Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

CEDO. Articolul în care se susține că fostul președinte al Croației ar fi luat mită nu încălcă dreptul la respectarea vieții private


30 mai 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Marți, 30 mai 2023, în hotărârea pronunțată în cauza Mesić împotriva Croației (cererea nr. 45066/17), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că nu a fost încălcat art. 8 (dreptul la respectarea vieții private) din Convenția europeană a drepturilor omului.

Cauza se referea la un articol publicat în februarie 2015 de portalul de știri Dnevno.hr, care sugera că reclamantului, fost președinte al Croației, i s-ar fi oferit sau ar fi luat mită, în timpul mandatului său, în legătură cu achiziționarea de vehicule blindate pentru armata croată de la societatea finlandeză Patria. Stjepan Mesić s-a plâns că, prin respingerea acțiunii sale civile în despăgubiri, instanțele naționale nu i-au protejat reputația, încălcându-i-se astfel dreptul la respectarea vieții private.

Curtea a observat că articolul nu a vizat viața privată a lui Stjepan Mesić, ci s-a referit la comportamentul acestuia în exercitarea atribuțiilor sale oficiale și, relatând ceea ce a fost declarat în documentele oficiale, nu a afirmat fără echivoc că acesta ar fi participat la activități infracționale. În special, a constatat că instanțele croate au găsit un echilibru corect între dreptul fostului președinte la respectarea vieții sale private și dreptul portalului de știri la libertatea de exprimare.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri