Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Este viitorul avocaturii digital?


26 mai 2023 | Sergiu I. STĂNILĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Sergiu I. Stănilă

Sergiu I. Stănilă

Este viitorul avocaturii digital? Cu siguranță da.
Nu cred că putem să adoptăm o altă direcție decât aceea a digitalizării, pentru că acesta este trendul societății și este absolut firesc ca și profesia de avocat să se adapteze schimbărilor tehnologice care ne influențează activitatea de zi cu zi.

Demersuri și preocupări în materia digitalizării nu s-au realizat prima dată cu ocazia întocmirii acestui proiect foarte discutat atât în interiorul corpului profesional, cât și în afara lui. Ele sunt mai vechi.

La nivelul Baroului Timiș, spre pildă, încă din anul 2015 am inițiat demersuri în această direcție și astăzi am ajuns la performanța ca absolut toate serviciile administrative, birocratice în întreaga relație avocat-barou și barou-avocat, să fie digitale sau să se poată realiza digital. Firește, opțional. Cei care doresc beneficiază și utilizează aceste facilități, cei care nu doresc sau care au alte preferințe merg în continuare pe o colaborare profesională, administrativă, birocratică, clasică.

La nivelul UNBR, aș aminti, de exemplu:
– registrul electronic al actelor cu dată certă întocmite de avocat, care este o procedură digitală, electronică, prin care documentele respective îndeplinesc condițiile legale și sunt aduse la conștiința terților;
– registrul electronic al bunurilor care fac parte din patrimoniul de afectațiune al formelor de exercitare a profesiei de avocat;
– în ceea ce privește relația cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Uniunea Națională a Barourilor din România s-a implicat și a pus la dispoziția tuturor colegilor avocați o procedură electronică facilă, elegantă, comodă și foarte eficientă, care conduce la accesarea bazelor de date. Da, în același timp colegii noștri pot să acceseze și individual, în format clasic sau în format electronic relația cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară;
– ședințele de Consiliu ale Uniunii Naționale al Uniunii Naționale Barou din România și ale Comisiei Permanente sunt pregătite prin proceduri electronice și digitale.

Toți cei care am lucrat la proiect și nu numai, toți colegii noștri care vremelnic ocupă niște demnități sunt animați de bună-credință și implicarea lor se bazează doar pe bună credință.

Firește că atunci când lucrezi într-un ritm mai alert, animat de bună-credință, este posibil și să greșești. O recitire a textului proiectului de lege la care am lucrat a dovedit că unele exprimări nu au fost cele mai fericite. O lecturare a tuturor argumentelor expuse în spațiul public de colegii noștri avocați, foarte multe dintre ele pertinente, a dus într-adevăr, la concluzia că unele exprimări trebuie modificate, trebuie reluate, trebuie regândite.

Am acționat rapid, doar din bună-credință și doar pentru scopul de a pune la dispoziția colegilor noștri un instrument nou de lucru.

Av. dr. Sergiu I. Stănilă, Decanul Baroului Timiș

* Idei expuse în cadrul conferinței E-UNBR. Viitorul digital al avocaturii, 9 martie 2023. Înregistrarea video integrală este disponibilă aici.

** Transcript automatizat: Vatis Tech

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii