« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Gabriel Biriș: Piața de avocatură este dominată de firmele românești
16.06.2020 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Alina Matei

Alina Matei

Gabriel Biriş

Gabriel Biriş

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Gabriel Biriș, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Matematică/fizică, Drept, politică. Se spune că cei care sunt buni la matematică și se îndreaptă spre Drept, în realitate, nu sunt chiar atât de buni pentru domeniul matematicii, iar Dreptul le apare, de la orizont, ca fiind simplu, și speră să obțină recunoaștere profesională pe acest tărâm. 😊 Nu e cazul dumneavoastră, care ați fost olimpic și la matematică și la fizică. Ce importanță are pentru un jurist să știe cosinus și tangentă?

Gabriel Biriș: De fapt, nu m-am dus direct către drept, am făcut mai întâi Facultatea de Electronică, dar am realizat că nu asta vreau să fac în viață… Matematica ajută însă în orice profesie, nimic nu funcționează fără logică. Se vede asta și în legislație, multe nu funcționează din cauza legilor scrise fără logică. 😊

Alina Matei: Ați cunoscut experiența firmelor de avocatură internaționale. De ce atrag acestea tinerii avocați?

Gabriel Biriș: Firmele de consultanță, inclusiv firmele de avocatură internaționale sunt o foarte bună școală pentru tinerii avocați sau consultanți datorită investițiilor pe care acestea le fac în training, datorită unei cazuistici complexe. De asemenea, firmele de consultanță internaționale sunt ca un magnet pentru tinerii absolvenți (avocați sau economiști), datorită statusului pe care îl oferă și posibilităților de promovare internă în niște structuri mult mai mari decât cele ale firmelor locale.

Cu toate acestea, firmele de avocatură locale au reușit în toți anii care au trecut să atragă foarte mulți tineri talentați și bine pregătiți, mulți dintre aceștia fiind acum titulari de case de avocatură și dezvoltând la rândul lor echipe foarte competitive de avocați.

Alina Matei: Dacă ar face cineva un fel de audit la Biriş Goran ar constata că procedurile de lucru seamănă cu cele din multinaționale?

Gabriel Biriș: Biriș Goran, ca și alte firme de avocatură românești, concurează atât pentru clienți, cât și pentru colaboratori cu firmele multinaționale. Deci, a trebuit să ne dezvoltăm proceduri de lucru de asigurare a calității de training similare, uneori chiar mai bune decât firmele multinaționale pentru că altfel nu am avea nicio șansă în concurența cu ele.

De altfel, firmele multinaționale de consultanță în România domină piața, însă nu și piața de avocatură. Piața de avocatură este dominată de firmele românești, probabil datorită unei capacități de adaptare și evoluție mai mare decât în alte domenii precum auditul și consultanța fiscală, unde firmele multinaționale au făcut mereu legea.

Alina Matei: Care este direcția pe care ați gândit-o la înființarea Biriş Goran?

Gabriel Biriș: Am înființat, în urmă cu 14 ani Biriș Goran împreună cu trei colegi, fiecare specialist într-un anumit domeniu, ceea ce a determinat ca  direcția inițială pentru Biriș Goran să țină cont de specializarea fiecăruia dintre noi.

Am început cu patru practici principale, fiecare asociată cu expertiza unuia dintre parteneri, corporate și M&A, real estate, competition/antitrust și fiscalitate, ulterior diversificându-ne specializările, adăugând practici noi, în așa fel încât să putem să fim cu adevărat o firmă de tip one-stop-shop pentru clienții noștri.

În rarele cazuri în care nevoile clienților au depășit expertiza noastră, ne-am dezvoltat o rețea de colegi de breaslă pe care să îi putem recomanda și cu care să putem lucra împreună pe cazuri complexe.

Alina Matei: Sunteți un foarte cunoscut avocat fiscalist. Dar nu toți avocații sau judecătorii/procurorii se pricep la cifre. Nici unii, nici alții nu vor să fie mărginiți în acest domeniu. Cum au evoluat lucrurile față de, să zicem, acum 10 ani?

Gabriel Biriș: Într-adevăr, sunt cunoscut pentru expertiza mea în fiscalitate, la începuturile profesiei fiind unul dintre puținii specialiști în fiscalitate absolvent de facultate de drept. Acest lucru s-a datorat faptului că am avut șansa să îmi încep activitatea în departamentul de consultanță fiscală a unei “Big Six” la vremea respectivă, dar și datorită faptului că în facultățile de drept din România, disciplinei “Fiscalitate” nu i-a fost acordată foarte multă atenție.

În timp însă, numărul colegilor avocați care sunt specialiști în fiscalitate a crescut, ceea ce pe mine personal mă bucură pentru că asta a arătat că nu numai contabilii/economiștii știu fiscalitate, până la urmă fiscalitatea fiind o disciplină de Drept.

Probabil a ajutat și background-ul meu care include și matematică, dar, așa cum spuneam, în ultimul deceniu văd din ce în ce mai mulți colegi de breaslă avocați foarte buni.

Lucrurile au evoluat bine pentru această specialitate de drept și mă aștept ca în anii ce vor urma acest lucru să continue.

Alina Matei: Prezentul adus de Coronavirus cum este? Dacă ați face o cronică ce ați scrie?

Gabriel Biriș: Sunt printre cei care au considerat încă de la începutul crizei că s-au făcut și multe greșeli în administrarea acestei crize, multe exagerări care au adus probleme economice ce nu au cum să nu se vadă ulterior, inclusiv în capacitatea de a finanța sistemele medicale pentru a lupta cu boli mult mai grave decât boala produsă de acest virus.

Din păcate, exagerările nu au venit numai din România, sunt foarte multe state mari care au introdus politici de lockdown și social distancing sever, iar România, chiar dacă nu ar fi aplicat astfel de măsuri ar fi avut de suferit din punct de vedere economic la fel ca în prezența acestor măsuri, datorită interconectării piețelor.

Mă aștept ca guvernul nostru și guvernele statelor mari din Uniunea Europeană și nu numai să învețe din lecția COVID-19 și să pregătească sistemele de sănătate să facă față unor astfel de situații pentru a nu mai fi nevoie să facem lockdown, lockdown care de altfel cred că va fi cu greu posibil în actualul context economic.

De asemenea, am văzut cât de importantă este educația în a lupta cu astfel de crize și mă aștept ca statul nostru să se trezească și să investească în mod serios în educație, astfel încât să nu mai vedem de 100 de ori pe zi la televizor mesaje care ne transmit că trebuie să ne spălăm pe mâini. Lucrurile acestea trebuie învățate la creșe și la grădinițe, sectoare care din păcate sunt încă extrem de neglijate.

Alina Matei: Și o privire aparte, specială și pătrunzătoare asupra justiției covidate, vă rog.

Gabriel Biriș: Lockdown-ul aplicat inclusiv de către instanțe în această perioadă va pune o presiune suplimentară pe sistemul nostru de justiție, pe Judecătorii, Tribunale, Curți de Apel, pentru că foarte multe dosare au fost amânate, ceea ce, coroborat și cu o încărcare oricum exagerată a instanțelor, va aduce la întârzieri și presiune suplimentară pe justiție.

Mă aștept, de asemenea, ca și sistemul de justiție să învețe din această criză și să vedem o îmbunătățire a posibilităților de comunicare  (a documentelor, poate și schimbări de proceduri care să permită derularea proceselor fără prezența fizică în fața instanței) și poate o analiză mai atentă a legislației, astfel încât ea să fie clarificată și să se ajungă mai rar în instanță.

Alina Matei: Probabil că v-au spus colegii avocați despre unele procesele care se judecă intrând doar părțile și avocații în sala de judecată. Mai multă publicitate a ședinței de judecată ar putea striga avocații?

Gabriel Biriș: Ședințele pot să fie publice și fără supra-aglomerarea sălilor de judecată, pur și simplu prin transmiterea ședințelor folosind soluții de comunicare moderne, pe internet sau canale de tv interne. De asemenea, o mai bună programare a ședințelor ajută, se vede deja acest lucru.

Alina Matei: Ce vă scoate cel mai tare din minți?

Gabriel Biriș: Înainte cel mai tare mă scotea din minți neclaritatea legislației, faptul că existau și există în continuare diferențe foarte mari între ce înteleg unii din analiza legislației și ce înțeleg alții, în special organele statului, ceea ce a dus la foarte multe procese care nici măcar nu ar fi trebuit să existe.

Ce mă scoate acum cel mai tare din minți este senzația multora că bugetul este un sac fără fund și că putem să ne împrumutăm fără limită pentru a combate efectele coronavirusului, uitând că datoriile făcute astăzi vor fi plătite cel mai probabil nu de noi, ci de copiii copiilor noștri.

Această atitudine oarecum ciudată vine inclusiv din zona antreprenorilor care uită că până nu de mult, cereau o mai mică implicare a statului în business-ul lor. Acum, pe de o parte, cerem reducerea cheltuielilor statului, pe de altă parte, cerem ca statul să intervină pentru a ne ajuta. Păi, trebuie să înțelegem că orice intervenție a statului înseamnă birocrații în plus, ceea ce duce la creșterea costurilor și continuarea acestei spirale a dezechilibrelor între ce vrem și ce se poate face.

Alina Matei: Care sunt planurile lui Gabi Biriș?

Gabriel Biriș: Planurile mele și ale colegilor mei în perioada următoare sunt aceleași cu cele din perioada anterioară: să ne consolidăm echipa, să asigurăm stabilitate, să putem să asigurăm servicii de foarte bună calitate și cu valoare adăugată mare clienților noștri.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Gabriel Biriș: Invit la prudență în business. Consider, de asemenea, că este foarte important echilibrul între muncă și timpul de calitate petrecut cu familia și prietenii.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Gabriel Biriș: Și eu vă mulțumesc!

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.