Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Sebastian Guțiu: Avocatura este o profesie care se adaptează ușor la schimbare
26.06.2020 | Alina MATEI

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Sebastian Guțiu

Sebastian Guțiu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Sebastian Guțiu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Orice nume i-am dat virusului, a lăsat și va lăsa urme. O să vă rog să ne spuneți care era trendul Schoenherr și Asociații SCA înainte de apariția virusului?

Sebastian Guțiu: Momentul „T0” al acestei situații fără precedent – pe care l-aș plasa mai devreme de declararea oficială a pandemiei, încă la primele semne de răspândire a virusului în Europa – ne-a găsit în plin bilanț al rezultatelor anului nostru financiar 2019/20. Și vorbim de o notă extrem de pozitivă, în condițiile în care anul trecut a fost un an remarcabil pentru Schoenherr și Asociații SCA, atât din punct de vedere financiar, cât și în privința dezvoltării echipei. Pe baza acestor rezultate, la începutul acestui an am anunțat cinci promovări la nivel local, precum și promovarea a doi avocați români în structura internațională a grupului Schoenherr.

Alina Matei: Care au fost măsurile luate la nivelul Schoenherr și Asociații SCA de adaptare la măsurile de limitare a răspândirii pandemiei și cum au funcționat lucrurile în acest context atipic? Dar acum?

Sebastian Guțiu: Am trecut la lucrul de acasă și am mutat întâlnirile ca regulă în online încă de dinaintea declarării stării de urgență. Cea mai mare parte a echipei Schoenherr și Asociații SCA a lucrat la distanță până la 1 iunie, când ne-am întors parțial în mediul de lucru „tradițional”. Revenirea la birou a fost realizată gradual, în baza unui plan complex de măsuri de siguranță care au ca principal obiectiv protejarea sănătății echipei noastre, a clienților și a furnizorilor noștri. Impactul fiecărui nou pas pe care îl facem către revenirea completă la ceea consideram anterior „normal” este monitorizat cu atenție.

Uitându-mă în urmă, sunt impresionant de cât de repede a devenit funcțională pentru noi formula lucrului de la distanță, și mă refer atât la capacitatea sistemelor noastre tehnice, cât și la adaptabilitatea de care au dat dovadă membrii echipei. În ceea ce privește relația cu clienții, cum în avocatură prestarea serviciilor se bazează pe o legătură eminamente interpersonală, așteptările noastre inițiale erau ca lipsa comunicării directe client-avocat, față în față, să fie dăunătoare acestei relații. Lucrurile nu au stat însă așa și m-am bucurat să constat că relațiile nu doar s-au menținut, însă au căpătat noi valențe – eminamente umane.

Pe plan intern, am comunicat foarte mult unii cu alții, întărind țesătura și sprijinindu-ne reciproc.

Alina Matei: Suspendarea judecății proceselor în perioada stării de urgență, din perspectiva de coordonator al departamentului de litigii, arbitraje, insolvență și reorganizare, cum ați resimțit-o?

Sebastian Guțiu: Am avut numeroase întrebări din partea clienților pe această temă în perioada stării de urgență, în special cu privire la ce anticipăm că se va întâmpla după reluarea judecății cauzelor. Experiența crizei economice din 2008, împreună cu specificul măsurilor luate pentru limitarea impactului pandemiei COVID-19 ne-au ajutat să putem răspunde acestor întrebări cu estimări realiste referitoare nu doar la cauzele în curs, ci și să atragem atenția asupra punctelor sensibile la care ar trebui să fie atenți clienții, pentru a reduce riscul unor litigii viitoare.

Este limpede că suspendarea, urmând perioadei de grevă, a dus la un aflux al numărului de cauze în iunie și iulie. De asemenea, ne așteptăm la o creștere importantă a volumului de litigii din toamnă.

Alina Matei: Cum îi va afecta pe avocați impactul economic al pandemiei? Dar „lupta” între firmele de avocatură mari din România pentru menținerea poziției deținute anterior acestei perioade?

Sebastian Guțiu: Așa cum ne-a demonstrat-o și perioada de după criza economică din 2008, avocatura este o profesie flexibilă, care se adaptează ușor la schimbare. Acest lucru este în special valabil la nivelul firmelor full-service, cu structuri flexibile, capabile să realoce resurse către practicile care au căutare mai mare la un moment dat. Cred că lecția învățată în urmă cu 10-12 ani se traduce într-un avantaj acum, vedem cum structuri mai fluide, definite atunci, își dovedesc utilitatea și în prezent. Totuși, nivelul de predictibilitate rămâne scăzut, în afara faptului că o contracție a cererii de servicii juridice este absolut firească în astfel de perioade. Este de așteptat ca această reducere în volumele de lucru pentru avocații de afaceri să se traducă într-o presiune crescută la nivelul principalilor concurenți, dar nu mă aștept la modificări semnificative în privința pozițiilor de piață deținute de marile firme.

Alina Matei: Dumneavoastră ce v-a dat mai mult de furcă în această perioadă? Lucratul de acasă, liniștea înspăimântătoare de la instanțe sau…?

Sebastian Guțiu: Eu am văzut această perioadă drept o provocare. Este ușor să vezi greutățile epocii, mai greu este să vezi oportunitățile.

Este ca în sport: pe cei din primul pluton îi diferențiază psihicul mai mult decât orice altceva într-o cursă. Iar noi suntem într-un maraton – trebuie să recunoaștem specificul etapei și să îl abordăm corespunzător. Îngrijorarea nu ajută la nimic.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Sebastian Guțiu: Vă mulțumesc pentru invitație!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti