Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Provocări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene: din culisele unei cariere în drept european. Interviewing European Union: Wilhem Meister in EU law de Daniel Mihail Șandru și Constantin Banu
16.06.2020 | Ioana-Cornelia PETRUSE

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Opinii, Povestim cărți, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ioana-Cornelia Petruse

Ioana-Cornelia Petruse

Interviewing European Union: Wilhem Meister in E.U. law[1] este o carte atipică, fiind o colecție de interviuri, care își propune să ne împărtășească practicienilor și studenților la drept deopotrivă, o privire din culisele Uniunii Europene, de la oamenii aflați în poziții cheie în instituțiile importante. Atipicitatea cărții provine din faptul că rareori academicienii își împărtășesc ideile într-un cadru mai informal, majoritatea alegând calea articolelor științifice în reviste de drept, adesea greu de urmărit, neavând o structură simplă precum cea tip Q&A. Printre profesioniștii intervievați se numără judecători, avocați generali sau référendaire (legal secretary) la Curtea de Justiție a Uniunii Europene precum și alți profesori și academicieni care profesează în domeniul dreptului European.

Printre subiectele de discuție interesante, s-a aflat și importanța unei bune înțelegeri a dreptului national pentru un profesionist, precum și rolul dreptului comparat în crearea și funcționarea Uniunii Europene. Judecătorul Alexander Kornezov a fost de părere că nu poți înțelege Dreptul European dacă îți lipsesc noțiunile de baza și raționamentul logic juridic pe care îl dobândești atunci când studiezi dreptul național al statului din care provii. În ceea ce privește dreptul comparat, acesta a fost deosebit de relevant atunci când Uniunea a căutat modele pentru instituțiile sale, inspirându-se din sistemele de drept naționale ale altor State Membre. Mai mult decât atât, o perspectiva comparativă asupra drepturilor ne asigură cunoștiințele necesare pentru adoptarea unei noi legislații și transpunerea corectă a acesteia. Astfel, majoritatea respondenților au fost de părere că o mare parte din ceea ce este astăzi Dreptul UE, provine din analiza și sinteza diferitelor sisteme juridice tradițional-europene, cu preponderență drept roman, drept anglo-saxon și drept german. Armonizarea acestor norme, totuși, a fost lăsată pe seama cercetătorilor și academicienilor de drept comparat, care au făcut eforturi considerabile în acest sens.

O altă perspectivă interesantă care iese la iveală odata cu lectura acestei cărți, este că nu euroscepticii, cei care critică fervent sistemul, sunt și cei care identifică cu acuratețe problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană, ci dimpotrivă, profesioniștii care își desfășoară activitatea în domeniul Dreptului European, aceștia fiind cei mai în măsură să ofere detalii din culise. Acest lucru a fost demonstrat prin analizarea răspunsurilor oferite de către acești profesioniști la întrebarea „Care consideri că sunt dificultățile cu care se confruntă Uniunea Europeană?” sau „Ce amenințări există la adresea coeziunii și coerenței ordinii de drept a Uniunii Europene, și ce soluție există pentru aceste probleme?” Răspunsurile oferite au fost foarte bine argumentate, unele rezultând în mod evident din situația economică globală, iar altele dintr-o analiză politică referitoare la modul în care integrarea statelor a devenit tot mai anevoiasă odată cu creșterea numărului acestora. Spre exemplu, mulți respondenți au considerat că perioadele de criză economică sunt cele care reprezintă cea mai mare amenințare la adresa coeziunii Uniunii Europene. Uniunea are dificila misiune de a pune în balanță păstrarea valorilor care stau la baza dreptului Uniunii și răspunsurile prompte în situații de criză, și în același timp să găsească un echilibru între acestea. Necesitatea pentru o guvernare eficientă în aceste momente grele, împing statele spre o tendință individualistă și de egocentrism, fiind lăsată la o parte cooperarea și într-ajutorarea, fapt care ar putea conduce în timp la tensiuni politice și implicit la dezintegrare.

O altă provocare cu care se confruntă Curtea este tocmai formularea considerentelor deciziei într-o trimitere preliminară în așa manieră încât judecătorii Statelor Membre să poată înțelege cu exactitate modul de aplicare a dreptului European, pentru ca resortisanții să se bucure de efectele depline ale acestuia. În același timp, Curtea trebuie să mențină un echilibru și să ofere instrucțiuni pentru aplicarea corectă a dreptului European, fără nicio imixtiune în actul de justiție cu privire la soluția pe care instanța națională o va da în respectiva cauză. Acest lucru este cu atât mai greu de realizat, având în vedere contextul internațional, care implică traducerea deciziei Curții, având ca efect deseori schimbarea sensului unor cuvinte, care daca sunt suficient de importante, pot altera întregul înțeles al deciziei sau conduce la pierderea din vedere a unor raționamente. Soluția propusă de către profesioniștii în drept European, este învățarea a cât mai multor limbi străine la nivel de „professional working proficiency”, astfel încât să putem lectura pe cât posibil hotărârile în varianta lingvistică în care au fost redactate de către Curte.

De asemenea, rezistența unor state împotriva jurisprudenței CJUE este în continuare privită cu îngrijorare de către autoritățile europene, cum este, desigur, cazul Germaniei, prin Curtea Constituțională Federală (Bundesverfassungsgerichtshof). Această autoritate supremă în domeniul dreptului constitutional din Germania a avut curajul să vocifereze preocupări ale societății germane pe care oamenii politici nu s-au încumetat să le aducă în discuție. Acest lucru se datorează suportului și aprecierii publice de care această insituție se bucură în Germania, fapt care a fost avut în vedere de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care a luat în serios cererile și pretențiile acesteia de democratizare a instituțiilor europene în trecut. Putem observa că această practică a Curții Constituționale Germane continuă și astăzi, fiind printre singurele autorități care își afirmă în mod public poziția cu vehemență, și care ridică întrebări de natură să pună în dificultate construcția pe care este bazată Uniunea Europeană, un exemplu recent fiind poziția exprimată în 5 mai 2020 referitoare la politica monetară a Băncii Centrale Europene.

Top 3 Citate

1. „One of the strengths of the EU’s legal order is its in-built capacity to develop organically, in function of the needs of its institutional and political system, including as regards the place of EU law in the legal order of the Member States, as it did in a largely autonomous fashion for the first three decades of the European Communities.”[2]

2. „Comparative law is the best antidote to (wrongly) believing the law is static. It is not. It is evolving all the time, and knowing different traditions is the only way to understand why it is moving in one direction or the other.”[3]

3. „And never forget that law is in and about people.”[4]

CE MI-A PLĂCUT:

Provocarea lansată de către autori de a oferi sfaturi și a împărtăși „secrete profesionale” cu tineri juriști aflați la început de carieră

Mi-a plăcut în mod deosebit o întrebare pe care autorii au adresat-o tuturor profesioniștilor intervievați și anume: What advice/recommendation would you give to young researchers in EU law?[5] Răspunsurile la această întrebare au fost diverse, unele tratând chestiuni de calitate a informației, altele despre modul de prezentare a acestora, dar toate răspunsurile au în comun un singur lucru: oferă sfaturi valoroase despre cum să te raportezi la activitatea de cercetare, și anume, cu disciplină, pasiune și sete de cunoaștere.

Spre exemplu, sfatul profesioniștilor este să nu pierdem din vedere în timpul cercetării aspectele de politică, economie, istorie și psihologie, întrucât o astfel de abordare va crește șansele unui rezultat al cercetării cu adevărat ancorat în realitățile contemporane, și ne ajută să înțelegem mai bine scopul unor reglementări, câtă vreme ne raportăm la cultura și tradiția unui anumit stat.

Desigur că nu există rețeta perfectă pentru a fi un bun cercetător sau un bun profesionist, dar cu siguranță există anumite oportunități de formare profesională pe care dacă le explorezi, sunt de natură să te îndrepte în direcția potrivită, iar această carte prevede astfel de exemple.

CE NU MI-A PLĂCUT:

Stilul sumar de a răspunde la întrebări

Referitor la conținutul cărții precum și la modalitatea în care a fost concepută, nu pot găsi o critică, având în vedere că nu este vorba despre o carte care propune o anumită teorie de drept, ci pur și simplu ne face cunoștință cu diverse personalități din domeniul dreptului European, a căror opinii sunt strict personale, presărate pe alocuri cu sfaturi pentru tineri juriști. Cu toate acestea, pot spune că personal, mi-a displăcut modul în care unii (puțini) profesioniști au răspuns la întrebări în mod expeditiv, fără a oferi detalii și fără a trata subiectul în mod exhaustiv.

În concluzie, consider că această carte conține atât informații cât și sfaturi de o valoare inestimabilă pentru practicienii aflați la început de drum în carieră, și care contemplează la o carieră în domeniul dreptului European. De asemenea, ca și o concluzie referitor la ceea ce se întâmplă la momentul actual la nivel European, aș dori să citez o reputată doamnă avocat general, Juliane Kokott: „One of the problems is that people take the advantages of the Union – e.g. peace and freedom – for granted while focusing on current problems. This way, the value of Europe falls into oblivion. What we need is constructive thinking.”[6]

* Textul integral al volumul este disponibil la adresa Daniel-Mihail Șandru, Constantin Mihai Banu (eds), Interviewing European Union. Wilhelm Meister in EU law, Editura Universitară, ISBN 978-606-591-651-7, DOI:10.5682/9786065916517, 2013, 332 p.


[1] Sandru, Daniel Mihail, Banu, Constantin Mihai, Interviewing European Union: Wilhem Meister in EU law, Editura Universitară, București, 2013.
[2] „Una dintre punctele forte ale Uniunii Europene este capacitatea intrinsecă de a se dezvolta în mod organic, în funcție de nevoile sistemului institutional și politic, inclusiv în ceea ce privește rolul dreptului Uniunii în sistemul de drept al statelor membre, așa cum a și făcut-o de altfel într-o manieră autonomă, în primele trei decenii a Comunității Europene.” Banu, Sandru, op. cit., p. 30-31.
[3] „Dreptul Comparat este cel mai bun antidot pentru gândirea eronată cum că dreptul ar fi static. Nu este. Acesta evoluează mereu, iar cunoașterea diverselor tradiții este singura cale pentru a înțelege de ce dreptul se mișcă într-o anumită direcție sau alta.”, Banu, Sandru, op. cit., p. 62.
[4] „Și nu uitați niciodată, dreptul este în și despre oameni.”, Idem, p. 209.
[5] „ Ce sfat/recomandare le-ai oferi tinerilor juriști care întreprind cercetări în domeniul Dreptului European?”
[6] „Una dintre probleme este faptul că oamenii se raportează la avantajele Uniunii precum pacea și libertatea ca fiind ceva la care au dreptul in mod natural, și aleg în schimb să se focuseze pe probleme. Astfel, valoarea reală a Uniunii cade în desuetudine. Ceea ce avem nevoie este să adoptăm o gândire constructivă.” Idem, p. 184.


Avocat Ioana-Cornelia Petruse

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti