Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Măsuri temporare ref. concursul de admitere la INM/ în magistratură | Proiect
23.06.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Lege 9, Proiecte legislative, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 22 iunie 2020, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și la concursul de admitere în magistratură.

Ministerul Justiției subliniază că prin Decizia nr. 121/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 9 iunie 2020, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate a art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, potrivit unui comunicat.

Curtea Constituțională a reținut faptul că legea organică privind statutul judecătorilor și procurorilor – Legea nr. 303/2004 – nu prevede aspecte esențiale privind concursul de admitere în magistratură, cum sunt etapele și probele de concurs, modalitatea de stabilire a rezultatelor și posibilitatea de contestare a fiecărei probe, contravenind dispozițiilor art. 73 alin. (3) lit. l) din Constituție. Aceeași motivare a fost reținută de Curte și pentru celelalte examene reglementate de Legea nr. 303/2004: admiterea la Institutul Național al Magistraturii, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii și examenul de capacitate al judecătorilor stagiari și al procurorilor stagiari.

În acord cu Decizia Curții Constituționale menționată mai sus, a fost elaborat proiectul de lege în care sunt reglementate, în acord cu decizia Curții Constituționale menționată, o serie de aspecte legate de organizarea concursurilor în cauză, prin raportare la reglementările existente în Legea nr. 303/2004 anterior intervenției legislative operate prin Legea nr. 242/2018 (spre exemplu, durata și structura cursurilor la INM, durata stagiului judecătorilor și procurorilor), precum și prin preluarea și adaptarea, la nivel de lege, în scop de simplificare, a unor dispoziții cuprinse în regulamentele aprobate prin hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii care au ca obiect domeniile evidențiate în Decizia Curții Constituționale. Această propunere are în vedere menținerea soluției tranzitorii deja adoptate pentru anul 2019 cu privire la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii.

De asemenea, proiectul cuprinde și dispoziții tranzitorii în legătură examenul de capacitate al magistraților a cărui susținere a fost amânată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în data 12 martie 2020, soluția legislativă cuprinsă în proiect fiind în sensul reluării acestui examen, în baza noilor dispoziții legale.

:: Proiectul
:: Expunerea de motive

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti