Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul sportului
Dreptul sportului
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul sportului Dreptul Uniunii Europene Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Recomandarea (UE) 2023/1018 privind combaterea piratării online a evenimentelor sportive și a altor evenimente în direct

31 mai 2023 | Elena ALBU
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 136/83din 24 mai 2023 a fost publicată Recomandarea (UE) 2023/1018 a Comisiei din 4 mai 2023 privind combaterea piratării online a evenimentelor sportive și a altor evenimente în direct.

Evenimentele sportive și alte evenimente în direct, cum ar fi concertele, contribuie la promovarea unei scene culturale europene diverse. Acestea joacă, de asemenea, un rol important în reunirea cetățenilor și în crearea unui sentiment de comunitate. Organizarea unor astfel de evenimente, transmisia lor în direct și retransmisia acestora necesită investiții substanțiale și contribuie la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă în Uniune.

După cum se menționează în Rezoluția Parlamentului European din 19 mai 2021 referitoare la provocările cu care se confruntă organizatorii de evenimente sportive în mediul digital și după cum reiese din studii recente, valoarea majorității evenimentelor sportive în direct constă în principal în exploatarea în timpul transmisiei în direct și dispare în momentul în care se încheie evenimentul. Prin urmare, retransmisia neautorizată a evenimentelor sportive în direct poate cauza pierderi semnificative de venituri atât pentru organizatorii de evenimente sportive, cât și pentru organismele de radiodifuziune și, prin urmare, poate submina viabilitatea serviciilor pe care acestea le oferă. Necesitatea unor măsuri corective eficiente pentru evenimentele sportive în direct a fost evidențiată de Parlamentul European, care a remarcat, de asemenea, că, în același timp, organizatorii de evenimente sportive ar trebui să contribuie la un model sportiv european care să faciliteze sportului și să fie în conformitate cu obiectivele sociale și educaționale. Prezenta recomandare este o continuare a rezoluției respective și conține o serie de măsuri pe care statele membre și actorii de pe piață sunt încurajate să le ia.

Prezenta recomandare încurajează statele membre, autoritățile naționale, titularii de drepturi și furnizorii de servicii intermediare să ia măsuri eficace, adecvate și proporționale pentru a combate retransmisia neautorizată a evenimentelor sportive și a altor evenimente în direct, în conformitate cu principiile stabilite în prezenta recomandare și în deplină conformitate cu dreptul Uniunii, inclusiv cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Prezenta recomandare reamintește obligațiile statelor membre, ale titularilor de drepturi, ale furnizorilor de servicii intermediare și ale destinatarilor serviciilor lor în conformitate cu dispozițiile obligatorii din dreptul Uniunii, în special Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului, Directiva 2001/29/CE, Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului, Regulamentul (UE) 2022/2065, Directiva (UE) 2019/790 și Directiva 2004/48/CE. Recomandarea nu se aplică niciunei utilizări legitime a conținutului, cum ar fi utilizarea conținutului protejat prin drepturi de autor cu respectarea limitărilor și a excepțiilor și utilizarea extraselor scurte în conformitate cu articolul 15 din Directiva 2010/13/UE.

Consilier juridic Elena Albu

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership