« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Întâlnire ministrul Justiției – procurorul general al PÎCCJ – ministrul Afacerilor Interne – ambasadorul SUA ref. traficul de persoane
26.06.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Vineri, 26 iunie 2020, Gabriela Scutea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a participat la sediul MAI, la o întâlnire ce a avut ca temă dezbaterea Raportului privind traficul de persoane întocmit de Departamentul de Stat al SUA, potrivit unui comunicat.

Participanții la întâlnire au fost Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, Cătălin Predoiu, ministrul justiției și chestor şef de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne, la finalul întâlnirii fiind susținute declarații de presă de către participanți.

În declarația susținută, procurorul general al PÎCCJ a exprimat următoarele concluzii:

– Ministerul Public a depus un efort susținut, realizat în special prin intermediul DIICOT și exprimat  în numărul mare de condamnări obținute în instanță de la începutul acestui an: din luna ianuarie până în luna mai au rămas definitive 26 de cauze instrumentate de DIICOT privind infracțiunile de trafic de persoane și minori, unele de mare complexitate și de mare interes pentru public. De asemenea, în  această lună,  pe rolul instanțelor de judecată se află în continuare 124 de dosare cu acest obiect.

– Recomandările Raportului formulate în notă apropiată de cele din 2019 ne arată că acțiunea autorităților încă nu a atins un nivel de egalizare a eforturilor tuturor, apt să susțină reorientarea tendinței uneori descrescătoare și repoziționarea în ceea ce privește perspectiva Departamentului de Stat  referitoare la combaterea și prevenirea traficului de persoane.

– În acest context, este evident că instituțiile cu atribuții în aplicarea legii conlucrează la capacitate ridicată pentru a contracara acest fenomen, însă pentru eradicarea lui este nevoie de mai mult decât atât. O componentă necesară pe lângă tragerea la răspundere penală este aceea a prevenției, a consolidării integrității ca un criteriu imuabil pentru orice persoană angajată într-o instituție a statului român.

– Credem în importanţa campaniilor de educație în școli cu scopul de a arăta tinerilor metodele utilizate de traficanți și membrii crimei organizate.  În  acest sens trebuie menționată inițiativa pe care au avut-o procurorii DIICOT împreună cu ANITP de a se adresa copiilor şi adolescenţilor, evidenţiind riscuri care derivă din mediul online.

– Ministerul Public rămâne deschis față de toate semnalele din zona ONG-urilor și mass media pentru valorificarea informațiilor deținute de aceștia și deschiderea promptă a investigațiilor, în condițiile legii.

Procurorul general al PÎCCJ a mulțumit Excelenţei sale, domnului ambasador A. Zuckerman, pentru disponibilitatea de dialog, care să sprijine creşterea specializării organelor judiciare și a subliniat faptul că, Ministerul Public, în virtutea vocației sale constituționale de a reprezenta interesele generale ale societății și de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertățile cetăţenilor, are în acest moment ca prioritate strategică combaterea traficului de persoane și a crimei organizate, că procurorii verifică și valorifică orice informație având potențialul de a deveni relevantă într-o investigație privind fapte de trafic de persoane.

Instrumentele procedurale sunt extinse, prin măsurile adoptate la nivelul Uniunii Europene, astfel încât infractorii nu se pot sustrage la nesfârșit investigațiilor. Demnitatea umană este afectată în esenţa sa prin astfel de infracţiuni, faţă de care răspunsul judiciar trebuie să fie ferm.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a declarat, după întâlnirea de la sediul MAI pe tema traficului de persoane și a clanurilor de interlopi, potrivit unui comunicat: „Suntem într-un moment în care lucrurile trebuie spuse pe nume și acționat în consecință. Traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în țara noastră și noi suntem aici pentru a reacționa în fața acestui fenomen.

Așa cum constată și raportul Departamentului de Stat, anul trecut, traficul de persoane s-a intensificat, formele în care s-a desfășurat s-au diversificat și aceasta s-a datorat și unei anumite impunități pe care crima organizată a simțit-o, a speculat-o, a valorificat-o. Cu alte cuvinte, această situație are un responsabil precis: fostul guvern PSD.

Dacă lucrurile au ajuns în acest punct intolerabil este pentru că cei care au condus la vremea respectivă Ministerul de Interne-Carmen Dan, Camera Deputaților- Liviu Dragnea, Ministerul Justiției-Florin Iordache nu au luat măsuri la timp, s-au făcut că nu văd acest fenomen, au distrus legislația care întărea justiția, au paralizat capacitatea de anchetă a parchetelor, au descurajat acțiunea polițiștilor, au transmis un semnal clar interlopilor, că-și pot face de cap.

Cert este că rezultatul se vede clar în raportul Departamentului de Stat și este punctul de la care pornim. Nu este o analiză a guvernului României, este o analiză independentă, obiectivă, făcută de un alt guvern care are expertiză pe acest subiect oriunde în lume.

Dar nu era nevoie de raportul Departamentului de Stat pentru ca noi să cunoaștem situația. Constatăm că siguranța cetățeanului a slăbit în guvernarea PSD. Intenția noastră este să o consolidăm, să o recuperăm și să facem uitat acest fenomen care este traficul de persoane, crima organizată și, de aceea, ne-am organizat și noi la rândul nostru. Vom acționa atât pe zona de combatere, unde am cea mai mare încredere în polițiști, în colegul meu, domnul ministru de Interne, Marcel Vela, am cea mai mare încredere în acțiunea profesionistă a procurorilor, doamna Procuror General și procurorul-șef DIICOT.

Le cer în continuare să prioritizeze lupta cu crima organizată, traficul de persoane și am cea mai mare încredere și speranță, în același timp, în judecăți prompte, rapide și drepte, bazate pe probe care să trimită pe fiecare acolo unde-i este locul.

În același timp, ne vom concentra atenția și pe partea de prevenție, cum spunea și dna Procuror General. Este important să începem o educație în școli, să explicăm cum funcționează acest flagel, cum s-a dezvoltat, care-i sunt metodele, să explicăm copiilor, adolescenților pericolele care-i pândesc și să-i învățăm să se ferească și singuri, să coopereze cu organele de aplicare a legii, atunci când este cazul, să semnaleze școlii, părinților ori de câte ori acești nemernici îi abordează și-i tentează cu tot felul de lucruri astfel încât să le cadă în plasă.

Mai departe, trebuie acționat și pe partea de protecție a victimelor. Și aici a fost o muncă neglijată. Sunt ong-uri, societăți private care s-au ocupat de protecția victimelor și care au expertiză considerabilă, pe care pot să o utilizeze. Sunt convins că se va lega o colaborare strânsă sub tutela ministerului de Interne.

În fine, o a treia dimensiune, pe care a invocat-o dl ambasador Zuckerman, este cooperarea internațională. Crima organizată și traficul de persoane au o dimensiune transnațională. Acțiunea noastră va fi transnațională, grație parteneriatului pe care îl avem cu Statele Unite în această zonă a aplicării legii și, cum spunea ambasadorul, ei vor fi urmăriți oriunde în lume, unde nu putem ajunge noi, ajung dânșii, important este să integrăm aceste raporturi și, la capătul drumului, nu peste mult timp, să ne întâlnim din nou aici și să demonstrăm cine a fost mai tare, cine a fost mai organizat, cine a fost mai hotărât în această luptă.

Este o luptă între noi, care vrem să aplicăm legea și să protejăm cetățenii, și ei, care încalcă legea, și-și bat joc de cetățeni. Sunt convins că, în această luptă, noi vom avea de partea noastră cetățenii.

Vă mulțumesc foarte mult!”

 
Secţiuni: Content, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD