Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Cristina Rotaru-Radu: Concursul de admitere la INM 2020 va fi foarte asemănător cu cel desfăşurat anul trecut
29.06.2020 | Alina MATEI

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Cristina Rotaru-Radu

Cristina Rotaru-Radu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Profesor Cristina Rotaru-Radu, directorul Institutului Național al Magistraturii, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cred că întrebarea care vi se pune cel mai des în ultima perioadă este când se organizează examenul de admitere la INM/magistratură. Ca o paranteză, examenul de admitere în profesia de avocat, sesiunea 2020, a fost stabilit de curând.  Cu aceasta o să începem și noi.

Cristina Rotaru-Radu: Vă mulțumesc și eu pentru interesul constant pe care îl manifestați pentru Institutul Național al Magistraturii și pentru tinerii juriști sau viitori juriști care se pregătesc să susțină un concurs pentru a deveni auditori sau magistrați.

Poate este bine să precizez de la început că există două concursuri pe care CSM, cu suportul INM, le organizează:
– un concurs de admitere la INM, la care se pot înscrie absolvenții facultăților de Drept, și unde, cei care reușesc, devin auditori
– un concurs de admitere în magistratură, unde pot participa profesioniști ai dreptului cu o experiență de cel puțin 5 ani, urmând ca în situația în care iau acest concurs să ocupe  un post de judecător sau de procuror definitiv

Știu că există  percepția  că aceste  concursuri sunt organizate de INM, ca atare decizia de declanșare a lor, modalitatea în care se susține etc. ar aparține INM, însă Institutul face doar propuneri, Consiliul Superior al Magistraturii este instituția care organizează și, ca atare, care decide când, unde și cum se  desfășară o asemenea procedură.

În acest moment nu s-a declanșat concursul pentru admiterea la INM (tradițional acesta se declanșa în luna iunie) pentru că nu mai avem un cadru legal care să permită aceasta, și nu pentru că CSM nu și-ar dori.

Alina Matei: Se lucrează cumva la vreun regulament împreună cu CSM privind concursul de admitere la INM pentru anul 2020, având în vedere că Regulamentul adoptat anul trecut de CSM (21 mai 2019) se referea doar la admiterea în magistratură pentru anul 2019?

Cristina Rotaru-Radu: Anul trecut a fost elaborat un regulament cu o durată de un an,  pentru că orice normă infralegală trebuie să facă referire la o lege în vigoare. După intrarea în vigoare a modificărilor la Legea nr. 303/2004 s-a prorogat cu un an intrarea în vigoare a noilor dispoziții cu privire la durata INM, absolvire, stagiatură, capacitate. Tot anul trecut, la propunerea INM, CSM a decis să modifice probele concursului de admitere la INM, o schimbare solicitată de multă vreme de alți profesioniști ai dreptului, dar și de judecători și procurori cu experiență, care au semnalat că examinarea în baza unor teste grilă nu reprezintă cea mai bună metodă de recrutare a viitorilor magistrați. Regulamentul prin care propuneam o nouă formă de concurs nu putea avea o durată de viață mai mare, deoarece făcea trimitere la texte de lege care urmau să iasă din vigoare peste un an.

Nu a existat intenția, atunci când a fost adoptată noua formă de concurs, ca ea să fie schimbată peste un an. Tehnica legislativă impunea ca, în anul următor, conținutul acestui regulament să fie raportat la dispozițiile din Legea 303/2004 care urmau să intre în vigoare.

Mai simplu spus, nu preconizez anul acesta vreo schimbare în ceea ce privește modalitatea de desfășurare a admiterii la INM (condițiile de înscriere, probele de concurs, pragul de notare pentru a putea fi declarat admis etc.). Concursul de anul trecut a fost, din punctul nostru de vedere un succes, de aceea ne dorim să continuăm cu aceeași formulă.

Avem însă o imprevizibilitate cu privire la momentul la care se va declanșa concursul.

În mai 2020 a apărut motivarea deciziei CCR nr. 121/10 martie 2020  care, în esență, constată ca admiterea la INM, admiterea în magistratură, absolvirea INM și examenul de capacitate țin de cariera magistratului și ca atare toate aspectele privind condițiile de participare, comisiile de concurs, etapele și probele de concurs trebuie reglementate prin lege și nu prin regulament.

Ca atare, deși avem o lege în vigoare, ea nu poate fi aplicată, deoarece detalierea modului în care se organizează aceste concursuri trebuie să fie cuprinse în lege. Este necesară  punerea în acord a dispozițiilor Legii nr.303/2004 cu exigențele deciziei CCR menționate anterior.

Am participat la întâlniri cu membrii CSM în care am încercat să găsim soluții care să reprezinte variante de lucru  sau puncte de plecare pentru o asemenea modificare legislativă. Zilele acestea a fost publicat pe site-ul  Ministerului Justiției un proiect de lege care vizează aceleași modificări.

Eu sper să avem cât mai curând cadrul normativ adecvat, care  să permită organizarea acestor concursuri.

O stare de incertitudine  nu este benefică nici pentru sistemul judiciar și nici pentru absolvenții facultăților de drept care doresc să urmeze o carieră în magistratură.

Alina Matei: Așadar, mesajul pentru candidații la concursul de admitere la INM/magistratură ar fi: intrați pe site-ul INM și o să aflați?

Cristina Rotaru-Radu: Mesajul pentru candidații la concursul de admitere la INM sau în magistratură ar fi să continue să se pregătească pentru un concurs care, din perspectiva probelor, va fi foarte asemănător cu cel desfășurat anul trecut, și să urmărească Monitorul Oficial, pentru că toate instituțiile din sistemul judiciar sunt interesate ca, imediat după apariția modificărilor Legii nr.303/2004, aceste concursuri să fie organizate cu celeritate.

Alina Matei: Și ultima întrebare legată de acest subiect al admiterii la INM: durata. Puțin peste 6 luni a durat ultimul examen. Nu este realmente foarte mare acest termen?

Cristina Rotaru-Radu: Pare a fi o procedură de concurs cu o durată considerabilă. Dar, în general, concursurile pentru funcții publice au un calendar ce se întinde pe o durată mare de timp. Nu trebuie pierdut din vedere că un asemenea concurs permite accesul către  funcții de mare responsabilitate, ca atare este firesc să fie unul exigent. Probele de concurs sunt menite să constate nu doar cunoștințele juridice ale candidaților, ci și aptitudinile și abilitățile pentru profesia de magistrat. Concursul de admitere la INM este, cred,  un reper pentru concursurile organizate în România, nu doar din perspectiva dificultății, ci și a transparenței și obiectivității.

Alina Matei: Sunteți la al doilea mandat la conducerea Institutului. Apariția pandemiei a adus starea de urgență, prelungirea ei, stare de alertă și prelungirea acesteia. A fost o premieră pentru toată lumea. Cum a fost primăvara cu pandemie la INM? Care este abordarea multitudinii de examene organizate de INM. Există deja o solicitare a Asociației Inițiativa pentru Justiție cu privire la examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari.

Cristina Rotaru-Radu: Pe durata stării de urgență auditorii nu au mai desfășurat activitate la instanțe și parchete, pentru a nu spori riscul de infectare. Această perioadă de două luni nu a însemnat însă o suspendare a activității lor, am găsit alternative, astfel încât aceasta să fie o perioadă utilă din perspectiva pregătirii pentru viitoarea profesie. Pe lângă un modul de formare desfășurat online în care au fost dezbătute probleme pe care le-au întâlnit la instanțe sau parchete în primele luni de practică, au exersat tehnica de redactare, în sensul că au primit săptămânal ca temă hotărâri judecătorești sau rechizitorii spre redactare.

Din 18 mai au început cursurile online și pentru auditorii din anul I,  și, spre bucuria noastră, aceste întâlniri  axate pe analizarea unor probleme practice s-au bucurat de foarte mare succes. Judecători și procurori care au terminat INM-ul în anii trecuți ne-au rugat să le punem și lor la dispoziție înregistrarea acestor cursuri.

În ceea ce privește examenele din sistemul judiciar, cred ca toată lumea își dorește ca acestea să se poată desfășura.

Susținerea examenului de capacitate a fost inițial amânată din motive de siguranță medicală și din cauza declanșării stării de urgență, iar apoi dispozițiile legale au impus suspendarea acestuia.

Chiar săptămâna trecută Plenul CSM a decis reluarea procedurii privind examenul de capacitate, și atât Consiliul cât și Institutul fac eforturi ca acesta să poată fi finalizat vara aceasta, în condiții de siguranță medicală pentru participanți.

Alina Matei: Auditorii de justiție au început cursurile. Cursurile se fac online sau față în față?

Cristina Rotaru-Radu: Cursurile pentru auditori se desfășoară în acest moment online și sperăm ca din septembrie condițiile să permită organizarea lor față în față (mă refer, evident, la modul în care va evolua pandemia).

Alina Matei: Cum de ați preferat să fie suspendate și în perioada stării de alertă cursurile de formare continuă? Instanțele au reluat judecata și în mod sigur știu că sistemul de videoconferință la Institut funcționa de ceva vreme, întrucât multe din anunțurile postate pe site-ul INM se refereau la cursuri online.

Cristina Rotaru-Radu: INM este o instituție care organizează cursuri de formare continuă pentru judecători și procurori, în conformitate cu un plan de formare și urmărind niște obiective. În primul rând, cursurile nu sunt concepute ca niște lecții predate magistraților, ci ca niște întâlniri în care toți participanții sunt implicați în discuții, scopul fiind acela al deprinderii unor abilități sau al identificării unor soluții care să contribuie la unificarea practicii judiciare. Ca atare, formatul online nu era unul ofertant pentru ceea ce ne-am propus noi cu aceste activități de formare. Mai mult, activitățile de formare continuă sunt în prezent finanțate dintr-un proiect cu fonduri europene și modul de desfășurare a lor este prevăzut în cele amănunt, drept urmare nu puteam decide o schimbare a formatului chiar dacă trecem printr-o perioadă specială.

În al doilea rând, deși impresia generală este că instanțele nu au funcționat în starea de urgență, în realitate atât judecătorii cât și procurorii au avut activitate în această perioadă. Au avut alte provocări ținând de modul în care activitățile judiciare ar putea fi desfășurate în condiții de siguranță medicală. Nu am dorit să bifăm niște activități despre care știam că nu se vor bucura de atenția cuvenită, din cauza faptului că altele erau prioritățile în această perioadă.

Activitățile online la care vă referiți sunt cele organizate de EJTN, la care participă și magistrați din România, și ele nu sunt suspendate în această perioadă.

Alina Matei: Ce proiecte de viitor aveți pentru Institut?

Cristina Rotaru-Radu: Mi-aș fi dorit ca după toate schimbările care au fost făcute în primul mandat să avem răgazul să verificăm dacă ele își ating scopul, dacă sunt utile. Provocările determinate de această pandemie ne-au obligat la o regândire a întregii activități, la o adaptare permanentă a acesteia în raport de evoluția situației medicale. Experiența din ultimele luni ne-a demonstrat cât este de util să avem la dispoziție instrumente de lucru diversificate, care să ne permită adaptarea rapidă a activității. De aceea un prim obiectiv pentru perioada următoare este îmbogățirea instrumentelor de lucru și adaptarea metodelor de formare. Îndeplinirea lui va profita activității desfășurate de Institut și în condiții normale de funcționare, de exemplu atunci când INM va trebui să formeze generații mai mari de auditori, situație în care s-ar putea face o îmbinare eficientă între învățarea față în față și formarea la distanță.

Un alt obiectiv  pentru acest mandat ar fi dezvoltarea infrastructurii de cunoștințe, prin crearea unei biblioteci electronice a INM, care să conțină materiale scrise, audio și video rezultate în urma activității de formare pe care o desfășoară INM.

Pentru formarea continuă ne propunem inițierea unor sesiuni de formare de tip blended learning, care permit alternarea activităților de formare la distanță cu cele față în față, în domenii care impun o durată de formare extinsă și resurse financiare considerabile (de exemplu management judiciar, limbi străine, pregătirea celor admiși în magistratură ca judecători sau procurori definitivi).

În plan internațional, obiectivul nostru major este să furnizăm expertiză de specialitate statelor aflate în proces de aderare la UE și să continuăm colaborarea cu Institutul Național al Justiției din Republica Moldova, în sensul  intensificării schimbului de experiență între magistrații români și cei moldoveni.

Acestea ar fi doar câteva din proiectele pentru următorii 3 ani.

Alina Matei: Care este relația cu Consiliul Superior al Magistraturii?

Cristina Rotaru-Radu: Am o relație foarte bună, de colaborare, cu Consiliul Superior al Magistraturii. Schimbările făcute în primul mandat nu ar fi fost posibile fără sprijinul constant al CSM.

Alina Matei: De activitatea de judecător la Înalta Curte nu vă e dor?

Cristina Rotaru-Radu: Uneori da. Dar la INM nu fac doar administrație, mare parte din activitate are legătură cu ce se întâmplă în instanțe, așa că nu simt că m-am îndepărtat de activitatea de judecător.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Cristina Rotaru-Radu: Le doresc sănătate, răbdare și speranță!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Cristina Rotaru-Radu: Și eu vă mulțumesc!

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti