JURIDICE MOLDOVA
Despre proiect ⁞ Manageri proiect: Vlad Bercu, Cristian OnicaEchipaEvenimente MD
 
JURIDICE MOLDOVA
Coordonator ştiinţific
Prof. univ. dr. Tudorel TOADER
Rector Univ. "Al.I. Cuza" din Iaşi, Ministrul Justiţiei

Fapte, nu doar vorbe!


23 mai 2022 | Antonie POPESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Articole, Drepturile omului, Opinii, REPUBLICA MOLDOVA, SELECTED
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Maia Sandu a uitat să includă și Mitropolia Basarabiei în lista contributorilor voluntari la susținerea refugiaților, deși aceasta s-a mobilizat exemplar, acordând ajutoare substanțiale și implicându-se constant în ameliorarea crizei umanitare din Ucraina; dar nu de felicitări are nevoie Mitropolia Basarabiei, urmând dictonul biblic…

Doar că Regia Protocolului de Stat al RepMoldova (care administrează și Palatul Prezidențial și celelalte reședințe), folosește și toate bunurile mobile și imobile istorice ale Mitropoliei  – “Gospodăria de partid” a PCUS (Partidul Comunist al Uniunii  Sovietice) fiind principalul agent de naționalizare comunist-sovietică a bunurilor bisericești și mănăstirești, inclusiv a celor din parohiile sătești.

Gubernul Filat a mințit și Bucureștiul și Chișinăul și Strasbourg-ul atunci când a declarat că va restitui Mitropoliei Basarabiei bunurile furate de comuniști și încredințate altora, dacă Mitropolia își retrage plângerea nr. 2 de la CEDO. Mitropolitul Petru s-a ținut de cuvânt, zisul Premier, nu!

Recunoașterea Mitropoliei Basarabiei în RepMoldova a fost făcută grație Curții Europene a Drepturilor Omului (hotărârea CEDO poate fi consultată aici, iar un articol scris de Nestor Ratesh pe tema ei poate fi citit aici).

Cea mai mare susținere a acestei Mitropolii a fost din partea unor mireni ca vrednicul întru pomenire Ion Ungureanu, om de marcă al Culturii române și universale, fost ministru al Culturii și Cultelor la Chișinău, și de directorul său general din minister Vlad Cubreacov, cel care avea să devină parlamentar și membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care au știut să atragă în chestiunea Mitropoliei Basarabiei un puternic sprijin european, mai ales din Marea Britanie.

Mitropolia Basarabiei este așadar, în RepMoldova, singura instituție autentic europeană a reintegrării, ea a făcut Unirea și, în fapt, și de aceea a atras în nenumărate rânduri mânia inamicului aflat astăzi în plină invazie în Ucraina…

Mitropolia suportă și în prezent consecințele prigoanei sovietice și postsovietice, deși Guvernul și Președintele de la Chișinău declară că vor respecta drepturile omului și standardele europene și că vor reforma justiția și vor respecta hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (în imaginea alăturată, ÎPS Mitropolit Petru la sfințirea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Camîşovca, prima biserică românească din Ucraina – 16 iulie 2011).

Așteptăm ca aceste declarații și principii să fie puse în aplicare cât mai repede și Mitropolia Basarabiei să nu mai fie lipsită de bunurile sale aflate la Guvernul de la Chișinău sau la alte persoane!

FAPTE, NU VORBE!

Avocat Antonie Popescu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică