« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

A treizeci și doua Plenară a Comitetului European pentru Protecția Datelor
25.06.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 16 iunie 2020, a avut loc a treizeici și doua Plenară a Comitetului European pentru Protecția Datelor, organ cu personalitate juridică al Uniunii Europene, constituit în temeiul art. 68 din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

În cadrul Plenarei s-a adoptat Declarația referitoare la interoperabilitatea aplicațiilor de localizare în contextul pandemiei Covid-19, care are la bază Ghidul nr. 4/2020 privind utilizarea datelor de localizare și a instrumentelor de depistare în contextul pandemiei Covid-19, potrivit unui comunicat.

Declarația subliniază necesitarea respectării transparenței și legalității prelucrărilor implicate, drepturilor utilizatorilor, respectarea principiului minimizării datelor și asigurării confidențialității acestora. De asemenea, interoperabilitatea nu ar trebui să fie folosită ca motiv pentru a extinde colectarea mai mult decât este necesar.

Acest Ghid a fost adus la cunoștința publicului larg prin comunicatul de presă al ANSPDCP din data de 24 aprilie 2020, cu precizarea că prin acesta se evidențiază condițiile și principiile de utilizare proporțională a datelor de localizare în scopul monitorizării răspândirii virusului,  respectiv a instrumentelor de depistare pentru a anunța persoanele aflate în apropierea altor persoane depistate ca infectate. Cu acest prilej, Comitetul a subliniat că utilizarea acestor date trebuie să se facă voluntar de fiecare persoană și să nu se ajungă la monitorizarea deplasărilor persoanei respective, iar principiile necesității și proporționalității trebuie să fie respectate în stabilirea măsurilor din această perioadă.

ANSPDCP atrage atenția operatorilor/persoanelor împuternicite de operator care intenționează să dezvolte/implementeze aplicații de localizare și de depistare în contextul pandemiei Covid-19 asupra necesității respectării regulilor de protecție a datelor personale, a principiilor generale de prelucrare, în special a principiului privacy by design si by default, a principiului asigurării securității și confidențialității și a principiului responsabilității, respectiv asupra necesității respectării Ghidului nr. 4/2020 privind utilizarea datelor de localizare și a instrumentelor de depistare în contextul pandemiei Covid-19.

Se subliniază că datele de proximitate, precum și faptul că este necesară efectuarea unei evaluări de impact (DPIA) în conformitate cu art. 35 din GDPR, de către operator anterior implementării acestui gen de aplicație, luând în considerare natura sensibilă a datelor personale prelucrate pe scară largă.

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: DATA PROTECTION, Dreptul Uniunii Europene, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD