Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Titus Corlățean a participat la reuniunea online a Comisiei pentru afaceri politice și democrație a APCE
29.06.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 26 iunie 2020, Senatul României a informat că senatorul Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a participat în săptămâna trecută la reuniunea online a Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație, potrivit unui comunicat.

Pe ordinea de zi a acestei reuniuni online a figurat, printre altele, proiectul de raport cu tema: Democrațiile în fața pandemiei de Covid-19, document care își propune în esență o analiză a modului în care autoritățile din statele membre ale Consiliului Europei au gestionat această criză sanitară, precum și funcționarea instituțiilor democratice, inclusiv cu privire la rolul parlamentului în prezervarea regulilor democratice în această perioadă.

Senatorul Titus Corlățean a avut o intervenție pe marginea acestui subiect în care a atras atenția asupra situațiilor specifice din statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv cu privire la o serie de evoluții îngrijorătoare din punct de vedere democratic înregistrate în România și generate de conduita nedemocratică și tentația abuzului de putere din partea Guvernului. A subliniat totodată rolul important care revine Parlamentului de a temporiza aceste puseuri de abuz de putere din partea Executivului și de restrângere exagerată a liberului exercițiu al drepturilor și libertăților fundamentale.

Titus Colățean și-a exprimat în același timp dezaprobarea față de lipsa de informare a Parlamentului cu privire la măsurile luate de Guvern și modul netransparent de comunicare de către autoritățile responsabile a situației reale a persoanelor testate pentru noul coronavirus. A relevat, totodată, atacurile politice inacceptabile ale primului ministru și ale partidului de guvernământ la adresa unor instituții independente fundamentale ale oricărei democrații, cu referire specială la atacurile politice îndreptate împotriva Curții Constituționale, respectiv Avocatului Poporului. În acest sens, s-a referit la procedura abuzivă declanșată de partidul de guvernământ pentru destituirea în Parlament a Avocatului Poporului. În context, a menționat că atacurile politice se explică prin exercitarea independentă a atribuțiilor legale de control constituțional de către Curtea Constituțională, care a declarat neconstituționale mai multe măsuri adoptate de Guvern în perioada pandemiei.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti