Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Ministerul Justiției. Întâlnire în format de videoconferință cu experții Comisiei Europene în cadrul Mecanismului european privind statul de drept și al MCV
16.06.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 15 iunie 2020, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, s-a întâlnit în format videoconferință cu experții Comisiei Europene în cadrul Mecanismului european privind statul de drept și al Mecanismului de Cooperare și Verificare, potrivit unui comunicat.

Experții Comisiei au prezentat contextul noului Mecanism european privind statul de drept, care va permite menținerea unui dialog continuu între Comisie și autoritățile din statele membre UE, cunoașterea situației din teren în toate statele membre, prevenirea și detectarea unor eventuale aspecte problematice privind statul de drept.

Ministrul Justiției a prezentat ultimele evoluții înregistrate în domeniul justiției (numirile la vârful parchetelor, măsurile luate în vederea asigurării continuității activității judiciare în timpul pandemiei COVID-19, perspectivele în privința legilor justiției și a politicilor publice din domeniul justiției). Răspunzând la întrebările punctuale formulate de experții Comisiei, Ministrul Justiției a prezentat viziunea sa referitoare la rolul Ministerului Justiției în procesul legislativ din România, calitatea legislației, resursele umane din sistemul judiciar. Nu în ultimul rând, Ministrul Justiției a reiterat angajamentul Ministerului Justiţiei pentru îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Participanții la discuții au agreat că există conexiuni strânse între cele două mecanisme și ambele tratează pe fond (chiar dacă pornind de la contexte diferite) aspecte ce țin de respectarea statului de drept. De aceea, a mai precizat Ministrul Justiţiei, trebuie evitate paralelismele de monitorizare în cazul ţării noastre şi insistat pe nevoia unor standarde uniforme privind funcţionarea Justiţiei în toate statele membre UE, în acord cu valorile fundamentale care definesc şi stau la baza Uniunii Europene, a spaţiului de libertate, securitate şi justiţie construit prin instrumentele comunitare şi naţionale: drepturile omului, regula de drept, independenţa justiţiei.

Cătălin Predoiu„Am susținut în mod constant un mecanism privind statul de drept care să fie aplicabil tuturor statelor membre UE și care să evite paralelismele de monitorizare. Un asemenea mecanism este o necesitate pentru a ne asigura că standarde uniforme privind statul de drept sunt respectate în teren în întreaga Uniune, în toate statele membre. Dezbaterea publică inerentă procesului legislativ, transparența procesului decizional, drepturile omului, libertatea presei, independența justiției sunt standarde indispensabile în toate statele membre.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti