Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 

Activitatea Avocatului Copilului de la înființare și până în prezent
30.06.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 29 iunie 2020, instituția Avocatului Poporului, după primirea mai multor petiții referitoare la activitatea Avocatului Copilului, a prezentat o situație sintetică a activității departamentului de la înființare și până în prezent.

În perioada aprilie 2018 – 15 iunie 2020, de la înființarea Avocatului Copilului, au fost înregistrate 1259 petiții, 894 de sesizări din oficiu (54 cazuri moarte nenaturală, 228 cazuri abuz, 612 cazuri cu alt obiect), au fost efectuate 243 anchete, au fost emise 137 Recomandări, au avut loc 274 activități de mediatizare a activității instituției, și 66 participări la dezbateri, conferințe, simpozioane, având ca tematică promovarea și respectarea drepturilor copiilor.

De asemenea, au fost efectuate 10 vizite de monitorizare în centre de plasament pentru copii și spitale de psihiatrie, desfășurate împreună cu reprezentanții Mecanismului Naţional de Prevenire, din cadrul instituției Avocatul Poporului.

Cazuistica specifică petițiilor adresate Avocatului Copilului se referă cu precădere nerespectarea dreptului la viață și la integritate fizică și psihică, a dreptului la învățătură, a dreptului la ocrotirea sănătății, a protecției copiilor și a tinerilor și a protecției persoanelor cu handicap, prevăzute de art. 22, art. 32, art. 34, art. 49 și art. 50 din Constituție.

Petițiile și sesizările din oficiu au vizat, în principal: solicitarea de informații privind încredințarea copilului unuia dintre părinți, drepturile și obligațiile părinților divorțați față de copiii minori rezultați din căsătorie, nemulțumirile unuia dintre părinți față de conținutul unor hotărâri judecătorești prin care minorul era încredințat celuilalt părinte, fenomenul alienării parentale, comportamentul inadecvat al cadrelor didactice față de elevi, precum și condițiile din instituțiile de tip rezidențial, exercitarea formelor de violență verbală și fizică asupra minorilor în unitățile de învățământ, în centrele de protecție de tip rezidențial sau în instituții medicale decese ale unor copii nou-născuți în instituții medicale, copii care au suferit accidentări la locuri de joacă aflate pe domeniul public, transcrierea certificatelor de naștere emise de autoritățile altor state, obținerea documentelor de călătorie pentru minori, posibilitățile legale de acordarea a unor forme de ajutor pentru creșterea copilului, acordarea pensiei de urmaș.

:: Raportul integral este disponibil aici.
PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.