AECCSC transmite către Consiliul UE cererea de reexaminare a Deciziei din 08.12.2022 privind blocarea accesului României la Spațiul Schengen
29 mai 2023 | JURIDICE.ro
Avocat Andrada Nicolescu, Co-fondator al AECCSC, a decis transmiterea către Consiliul UE a unei cereri de reexaminare a Deciziei din 08.12.2022 privind blocarea accesului României la Spațiul Schengen, în temeiul Regulamentului Aarhus, având în vedere încălcarea flagrantă a obiectivelor UE privind mediul și clima.
Cererea de reexaminare depusă de AECCSC conține o analiză juridică a obligațiilor legale care îi revin Consiliului UE, atât în temeiul Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene (art. 13 TUE și art. 191 TFUE), cât și în temeiul legislației secundare de mediu și climă, care stabilesc obiective de mediu clare, termene limită pentru atingerea acestora și principii fundamentale (de ex.: principiul „precauției și acțiunii preventive”, „principiul eficientizării costurilor în îndeplinirea obiectivelor de mediu”, „eficiența energetică înainte de toate” sau principiul „poluatorul plătește”).
Blocarea accesului României la Spațiul Schengen are ca efect crearea unor cozi de zeci kilometri la punctele de trecere a frontierelor interne ale UE care produc emisii de gaze cu efect de seră, fără niciun sens, într-un moment în care Planeta se confruntă cu o criză climatică fără precedent ce generează, printre altele, mari fluxuri de migrație, conform datelor Organizației Națiunilor Unite. Aceste impact asupra climei a fost estimat independent și prudent de KPMG la minim 46 000 t CO2 pe an și a fost recunoscut de Comisia Europeană în ultima sa comunicare privind starea spațiului Schengen.
Andrada Nicolescu: „Legislația primară a Uniunii Europene a reglementat foarte clar obligația instituțiilor europene de a respecta, printre altele, obiectivele UE în materie de mediu și climă în îndeplinirea tuturor atribuțiilor lor.
Mai mult decât atât, întreaga legislație europeană a evoluat în ultimii ani în sensul în care impactul pe mediu trebuie avut în vedere în toate politicile și actele normative europene în sensul atingerii obiectivului intermediar de a reduce gazele cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și a obiectivului final de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, stabilite prin Legea Climei.
Suplimentar prevederilor legale analizate, agreate deopotrivă de Consiliul UE, amintim și mesajul comunicat public de acesta prin care a recunoscut că sunt necesare „abordări holistice și transsectoriale, în care toate domeniile de politică relevante să contribuie la obiectivul final în domeniul climei”.
Asociația nu exclude inițierea unui litigiu pe mediu, daca subiectul aderării la Schengen nu va fi repus pe agenda JAI cu celeritate, dreptul românilor de a fi în Schengen va continua să fie încălcat, iar poluarea generată din această cauză nu va fi oprită.
Asociația a beneficiat deopotrivă de sprijin juridic acordat pro bono de către o echipă juridică formată din: av. Valeriu Stoica, av. Dragoș Bogdan, av. Constantin Pintilie, av. Yolanda Beșleagă și av. Maria Bodea, avocați în cadrul STOICA și Asociații SCA, cărora AECCSC le mulțumește pentru implicare și profesionalism.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro