Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

WOMEN IN LAW. Viorica Grecu: Prin propriul exemplu putem crea și transforma atitudini


10 octombrie 2022 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Alina Matei

Alina Matei

Viorica Grecu

Viorica Grecu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Viorica Grecu pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Viorica Grecu: Eu vă mulțumesc pentru bucuria unei noi discuții.

Mai întâi, pregătirea juridică temeinică. Ulterior, am îmbinat experiența de avocat cu cea de formator și am căpătat abilități prețioase pentru elaborarea strategiei de caz și tehnici de prezentare a cauzei în instanța de judecată. Scrierea și argumentarea juridică, despre care tind să cred că excelez, este un avantaj. Abilitățile de cercetare, adoptare a soluțiilor, cele oratorice, de comunicare și gândirea critică mă fac un pledant bun în instanță. Sunt empatică, creativă, am curaj. Sunt studenta care învăț necontenit.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Viorica Grecu: Cred că foarte multe femei excelează la nivele marcante în profesii. Însă mai puține își doresc să participe la conducere și administrarea profesiilor, și există motive pentru aceasta. Implicarea femeilor nu e nelimitată de obstacole. Am participat la mai multe dezbateri în instituții europene cu tema promovării principiului egalității de șanse între femei și bărbați. Este o preocupare binevenită, cu anumite reușite și în profesiile juridice. Pentru prima oară în istorie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost aleasă o femeie președinte, putem spune alte istorii de succes. Persistă, deci, nevoia să susținem alegerea femeilor în procese de administrare. Am avut și eu oportunitatea de a manageria Centrul de Instruire a Avocaților al Uniunii Avocaților din Republica Moldova în perioada de fondare, 2018-2021. A fost o experiență grozavă cu provocări și ascensiuni, în care am evoluat deopotrivă instituției și s-a meritat tot efortul echipei.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Viorica Grecu: Pot spune din propriile trăiri că e aproape imposibil să excelezi în ambele ”roluri” și niciunul să nu fie afectat, fără a avea un sprijin familial, deși, „nulla regula sine exceptione” – nici o regulă fără excepție. Eu am avut privilegiul să fiu susținută de mama în griji cotidiene și îi sunt foarte recunoscătoare. În alt mod, nu aș fi reușit la fel, sunt convinsă. Profesia de avocat este destin, influențează tot ce se întâmplă în viața ta.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Viorica Grecu: Spuneam mai sus că femeile obțin rezultate profesionale remarcabile, însă cu mai puține posibilități de participare în administrare, iar motivul nu e doar de exprimare a voinței. Aș spune că prin definiție oportunitatea de a fi ceea ce vor femeile să fie încă nu corespunde dezvoltării sociale și economice în regiunea noastră. Cred că va mai dura acest proces. Cât de mult și cu câtă ușurință s-a schimbat Lumea de la Eleanor Roosevelt până astăzi?

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Viorica Grecu: Este o întrebare foarte complexă, iar eu nu am un răspuns simplu. Poate ar fi un subiect pentru dezbatere pe platformele JURIDICE?! Am observat că e o temă permanentă în discuțiile dvs cu profesioniștii în drept și e adevărat că e inepuizabilă.

Eleanor Roosevelt, Sandra Day O’Connor, Ruth Ginsburg au schimbat lumea prin propriile exemple. La începutul carierei mele profesionale exemplele acestor femei mi-au fundamentat atitudini și principii, deși suntem la distanțe de zeci de ani și mii de kilometri. Prin viața ta, deciziile tale, lupta ta, poți servi model pentru generații sau pentru câteva persoane, ceea ce e la fel de important. Cred că prin propriul exemplu putem crea și transforma atitudini.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Viorica Grecu: În timp ce apăreau posibilități de a cunoaște mai multe în literatură, cinema, artă, descopeream mai multe femei fabuloase prin felul lor de a fi și viețile lor. Îmi amintesc cât de mult mă impresionase în copilărie Nadia Comăneci. Spuneam mai sus de celebrele juriste. Meryl Streep, după ce am descoperit-o în ”Alegerea Sophiei”, a rămas inspirația mea pentru totdeauna. Mai apoi, Frida Kahlo, Audrey Hepburn, Virginia Woolf, Elizabeth Gilbert, Serena Williams, Annie Leibovitz și multe, alte femei, au fost pentru mine în diferite perioade surse de energie creativă. Olena Zelenska mă fascinează în prezent prin implicarea sa ieșită din comun. Spun de modele feminine, însă găsesc inspirație aproape în fiecare om și presupun că este o expresie a vieții să putem învăța unii de la alții.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Viorica Grecu: Aș explica figurativ cu ceva din ”Glossă” lui Mihai Eminescu: ”Nu spera și nu ai teamă, ce e val, ca valul trece”. Impasurile sunt efemere, ne spunem, privind înapoi, cu lecțiile învățate. Însă nu a fost ușor să gândim la fel în perioada propriu-zisă. Îmi cunosc limitele, dar și capacitățile. Contează să-mi păstrez intacte principiile de viață și să valorizez în acel moment greu tot ce am învățat anterior. Orice m-a transformat anterior prin învățare, cunoaștere, inspirare, se acumulează în momentul potrivit și devine energie cu care pot depăși obstacole, cum a fost și în perioada pandemică.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Viorica Grecu: Nu trebuie să fii perfectă, trebuie să fii doar curajoasă, iar restul, de ce ai nevoie, e în interiorul tău!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Viorica Grecu: A fost o plăcere! Cu Women in Law creați noi orizonturi pentru femeile juriste, vă mulțumim!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică