« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Octavian Popescu: Cartea de vizită a avocatului pledant nu se desenează cu premiile obținute, ci cu soluțiile primite și identificate pe parcursul timpului
01.07.2020 | Alina MATEI

Drept Timisoara
Secţiuni: Interviuri, JURIDICE.ro, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Octavian Popescu

Octavian Popescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Octavian Popescu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum ați caracteriza primul an de viață al POPESCU & ASOCIAȚII?

Octavian Popescu: Mulțumesc și eu pentru invitație.

Interesant și deopotrivă obișnuit. Interesant deoarece a fost destul aglomerat și plin de provocări, iar obișnuit din aceleași motive 😊. Anul trecut a fost însă unul dintre cei mai productivi din ultimii aproape 20 de ani. Prin înființarea noii societăți de avocatură, am urmat cursul firesc al fiecărui avocat care acceptă cu plăcere provocările și întotdeauna dorește mai mult. În altă ordine de idei, independent de schimbarea formei de organizare profesională alături de și împreună cu colegii mei, am continuat să fim aceiași consultanți și litiganți de încredere la care clienții au apelat și pe care i-au păstrat alături chiar și în vremuri incerte.

Am investit cu încredere viitorul și deopotriva energie în noua entitate, am format și dezvoltat un portofoliu de clienți de care astăzi suntem mândri – nume mari active în piață, în diferite sectoare ale economiei, energie și resurse naturale, domeniul bancar, retail, farma, IT, telecomunicații sau construcții – care ne-au selectat pentru proiecte complicate, cu mize mari și sensibile.

Ca reputație și vizibilitate, suntem acolo unde trebuia să fim la acest moment și unde ne-am propus totodată să ajungem, fiind recunoscuți de directoarele juridice care analizează piața locală a avocaturii în mod obiectiv, printre acestea numărându-se Benchmark Litigation, Legal 500 și IFLR 1000 și să fim inclusi pe lista scurtă a Benchmark Litigation Awards și SEE Real Estate Awards.

Traiectoria de debut a proiectului nostru nu s-a schimbat și dacă la începutul lui 2019, spuneam că vreau să facem din POPESCU & ASOCIAȚII un brand recunoscut pe piață, privind în urmă acum, mă bucur că alături de colegii mei am reușit acest lucru.

Alina Matei: La discuția de anul trecut, spuneați că avocatul este rodul experiențelor sale, iar de curând ați fost desemnat Avocatul Anului în România la Gala Premiilor Benchmark Litigation, ediția 2020. Premiul este al dumneavoastră, pe persoană fizică J, însă am citit declarația dumneavoastră că este al echipei. Care este rolul echipei la câștigarea unui premiu individual.

Octavian Popescu: Rolul echipei este esențial în tot și în orice. Un lider fără echipa nu poate face mare lucru, la fel cum un brand fără echipă nu reușește mai nimic. În general victoriile mici sunt individuale, pe „persoană fizică”, iar cele mari sunt rezultatul muncii unei echipe.

Un lider este definit de echipă, de modalitatea în care reușește să o gestioneze, să o organizeze și sa o motiveze. El vine cu viziunea, direcția, eficientizarea activității, concentrându-se asupra ideilor, bazându-se pe principii și valori, rolul lui primordial fiind acela de a forma echipa. Pe de alta parte, rolul echipei este de a lucra integrat, munca în echipă însemnând folosirea abilităților, a ariilor de expertiză și a punctelor forte ale tuturor membrilor săi pentru a avea rezultate și a reusi.

De aceea, premiul este al echipei, fără nicio urmă de îndoială. Continuam să evoluăm permanent împreună, credem unii în ceilalți, ne ajutăm reciproc, învătăm unii de la ceilalți, de la răbdare, responsabilitate, măsură, atitudine, experiență, determinare și dorință de a reuși.  

Nu lucrez niciodată sau aproape niciodată singur în dosare. Îi am mereu alături pe colegii mei, asociați și colaboratori, iar fiecare dintre ei contribuie la succes – fie că acest lucru presupune o bună studiere a dosarului, interpretări/abordări diferite ale spețelor, soluții inovatoare sau strategii minuțioase, toate sunt piese care se completează reciproc pentru obținerea rezultatului final, ca un puzzle.

Alina Matei: Care au fost criteriile de desemnare, care au fost competitorii?

Octavian Popescu: Benchmark Litigation include cele mai bune firme și avocați de litigii la nivel mondial si premiază excelența în domeniu și a litigiilor ce se desfășoară pe piața din Europa pe diverse practici de soluționare a disputelor.

Analiza directorului a pus mult accent pe calibrul portofoliului de clienți, magnitudinea dosarelor și complexitatea problemelor juridice pe care dosarele le implică, dar și pe impactul pe care soluționarea sau pierderea acestora îl pot avea asupra business-ului companiilor sau a mediului de afaceri.

Competitorii sunt nume cunoscute pe piață, iar la acest nivel este puțin probabil ca un avocat selectat să nu fie un avocat bun. Cu siguranță, lista putea fi mult mai mare; personal, cunosc semnificativ mai mulți avocați de calibru care puteau să facă onoare acestei liste. Îi apreciez în egală măsură pe toți colegii mei avocați nominalizați pe lista scurtă a premiilor și mă bucur că am putut să fiu în compania lor.

Alina Matei: Mai în glumă mai în serios, îmi amintesc cum, cu mulți ani în urmă, un avocat renumit povestind acasă copiilor ce premiu a luat în ziua respectivă, unul dintre copii l-a întrebat direct: hai spune drept, cât te-a costat? Dincolo de modul cum funcționează aceste directoare (electricitate/bani), mă bucură când un avocat român câștigă un premiu. Sub sprânceana ochiului dumneavoastră, vreți să mai adăugați și alte premii?

Octavian Popescu: Întrebarea de mai sus poate eventual să pună în evidență modalitatea în care alții cu care ați vorbit sunt obișnuiți să lucreze, având nevoie de recunoașteri plătite pentru a se pseudolegitima pe piață și eventual pentru a induce valoare activității pe care pretind că o desfășoară. Tipul acesta de abordare nu prea te ajută atunci cand te duci în sala de ședință. Niciodată judecătorul sau adversarul nu te asculta în funcție de premiile pe care pretinzi că le ai.

Cartea de vizită a avocatului pledant nu se desenează cu premiile obținute, ci cu soluțiile primite și identificate pe parcursul timpului. În fața judecătorului contează doar avocatul și competența sa profesională, iar nu componenta de marketing chestionată în întrebarea dvs. Pentru acest motiv cred că profesia de avocat este una dintre cele mai captivante și provocatoare pe care le poate avea cineva indiferent de domeniu.

Competiția profesională intelectuală permite, încurajează și creionează permanent avocați excepționali. De multe ori când merg în instanță întâlnesc în sălile de ședință colegi avocați extraordinari, care ar putea face oricând cinste unui premiu. Doar dintre colegii mei din firmă aș putea face cu ușurință câteva nominalizări și cu atât mai mult din întregul Barou București și nu numai.

Alina Matei: Dacă ar fi să încercați senzația de viitor, credeți că va tăbărî criza peste avocați, dată fiind venirea lui Coronavirus pe pământ?

Octavian Popescu: Nu cred că putem să vorbim (încă) de o criză, cât mai mult despre un declin al întregului mediu economic, local și international.  Am mai experimentat o astfel de situație în 2008-2009, când economia s-a prăbușit în mod abrupt, în numai câteva luni. Nu sunt pesimist, nu mă înțelege greșit, dar realist vorbind cred că vom traversa o perioadă însemnată ca timp până când se va reintra în normal sau într-o nouă normalitate.

Cred totodată că trebuie investit cu încredere viitorul din perspectiva profesiei noastre cu atât mai mult cu cât una dintre calitățile de bază ale profesiei de avocat este cea de identificare permanentă de soluții, chiar și acolo unde pare că acestea nu există. Sunt convins deci că și cu această ocazie profesia va trece cu bine peste perioada mai puțin placută pe care o traversăm cu toții. Ca tendință generală, în perioada imediat următoare, vom observa o intensificare a competiției pe proiecte și clienți și va crește, ca și în urmă cu 10 ani, presiunea pe onorarii. Dar știm cu totii că avocații sunt flexibili și ingenioși și vor găsi și de această dată calea de a se adapta, de a se reinventa, vor găsi soluții, vor lucra mai intens și, ca să fim sinceri, vor lucra pe bani mai puțini.

Mai mult decât atât, condițiile actuale vor permite o așezare chiar mai serioasă în piață a celor care au construit cu grijă pentru viitor și nu cu ușurință pentru prezent.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Octavian Popescu: Să nu uite niciodată că lucrurile durabile se construiesc în timp și că recunoașterea vine din multă muncă și responsabilitate.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Octavian Popescu: Și eu vă mulțumesc!

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.