Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti

CE solicită unor state membre să transpună corect Directiva Euratom


2 iunie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Joi, 1 iunie 2023, Comisia Europeană a decis să deschidă două proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea de scrisori de punere în întârziere Lituaniei și Luxemburgului pentru netranspunerea corectă a Directivei de stabilire a normelor de securitate de bază (Directiva 2013/59 a Consiliului), potrivit unui comunicat.

Directiva, care modernizează și consolidează legislația UE în materie de protecție radiologică, stabilește norme de securitate de bază pentru protejarea populației, a lucrătorilor și a pacienților împotriva pericolelor determinate de expunerea la radiațiile ionizante. Directiva include și dispoziții referitoare la pregătirea și răspunsul în situații de urgență, care au fost consolidate în urma accidentului nuclear de la Fukushima. Comisia a constatat că măsurile nu transpun corect directiva în aceste două state membre. Problemele de conformitate identificate de Comisie sunt diferite de la un stat membru la altul și se referă la cerințe specifice ale directivei, cum ar fi dispozițiile privind echipamentele radiologice medicale, estimarea privind dozele primite de populație, planul de acțiune privitor la radon (gaz radioactiv natural), inspecțiile, expunerile imagistice non-medicale, estimarea expunerii externe și interne, constrângerile de doză și furnizarea de informații privind sursele închise de mare activitate.

Aceste state membre au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a remedia deficiențele identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită acestor țări un aviz motivat.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică