« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE

CJUE. C-380/19. Protecția consumatorului. Soluționarea alternativă a litigiilor. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
25.06.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Directiva 2013/11 – Protecția consumatorului – Soluționarea alternativă a litigiilor – Accesibilitatea informațiilor

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

Cererea de decizie preliminară a fost introdusă de Tribunalul Regional Superior din Düsseldorf, Germania în cadrul unui litigiu între Uniunea Federală a Organizațiilor și a Asociațiilor de Consumatori, pe de o parte, și Deutsche Apotheker- und Ärztebank eG, pe de altă parte, în legătură cu practicile celei din urmă în materie de comunicare către consumatori a informațiilor privind soluționarea alternativă a litigiilor.

Deutsche Apotheker- und Ärztebank este o bancă cooperativă care exploatează site‑ul internet www.apobank.de, prin intermediul căruia nu poate fi încheiat niciun contract. În mențiunile legale ale acestui site figurează informația potrivit căreia banca se supune sau este supusă unei proceduri de soluționare a litigiilor în fața unei entități de mediere a litigiilor în materie de consum. În plus, este posibilă descărcarea de pe această pagină, în format PDF a termenilor și condițiilor generale ale contractelor pe care le încheie cu consumatorii. Aceste condiții generale nu conțin nicio informație referitoare procedurile de soluționare a litigiilor.

Uniunea Federală consideră că informația potrivit căreia banca se angajează să recurgă la entitățile de mediere a litigiilor în materie de consum ar trebui să figureze în condițiile generale. Ea a sesizat Tribunalul Regional din Düsseldorf, Germania, cu o acțiune având ca obiect obligarea băncii, sub sancțiunea unei penalități cu titlu cominatoriu, să înceteze să nu indice, în condițiile generale în cauză, că se supune sau este supusă unei proceduri de soluționare a litigiilor în fața unei entități de mediere a litigiilor privind consumul.

Tribunalul Regional din Düsseldorf, a respins această acțiune. Uniunea Federală a declarat apel împotriva acestei hotărâri la instanța de trimitere. Considerând că soluționarea litigiului principal depinde de interpretarea dispozițiilor Directivei 2013/11, aceasta a hotărât să suspende judecarea cauzei și să adreseze Curții întrebări preliminare referitoare la acestea.

Curtea a statuat:

Articolul 13 alineatele (1) și (2) din Directiva 2013/11/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2013 privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 și a Directivei 2009/22/CE (Directiva privind SAL în materie de consum) trebuie interpretat în sensul că un comerciant care pune la dispoziție pe site‑ul său internet termenii și condițiile generale ale contractelor de vânzare sau de servicii, dar care nu încheie contracte cu consumatorii prin intermediul acestui site este obligat să includă în termenii și condițiile generale respective informațiile referitoare la entitatea sau la entitățile de soluționare alternativă a litigiilor de care aparține acest comerciant, atunci când el se angajează sau este obligat să utilizeze respectiva sau respectivele entități pentru a soluționa litigiile cu consumatorii. Nu este suficient în această privință ca acel comerciant fie să prezinte aceste informații în alte documente accesibile pe site‑ul respectiv sau în alte secțiuni ale acestuia, fie să furnizeze consumatorului informațiile respective la momentul încheierii contractului supus termenilor și condițiilor generale menționate, prin intermediul unui document distinct de acestea.

:: Hotărâre

 
Secţiuni: CJUE, Content, Jurisprudență, Protecția consumatorilor, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD