Secăiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: CJUE, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene

TUE. T-735/21 | Aprile și Commerciale Italiana/EUIPO – DC Comics. Logo Batman: probele prezentate Tribunalului nu sunt suficiente pentru a demonstra că marca Uniunii Europene care reprezintă un liliac în interiorul unei rame ovale era lipsită de caracter distinctiv la data depunerii cererii de înregistrare

7 iunie 2023 | JURIDICE.ro

Pentru publicul relevant, această distinctivitate este cea care permite, potrivit EUIPO, ca produsele acoperite de marcă să fie asociate societății DC Comics și să se distingă de cele ale altor întreprinderi

La 1 aprilie 1996, DC Comics, editorul lui Batman, a depus la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) o cerere de înregistrare a mărcii Uniunii Europene pentru semnul figurativ următor:

Această marcă a fost înregistrată la 2 februarie 1998.

În 2019, societatea Commerciale Italiana Srl a sesizat EUIPO cu o cerere de declarare a nulității acestei mărci. Cererea, care privea anumite clase de produse, precum îmbrăcămintea și articolele de carnaval, a fost respinsă de EUIPO, mai întâi de divizia sa de anulare, apoi de camera sa de recurs: EUIPO consideră astfel că, în elementele de probă care i-au fost prezentate, personajul Batman era întotdeauna asociat cu editorul său și că nu s-a demonstrat că consumatorii au asociat această marcă cu o altă origine.

Societatea Commerciale Italiana și acționarul său unic, domnul Luigi Aprile, solicită Tribunalului Uniunii Europene anularea deciziei EUIPO. Aceștia contestă în special caracterul distinctiv al mărcii și susțin că ea este descriptivă, împrejurări care împiedică înregistrarea mărcii și care justifică, după caz, declararea nulității acesteia.

Prin hotărârea pronunțată astăzi, Tribunalul respinge acțiunea.

Tribunalul consideră că decizia EUIPO este suficient de motivată de vreme ce permite societății Commerciale Italiana și domnului Aprile să înțeleagă raționamentul camerei de recurs, în pofida trimiterii efectuate de aceasta din urmă la o parte a raționamentului reținut de divizia de anulare.

În ceea ce privește caracterul distinctiv al mărcii, Tribunalul amintește că acest caracter distinctiv înseamnă că respectiva marcă permite să se identifice produsul a cărui înregistrare este solicitată ca provenind de la o întreprindere determinată și, prin urmare, să se distingă acel produs de cele ale altor întreprinderi. În plus, în măsura în care, în cadrul unei proceduri de declarare a nulității, marca înregistrată este prezumată validă, revine persoanei care a formulat cererea de declarare a nulității sarcina de a invoca elementele concrete care ar pune în discuție validitatea sa. Potrivit Tribunalului, simpla împrejurare că consumatorii asociau marca contestată unui personaj de ficțiune, în speță Batman, nu permite în sine să excludă posibilitatea ca această marcă să indice de asemenea originea produselor în discuție. În plus, camera de recurs consideră că personajul Batman era întotdeauna asociat cu DC Comics, iar probele prezentate de societatea Commerciale Italiana și de domnul Aprile nu sunt suficiente pentru a demonstra că această situație nu era valabilă la data depunerii cererii de înregistrare sau că la acea dată marca era asociată cu o altă origine comercială. Prin urmare, în mod întemeiat EUIPO a considerat că marca contestată avea un caracter distinctiv.

În sfârșit, în ceea ce privește caracterul pretins descriptiv al mărcii, Tribunalul respinge argumentul societății Commerciale Italiana și al domnului Aprile în sensul că marca descrie una dintre caracteristicile produselor pentru motivul că personajul Batman nu ar putea fi reprezentat fără această marcă. Potrivit Tribunalului, societatea Commerciale Italiana și domnul Aprile nu au explicat suficient motivul pentru care marca ar fi susceptibilă să descrie caracteristicile personajului Batman și a fortiori pe cele ale produselor în discuție.

:: Hotărârea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică