CE solicită unor state membre să aplice în mod corect normele privind dreptul de a avea acces la un avocat
2 iunie 2023 | JURIDICE.roJoi, 1 iunie 2023, Comisia Europeană a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Sloveniei și Slovaciei pentru netranspunerea corectă a Directivei privind accesul la un avocat și la comunicare după arestare (Directiva 2013/48/UE). În plus, Comisia a decis să trimită un aviz motivat Luxemburgului, potrivit unui comunicat.
Această directivă urmărește să asigure accesul la un avocat încă din primele etape ale procedurilor pentru persoanele care fac obiectul unui mandat european de arestare (MEA), precum și pentru persoanele suspectate și acuzate în cadrul procedurilor penale și că persoanele private de libertate pot informa și comunica cu persoane terțe, cum ar fi angajatorul sau membrii de familie, precum și cu autoritățile consulare.
Comisia consideră că anumite măsuri naționale de transpunere notificate de cele trei state membre nu respectă cerințele directivei. Atât Slovenia, cât și Slovacia prevăd excepții de la dreptul de a avea acces la un avocat, care nu sunt permise în temeiul directivei și nu au transpus corect dreptul ca o persoană terță să fie informată cu privire la privarea de libertate. În plus, legislația slovenă nu garantează pe deplin confidențialitatea comunicării dintre persoanele suspectate sau acuzate și avocatul acestora. Legislația slovacă transpune în mod incorect cerințele referitoare la o posibilă renunțare la dreptul de a avea acces la un avocat.
În noiembrie 2021, Comisia a trimis Luxemburgului o scrisoare de punere în întârziere. În urma evaluării răspunsului, Comisia a concluzionat că unele dintre problemele ridicate în scrisoarea de punere în întârziere nu au fost soluționate. Luxemburg nu a prevăzut norme specifice care să reglementeze schimbul de informații cu părintele sau adultul responsabil în cazurile în care un minor este reținut. Luxemburg, Slovenia și Slovacia au acum la dispoziție două luni pentru a lua măsurile necesare de soluționare a deficiențelor identificate de Comisie. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat Sloveniei și Slovaciei și să trimită Luxemburgul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |