Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Monitorul Oficial al României Noutăți legislative Proiecte legislative SELECTED Sistemul judiciar

Legea nr. 393/2023 privind statutul asistentului judecătorului

15 decembrie 2023 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1132 din 14 decembrie 2023 a fost publicată Legea nr. 393/2023 privind statutul asistentului judecătorului.

Intrare în vigoare: 17 decembrie 2023

***

Miercuri, 13 decembrie 2023, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind statutul asistentului judecătorului (Pl-x 231/29.03.2023).

***

Marți, 27 iunie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii a salutat adoptarea Legii privind statutul asistentului judecătorului, potrivit unui comunicat.

Instituția asistentului de judecător a reprezentat și reprezintă una dintre propunerile de îmbunătățire a activității instanțelor de judecată ce a fost (sub diverse denumiri) îndelung dezbătută în cadrul sistemului judiciar, fiind unanim considerată modalitatea cea mai potrivită de eficientizare a activităţii judecătorilor şi de îmbunătățire a calității şi randamentului muncii acestora, cu scopul realizării unui act de justiţie adaptat cerinţelor societăţii contemporane şi aşteptărilor cetăţenilor, ca beneficiari şi destinatari finali ai activităţii instanţelor. Activitatea asistenților constituie un sprijin real pentru judecători întrucât, prin preluarea unor atribuții încredințate de aceștia, sunt asigurate premisele pentru optimizarea eficienței și pentru consolidarea calității actului de justiție.

Instituția asistentului judecătorului a fost testată cu succes în cadrul proiectului „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instanțe judecătorești”, una dintre cele mai importante activități inițiate de Consiliul Superior al Magistraturii, încă din mandatul anterior. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2021, asistenții de judecător și-au desfășurat, efectiv, activitatea la 19 instanțe pilot, de la toate gradele de jurisdicție, fiindu-le încredințate atribuții diverse din sfera activităților cu caracter preponderent administrativ, în timp ce activitățile specifice funcției de judecată au continuat să rămână de resortul exclusiv al judecătorului.

Asistenții și-au desfășurat activitatea sub coordonarea judecătorilor, îndeplinind toate sarcinile stabilite de aceștia, în principal cele vizând documentarea, studierea dosarelor, realizarea unei prezentări a situației de fapt din cauză și a aspectelor de drept relevante, redactarea unor proiecte de hotărâri etc.

În acest fel, judecătorii – degrevați de atribuțiile non-judiciare – au putut dispune, în mod real, de sprijinul necesar în scopul realizării unui act de justiție la standarde optime de timp și de calitate, suportul asistenților de judecător fiind menit, totodată, să contribuie la accelerarea soluționării cauzelor. Munca judecătorilor a devenit, astfel, așa cum e firesc, una conceptuală, cu accent pe instrumentarea efectivă a cauzelor și pe deliberare.

Optimizarea activității instanțelor de judecată prin scăderea duratei de soluționare a cauzelor şi creșterea ratei de soluționare – ca parte importantă a abordării strategice a problematicii resurselor umane la nivelul instanțelor judecătorești – nu poate fi realizată într-o altă modalitate decât printr-o modificare de substanță, iar crearea instituției asistentului de judecător răspunde în totalitate acestui deziderat.

Adoptarea O.U.G. nr. 127/2022, aprobată prin Legea nr. 384/2022, a reprezentat un prim pas în vederea generalizării acestei categorii de personal de suport, având în vedere impactul pozitiv al activității desfășurate în cadrul proiectului asupra duratei de soluționare a cauzelor, a termenelor de redactare și, în general, asupra actului de justiție, de reținut fiind și că, prin prisma rezultatelor, această categorie de personal a fost asumată de Guvernul României prin Hotărârea Guvernului nr. 436/2022, prin care au fost adoptate noua Strategie de dezvoltare a sistemului judiciar 2022 – 2025 şi planul de acțiune aferent acesteia.

Această reglementare a reprezentat, însă, o soluție tranzitorie, iar, pentru o implementare corespunzătoare a acestei noi instituții, era, desigur, necesară adoptarea unei colaborări și abordări proactive între toți factorii decidenți în scopul elaborării unui statut profesional corespunzător și adaptării legislației în vigoare, atât cea primară, cât și secundară, Consiliul Superior al Magistraturii exprimându-și toată disponibilitatea în acest sens, inclusiv prin punerea la dispoziție a documentelor cuprinzând concluziile și propunerile desprinse în urma derulării activităților din cadrul proiectului.

***

Luni, 26 iunie 2023, Senatul a adoptat propunerea legislativă privind statutul asistentului judecătorului. (Pl-x nr. 231/2023)

***

Miercuri, 7 iunie 2023, Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă privind statutul asistentului judecătorului. (Pl-x nr. 231/2023)

Prezentul act normativ reglementează statutul asistentului judecătorului, a cărui activitate constituie un sprijin pentru judecători, contribuind la degrevarea activităţii acestora, prin îndeplinirea oricăror atribuții stabilite în condițiile legii de judecători şi asigurând premisele pentru îmbunătăţirea eficienţei şi calității actului de justiție.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership