transformarea digitală îl va avea în continuare asupra pieței europene a muncii, îndeosebi sub aspectul schimbărilor care afectează cererea de competențe, al eliminării treptate a anumitor tipuri de locuri de muncă și al creării de locuri de muncă noi. INVITĂ Comisia să ia în considerare politicile și inițiativele UE privind piața muncii și protecția socială, în vederea realizării sinergiei acestora cu politicile și inițiativele digitale.
ESTE DE ACORD că realizarea acestor obiective necesită un impuls substanțial și o coordonare mai amplă a investițiilor, în legătură cu planul de redresare al UE, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, punând accentul în special pe proiectele de infrastructură de mare impact care vor permite Europei să devină lider în materie de lanțuri valorice digitale globale, inovare și creativitate. EVIDENȚIAZĂ importanța critică a programului Europa digitală pentru construirea și implementarea, la o scară globală suficientă, a capacității digitale în întreaga Uniune, în special în ceea ce privește inteligența artificială, calculul de înaltă performanță, securitatea cibernetică și competențele digitale avansate, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor, precum și a Mecanismului pentru interconectarea Europei (Sectorul digital), pentru a asigura implementarea la nivelul UE a unor rețele de gigabiți și un acces integral la infrastructuri digitale avansate de foarte mare capacitate în toate lanțurile valorice. RECUNOAȘTE, de asemenea, contribuția importantă a viitorului program Orizont Europa și a fondurilor structurale la transformarea digitală. SUBLINIAZĂ necesitatea alocării de fonduri suficiente pentru aceste programe. ÎNCURAJEAZĂ statele membre să pună în aplicare reformele necesare și să comaseze resursele necesare, în contextul post-criză, pentru a valorifica avantajele digitalizării și a consolida competitivitatea industriei noastre, la nivel european, național și regional. IA ACT de faptul că sateliții și alte active și servicii spațiale sunt esențiale pentru implementarea și funcționarea unui număr mare de aplicații digitale, precum și pentru asigurarea conectivității în zonele îndepărtate și monitorizarea mediului și a schimbărilor climatice. Prin urmare, este esențial să se promoveze în continuare programele spațiale europene pentru a se obține cele mai bune condiții premergătoare transformării digitale.
RECUNOAȘTE rolul esențial al tehnologiilor digitale, cum ar fi rețelele în bandă largă de foarte mare capacitate, tehnologia blockchain, inteligența artificială și calculul de înaltă performanță, în aplicarea măsurilor legate de COVID-19, mai ales în domeniile muncii la distanță, învățării la distanță și cercetării. SUBLINIAZĂ că este important ca UE să se poată baza pe instrumente digitale de încredere și să facă alegeri tehnologice autonome, pentru a proteja mai bine cetățenii europeni în acest context.
SALUTĂ Orientările Comisiei în domeniul protecției datelor privind aplicațiile care sprijină combaterea pandemiei de COVID-19 și Recomandarea privind un set comun de instrumente la nivelul Uniunii pentru utilizarea tehnologiei și a datelor în scopul de a combate criza provocată de pandemia de COVID-19 și de a ieși din această criză, în special în ceea ce privește aplicațiile mobile și utilizarea datelor anonimizate și agregate privind mobilitatea. SOLICITĂ să se pună un accent deosebit pe chestiunea accesului la sistemele de operare și a interoperabilității acestora, care s-a dovedit a fi esențială în actuala criză provocată de COVID-19.
INVITĂ statele membre și Comisia să analizeze în detaliu experiența dobândită în urma pandemiei de COVID-19 pentru a trage concluzii pentru viitor care să contribuie la punerea în aplicare a politicilor actuale și viitoare ale Uniunii în domeniul digital. RECUNOAȘTE valoarea schimbului de informații la nivel transfrontalier în timp real, a comunicațiilor digitale și a coordonării internaționale privind răspunsul la pandemia de COVID-19. SUBLINIAZĂ valoarea tehnologiilor bazate pe internet în menținerea dialogului, a activității comerciale și a serviciilor atunci când viața publică este restricționată. EVIDENȚIAZĂ oportunitatea oferită de serviciile bazate pe internet de a atenua efectele de descurajare asupra sectorului afacerilor, în special asupra IMM-urilor.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro