Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Intervențiile senatorului Titus Corlățean la reuniunea Comisiei Permanente a APCE


30 mai 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

În intervalul 25-26 mai 2023, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat la reuniunile Biroului și Comisiei Permanente ale Adunării, în calitate de președinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit unui comunicat.

Senatorul Titus Corlățean a salutat reconfirmarea angajamentului politic ferm la cel mai înalt nivel, în cadrul celui de-al patrulea Summit al șefilor de state și de guverne din statele membre ale Consiliului Europei (Reykjavik, 16-17 mai 2023), pentru cele trei valori fundamentale ale Organizației de la Strasbourg – stat de drept, democrație și drepturile omului – în fața unor provocări fără precedent și a unui regres democratic evident, într-un număr din ce în ce mai mare de state membre. Totodată, a evidențiat rolul esențial al APCE, ca motor politic al Consiliului Europei, în avansarea propunerii de creare a unui tribunal penal internațional ad-hoc, care să ancheteze și să judece crimele de agresiune comise de liderii politici și militari ai Federației Ruse. În context, a arătat că decizia Summit-ului de la Reykjavik de înființare, la propunerea APCE, a Registrului de daune cauzate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, printr-un acord parțial lărgit al Consiliului Europei, care cuprinde în momentul de față 45 de părți contractante, inclusiv Uniunea Europeană, constituie un pas important către un mecanism internațional cuprinzător de compensare, pentru victimele agresiunii ruse. De asemenea, a adresat două întrebări demnitarului leton, prima referitoare la poziția președinției-în-exercițiu a Organizației de la Strasbourg cu privire la modalitatea cea mai adecvată de instituire a unei jurisdicții penale internaționale speciale iar cea de-a doua întrebare a vizat perspectivele Ucrainei și Republicii Moldova, de aderare la Uniunea Europeană. În răspunsul său la prima întrebare, președintele Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei a arătat că, în urma unei analize juridice aprofundate, tendința este de a se opta pentru un tribunal penal internațional ad-hoc, în baza unei rezoluții a Adunării Generale ONU. Răspunzând celei de-a doua întrebări, ministrul leton al afacerilor externe a menționat că se așteaptă raportul Comisiei Europene pe acest subiect, însă actuala situație geopolitică poate înclina în favoarea începerii negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul acestui an.

Cea de-a doua intervenție a senatorului Corlățean a avut loc în cadrul schimbului de vederi cu Aoife Nolan, președinta Comitetului European pentru Drepturi Sociale, organism al Consiliului Europei constituit în baza Cartei Sociale Europene revizuite. În expunerea sa, parlamentarul român a salutat rezultatele notabile ale Summit-ului de la Reykjavik, referindu-se în acest sens la: sprijinul ferm pentru Ucraina în fața agresiunii militare a Federației Ruse, necesitatea finalizării în cel mai scurt timp a procesului de aderare a UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, importanța executării cu celeritate a deciziilor CEDO de către statele membre ale Consiliului Europei, recunoașterea dreptului la un mediu sănătos prin consacrarea acestuia într-un protocol adițional la Carta Socială Europeană revizuită, respectiv finalizarea elaborării proiectului Convenției europene privind inteligența artificială, care va fi primul instrument juridic internațional de reglementare a acestui domeniu. În continuare, a relevat faptul că angajamentele politice asumate în capitala islandeză vor trebui să fie urmate de o foaie de parcurs clară, cu obiective concrete iar rolul APCE va rămâne fără îndoială unul fundamental în acest proces, atâta vreme cât va fi asigurată o finanțare adecvată pentru îndeplinirea obiectivelor dimensiunii parlamentare a Consiliului Europei.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri