Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
 1 comentariu

Amendă CNCD. Sintagma Catedrala Prostirii Neamului Românesc și Google. UPDATE: Poziția Google. UPDATE: Curtea de Apel București menține sancțiunea


06.06.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Cyberlaw, Drept civil, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

UPDATE 28 mai 2021. Curtea de Apel București a menținut sancțiunea amenzii contravenționale de 10.000 lei.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

:: Hotărârea

Prof. univ. dr. Cristian Jura, Secretar de Stat, CNCD, a declarat următoarele: „Această decizie este una normală și, practic, confirmă că autosesizarea CNCD în acest caz a fost corectă. Instanța a menținut decizia de a sancționa Google România. Pe de altă parte, noi am disjuns această speță, fiind mai multe părți implicate în acest incident. A fost Google România sau Google Bucharest, Google Ireland Limited, plus persoana care a modificat tag-ul, astfel încât s-a ajuns la o ofensă la adresa credincioșilor. Noi, în direcția Google Bucharest România am încheiat acțiunea, prin decizia pe care am dat-o în luna iunie a anului trecut, și am continuat investigația în ceea ce privește Google Irlanda și, bineînțeles, identificarea persoanei care a modificat tag-ul respectiv.

După o anumită reticență a Google Ireland – firească, pe undeva – și după un schimb intens de corespondență, trecând aproape un an  de zile de când m-am autosesizat, reprezentanții companiei ne-au pus la dispoziție datele necesare pentru identificarea persoanei. Noi, oricum, am fost în contact și suntem și acum în contact cu Cert.ro, instituția care se ocupă cu incidente de securitate cibernetică, și probabil că nu o să mai dureze foarte mult și aflăm toate datele de identificare a persoanei respective. Ceea ce pot să vă spun este că, din păcate, modalitatea de modifica un tag e foarte simplă. Practic, o persoană are nevoie de un cont de Gmail și de un număr de telefon. Noi avem și contul de e-mail, avem și numărul de telefon și, cât de curând, procedura de identificare a persoanei va fi realizată. Ulterior, persoana va fi citată și vom încheia această speță deosebit de importantă.”

***

UPDATE 18 iunie 2020. Reprezentanții Google au făcut următoarele declarații: „Eroarea semnalată a fost eliminată prompt în acest caz. Google încurajează conținutul generat de utilizatori, astfel încât Google Maps să reflecte lumea reală. Pe măsură ce tot mai multe persoane contribuie la Google Maps, continuăm să ne concentrăm pe a-i împiedica pe cei care încalcă politicile noastre, folosind o combinație de tehnologie și evaluare umană pentru a elimina conținut nedorit.”

***

UPDATE 17 iunie 2020. CNCD a aplicat o amendă. Într-un comunicat al Consiliului se arată că „fapta Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului pe aplicația Google Maps reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.”

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 10.000 lei. Hotărâre a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

Cristian Jura a declarat în exclusivitate pentru JURIDICE.ro: „Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea dreptului la demnitate și o atitudine pasivă. Consiliul a recomandat totodată să fie făcut accesibil, în limba română, sistemul de raportare a erorilor pe Google Maps. Ancheta CNCD continuă în privința Google Irlanda și a persoanei care a modificat tag-ul.”

* * *

În urma etichetării pe Google Maps a Catedralei Mântuirii Neamului drept “Catedrala Prostirii Neamului Românesc” îndată după Paștele Ortodox, în preajma datei de 1 mai 2020, CNCD, prin Secretar de Stat Cristian Jura, s-a autosesizat, investigând posibile fapte de atingere adusă demnității unei comunități religioase.

În cursul investigației, Google România a susținut că nu are responsabilitatea schimbării tag-urilor din Google Maps, susținând că nu poate să șteargă sau să realizeze modificări în Google Maps. Google România a apreciat că responsabilitatea exclusivă ref. Google Maps este Google Irlanda, care gestionează acest proiect în Europa.

Prof. univ. dr. Cristian Jura, Secretar de Stat, CNCD: “Am identificat o vulnerabilitate a sistemului Google Maps, constând în faptul că oricine poate opera modificări, fără niciun fel de verificare. Deci este o problema de securitate din perspectivă umană. Oricât de bine este pus la punct sistemul informatic, el este operat de către persoane fizice, cu propriile lor porniri și interese… Am solicitat și punctele de vedere ale CERT.ro si ANCOM. ANCOM a precizat că nu are competența în privința acestor probleme, ceea ce înseamnă că pe teritoriul României există un vid legislativ în privința faptelor de acest fel. Ușurința modificării tag-urilor este de natură să producă mari riscuri: se schimbă tag-uri între suporterii unor echipe de fotbal, sau minorități etnice, sau culte… Aceste modificări se pot face la nivel european, dar și la nivel mondial. Să ne imaginăm că s-ar schimba tag-ul pentru Zidul Plângerii, sau între diferite state arabe aflate în conflict, sau între India și Pakistan, având în vedere că CEO Alphabet este de origine indiană (Sundar Pichai – nota JURIDICE.ro). Sau în contextul actualelor mișcări de stradă din SUA…

CNCD urmează să se pronunțe cu privire la responsabilitatea Google România și Google Irlanda.

* Mențiune JURIDICE.ro: Catedrala a fost inițiată de Regele Carol I al României.

dav

.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro