Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul sportului
Dreptul sportului
CărţiProfesionişti

Recomandarea (UE) 2023/1018 privind combaterea piratării online a evenimentelor sportive și a altor evenimente în direct


31 mai 2023 | Elena ALBU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 136/83din 24 mai 2023 a fost publicată Recomandarea (UE) 2023/1018 a Comisiei din 4 mai 2023 privind combaterea piratării online a evenimentelor sportive și a altor evenimente în direct.

Evenimentele sportive și alte evenimente în direct, cum ar fi concertele, contribuie la promovarea unei scene culturale europene diverse. Acestea joacă, de asemenea, un rol important în reunirea cetățenilor și în crearea unui sentiment de comunitate. Organizarea unor astfel de evenimente, transmisia lor în direct și retransmisia acestora necesită investiții substanțiale și contribuie la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă în Uniune.

După cum se menționează în Rezoluția Parlamentului European din 19 mai 2021 referitoare la provocările cu care se confruntă organizatorii de evenimente sportive în mediul digital și după cum reiese din studii recente, valoarea majorității evenimentelor sportive în direct constă în principal în exploatarea în timpul transmisiei în direct și dispare în momentul în care se încheie evenimentul. Prin urmare, retransmisia neautorizată a evenimentelor sportive în direct poate cauza pierderi semnificative de venituri atât pentru organizatorii de evenimente sportive, cât și pentru organismele de radiodifuziune și, prin urmare, poate submina viabilitatea serviciilor pe care acestea le oferă. Necesitatea unor măsuri corective eficiente pentru evenimentele sportive în direct a fost evidențiată de Parlamentul European, care a remarcat, de asemenea, că, în același timp, organizatorii de evenimente sportive ar trebui să contribuie la un model sportiv european care să faciliteze sportului și să fie în conformitate cu obiectivele sociale și educaționale. Prezenta recomandare este o continuare a rezoluției respective și conține o serie de măsuri pe care statele membre și actorii de pe piață sunt încurajate să le ia.

Prezenta recomandare încurajează statele membre, autoritățile naționale, titularii de drepturi și furnizorii de servicii intermediare să ia măsuri eficace, adecvate și proporționale pentru a combate retransmisia neautorizată a evenimentelor sportive și a altor evenimente în direct, în conformitate cu principiile stabilite în prezenta recomandare și în deplină conformitate cu dreptul Uniunii, inclusiv cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Prezenta recomandare reamintește obligațiile statelor membre, ale titularilor de drepturi, ale furnizorilor de servicii intermediare și ale destinatarilor serviciilor lor în conformitate cu dispozițiile obligatorii din dreptul Uniunii, în special Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului, Directiva 2001/29/CE, Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului, Regulamentul (UE) 2022/2065, Directiva (UE) 2019/790 și Directiva 2004/48/CE. Recomandarea nu se aplică niciunei utilizări legitime a conținutului, cum ar fi utilizarea conținutului protejat prin drepturi de autor cu respectarea limitărilor și a excepțiilor și utilizarea extraselor scurte în conformitate cu articolul 15 din Directiva 2010/13/UE.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică