Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

A treizeci și doua Plenară a Comitetului European pentru Protecția Datelor
25.06.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 16 iunie 2020, a avut loc a treizeici și doua Plenară a Comitetului European pentru Protecția Datelor, organ cu personalitate juridică al Uniunii Europene, constituit în temeiul art. 68 din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

În cadrul Plenarei s-a adoptat Declarația referitoare la interoperabilitatea aplicațiilor de localizare în contextul pandemiei Covid-19, care are la bază Ghidul nr. 4/2020 privind utilizarea datelor de localizare și a instrumentelor de depistare în contextul pandemiei Covid-19, potrivit unui comunicat.

Declarația subliniază necesitarea respectării transparenței și legalității prelucrărilor implicate, drepturilor utilizatorilor, respectarea principiului minimizării datelor și asigurării confidențialității acestora. De asemenea, interoperabilitatea nu ar trebui să fie folosită ca motiv pentru a extinde colectarea mai mult decât este necesar.

Acest Ghid a fost adus la cunoștința publicului larg prin comunicatul de presă al ANSPDCP din data de 24 aprilie 2020, cu precizarea că prin acesta se evidențiază condițiile și principiile de utilizare proporțională a datelor de localizare în scopul monitorizării răspândirii virusului,  respectiv a instrumentelor de depistare pentru a anunța persoanele aflate în apropierea altor persoane depistate ca infectate. Cu acest prilej, Comitetul a subliniat că utilizarea acestor date trebuie să se facă voluntar de fiecare persoană și să nu se ajungă la monitorizarea deplasărilor persoanei respective, iar principiile necesității și proporționalității trebuie să fie respectate în stabilirea măsurilor din această perioadă.

ANSPDCP atrage atenția operatorilor/persoanelor împuternicite de operator care intenționează să dezvolte/implementeze aplicații de localizare și de depistare în contextul pandemiei Covid-19 asupra necesității respectării regulilor de protecție a datelor personale, a principiilor generale de prelucrare, în special a principiului privacy by design si by default, a principiului asigurării securității și confidențialității și a principiului responsabilității, respectiv asupra necesității respectării Ghidului nr. 4/2020 privind utilizarea datelor de localizare și a instrumentelor de depistare în contextul pandemiei Covid-19.

Se subliniază că datele de proximitate, precum și faptul că este necesară efectuarea unei evaluări de impact (DPIA) în conformitate cu art. 35 din GDPR, de către operator anterior implementării acestui gen de aplicație, luând în considerare natura sensibilă a datelor personale prelucrate pe scară largă.

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.