Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Banner BA-02
Life Opinii SELECTED Universitaria

Un curs pentru o pereche de ochi în plus!

7 februarie 2023 | Sever VOINESCU

Sever Voinescu

Sever Voinescu

În semestrul II al acestui an universitar, voi susține la Facultatea de Drept a Universității București un curs facultativ, intitulat ”Cultură juridică”. O noutate! Cursuri cu această titulatură mai există, firește, în universități din Europa de Vest și America. Dar conținutul cursului pe care eu îl voi susține este cu totul original; l-am creat anume foarte diferit de celelalte cursuri care se predau sub aceeași titulatură, pentru că mi s-a părut că juristului român îi este mai degrabă necesară perspectiva pe care o propun eu decît cea îndeobște abordată în alte universități din lume. Cred mult că învățămîntul nostru juridic trebuie să adauge materiilor de bază, clasice, esențiale, care constituie nucleul formator pentru profesionistul dreptului, o corolă de cursuri cu statut facultativ care să pună ceea ce se învață la aceste materii în perspective mai largi și, dacă se poate, diferite. Ba chiar surprinzătoare.

Cred că relevanța cunoștințelor dobîndite în Facultatea de Drept este cu mult mai largă decît aceea pe care profesionistul o practică imediat în sălile tribunalelor, în cabinetele avocaților, în consultanța juridică sau în practica notarială. Întotdeauna, dreptul răspunde unui impas al vieții, fie că e un conflict, o încurcătură, o temere sau, pur și simplu, un necaz. Răspunsurile pe care dreptul le-a dat marilor impasuri ale vieții presupune întotdeauna un efort de înțelepciune și onestitate, de inteligență și creativitate. S-a întîmplat adesea ca aceste răspunsuri să fi fost dezastruoase, dar nu de puține ori au fost și salutare. Nimic din ceea ce e omenesc nu e străin dreptului! Or, un curs de cultură juridică, în viziunea mea, tocmai acest gen de perspectivă trebuie să propună: plasarea fenomenului juridic în ansamblul marelui fenomen uman.

Denumirea ”cultură juridică” este suficient de generoasă ca să poată acoperi cam orice gen de discurs despre drept. Polisemia cuvîntului ”cultură”, tot mai extinsă în ultimele decenii, nu doar permite, ci invită la dezvoltări și elaborări. În unele locuri, sub acest titlul se predă un curs mai degrabă introductiv, luînd cultura în sens de ”cultură generală” – adică o sumă de cunoștințe generale despre drept pe care orice cetățean mediu cultivat al unui stat civilizat se presupune că trebuie să le aibă. În mai toate universitățile lumii în care se predă, cursul ”Cultură juridică” este, în general, un curs care combină antropologia juridică și sociologia juridică, cu puternice nuanțe de studii postcoloniale. Ici-colo, este, de fapt, un curs de ”Drept și literatură”. În propunerea mea, revenim la sensul clasic al cuvîntului ”cultură” și abordăm fenomenul dreptului ca pe o parte a marelui spectacol al ideilor oamenilor despre ei înșiși. Astfel, cultura este deopotrivă instrumentul care ne va ajuta să explorăm, dar și criteriul cu care apreciem ceea ce vom găsi urmînd acest curs.

Pentru cursul nostru, abordarea dreptului din perspectivă culturală înseamnă confruntarea dreptului cu marile idei și atitudini morale ale civilizației noastre. Vrem să vedem ce soluții propune dreptul pentru marile teme ale vieții noastre, precum răzbunarea și iertarea, iubirea și ura, îndreptățirea de a judeca și de a pedepsi, vinovăția și responsabilitatea, absurdul și ideologia, curajul și lașitatea, tensionatul echilibru dintre a fi și a avea. Ce soluții dă sau a dat dreptul acestor mari provocări din viața oricui și ce reacție a avut omenescul din noi în fața acestor soluții?

Vom căuta răspunsuri la asemenea întrebări citind pagini ale marii literaturi, meditînd în fața unor realizări din istoria artei și a arhitecturii sau amintindu-ne momente cruciale din istoria politico-juridică a lumii. În final, dacă ambiția noastră nu e prea mare, vom căuta să înțelegem mai bine nu doar ce este, ci cum este și ce are de făcut dreptul în lumea noastră, astăzi.

Dacă nu își trădează menirea, juristul european al secolului al XXI-lea nu poate fi altfel decît un om bine antrenat cultural. Toate profesiunile juridice sînt, în esența lor, un neobosit efort de înțelegere a naturii umane, o confruntare fără pauză cu suișurile și coborîșurile acesteia în contextul civilizației europene – cum, profesional vorbind, poți face față acestui gen de sarcină dacă profesionalizarea în ale dreptului nu este sinonimă cu profesionalizarea în cele ale culturii?

Trag nădejde că, la finalul cursului, participanții se vor trezi că au o pereche de ochi în plus, căci vor fi dobîndit încă o perspectivă, una nouă, asupra fenomenul juridic. Și e inutil să spun de ce o pereche de ochi în plus înseamnă un semnificativ avantaj competitiv în orice meserie juridică.

Și o precizare în final, deși se adresează studenților din II și III ai Facultății de Drept din Universitatea București, la acest curs de Cultură juridică este binevenit oricine crede că va trage vreun folos, frecventîndu-l.

Cursul este sprijinit de DLA Piper și de dl Cătălin Drogoreanu, cărora le mulțumesc în mod deosebit. Mulțumesc, totodată, conducerii Facultății pentru invitație și, mai ales, pentru încredere.

Sever Voinescu

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership