« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideoArticole autoriRevista de note şi studii juridice (RNSJ)ESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Ce înseamnă și de ce avem nevoie de soft skills în profesiile juridice
23.06.2020 | Andrea Annamaria CHIȘ

JURIDICE - In Law We Trust
Andrea Anamaria Chis

Andrea Anamaria Chiș

Încercând să definim conceptul de soft skills inevitabil ne vom raporta la cel de hard skills în profesiile juridice.

Care sunt abilitățile hard ale noastre, ale juriștilor, nu e prea greu de identificat. În esență, ele constau în stabilirea stării de fapt, ce presupune adunarea informațiilor relevante, cunoașterea și aplicarea legii  la o stare de fapt. Ca să facem, asta avem nevoie și de altceva decât de cunoștințele învățate în facultate și la cursurile de formare profesională inițială și continuă?

Celor care tind să răspundă negativ la această întrebare, le cer să nu se pripească și să răspundă mai întâi la alta: oare succesul profesional e asigurat numai în cazul studenților care au luat cele mai mari note din facultate sau sunt (foști) studenți ale căror rezultate în facultate nu au fost excepționale și totuși au devenit practicieni sau doctrinari de succes?

Cred că știm cu toții răspunsul la aceste întrebări din exemplele pe care le-am întâlnit în viața de zi cu zi.

Știm că avem printre noi:
– avocați excepționali, cu o clientelă vastă, cu încasări mari și recunoscuți ca profesioniști,
– ca și judecători de înaltă curte,
– sau reputați profesori universitari,
care în facultate au reușit să facă loc și activităților extra curriculare (fotbal, teatru, excursii, lecturi extra profesionale, întâlniri colegiale etc.), colegi ale căror note nu au previzionat în mod necesar succesul profesional obținut ulterior.

Care este explicația acestei stări a lucrurilor? Ce au acești oameni în plus față de ceilalți? Nu spun că nu există șefi de promoție care au reușit același lucru, dar, și în cazul acestora, rămâne întrebarea: ce i-a diferențiat pe aceștia față de cei care nu au reușit, deși academic au fost evaluați excepțional?

Cred că intuim deja răspunsul.

Cei care au performat în carieră au avut și abilități soft:
– legate de comunicare,
– de ascultare asertivă,
– de înțelegere a nevoilor celorlalți,
– au avut empatie,
– respect față de ceilalți,
– integritate,
– loialitate,
– etică,
– abilitatea de a explica,
– abilitatea de a-și organiza timpul,
– de a-și valoriza subordonații, colegii,
– abilitatea de a se concentra asupra problemei și a rezolvării ei, o inteligență practică mai presus de cea matematică și lista ar putea continua.

Cum am putea să învățăm un astfel de comportament sau să îl dezvoltăm în timp?

Dorim oare:
– să ne asumăm responsabilitatea vieții noastre personale și profesionale,
– să evaluăm unde suntem,
– să stabilim obiective pe care dorim să le atingem,
– să găsim metode prin care să ajungem acolo?

Nu cred ce există cineva între noi care să răspundă negativ la această întrebare. E o prezumție relativă, adevărat, dar nu mă aștept ca cineva să facă dovada contrară. Nu în mod conștient.

Poate, doar, să spună: „dar eu nu am timp de așa ceva”. Am auzit nu doar colegi, ci și prieteni apropiați și membri ai familiei mele afirmând asta. Răspunsul meu a fost, desigur, o întrebare: „oare nu ai vrea să înveți să îți faci timp pentru toate?”. Pentru că și despre asta vorbim atunci când vorbim despre soft skills.

Și, dacă până acum nu am reușit să vă conving suficient, mai îndrăznesc să pun câteva întrebări, să vă ridic niște mingi la fileu.

• Dacă sunteți avocați și ați putea să vă alegeți judecătorul, ce fel de judecător ați prefera, unul care cunoaște cel mai bine legea, sigur pe sine și cu soluția știută atunci când intră în sala de judecată ori unul curios să vă asculte argumentele, care este atent la ce spuneți și vă pune întrebări legate de concluziile pe care nu le-a înțeles ori i s-au părut insuficiente?

• Ce credeți că dorește clientul de la dumneavoastră ca avocat? Cum alege o parte avocatul care să o reprezinte? Credeți că dă prioritate cunoașterii legii sau felului în care reușiți să îi explicați șansele de câștig și strategia? Credeți că pentru un viitor client e mai important să luați singur decizia ori să îi oferiți alternative și să îl consultați, exact cum un medic este obligat să îi explice pacientului său alternativele de intervenție pentru vindecare?

• Ce fel de avocat credeți că își dorește judecătorul? Unul care să știe foarte bine legea sau unul care nu îl ia prin surprindere, care e respectuos, care depune în timp actele solicitate, care e de încredere când spune că va plăti taxa judiciară de timbru până la terminarea ședinței ca să nu fie lăsată cauza la a doua strigare?

• Cum vă alegeți colaboratorii? Îl preferați pe cel care știe cel mai bine drept, poate chiar mai bine decât voi, sau pe cel care știe să lucreze în echipă, să fie atent la nevoile celorlalți, să fie empatic, să ajute la nevoie?

• Ce fel de șef ați prefera? Pe cel care știe dinainte răspunsul și așteaptă de la voi o confirmare, deși voi sunteți mai bine pregătiți sau pe cel vă permite să vă spuneți opinia, să puneți întrebări? Un șef care caută vinovați sau unul care își asumă responsabilitatea pentru organizație?

• Cum ne alegem reprezentanții în profesiile juridice? Care sunt criteriile de care ținem seama? Hard skills sau soft skills? Sau, poate, dacă ne gândim la aceste diferențe, alegem altfel data viitoare?

Nu spun sub nicio formă să ne separăm. Afirm doar cu tărie că toate aceste abilități pot fi învățate. Doar să ne dorim asta.

Nimeni nu rămâne în afara învățării, dacă alege să facă asta.

Vă așteptăm, așadar, alături de noi, în Proiectul Legal Soft Skills, ca să învățăm împreună!

Jud. dr. Andrea Annamaria Chiș

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.