Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Articole, Asigurări, Corporate, Drept penal, Insolvență, Note de studiu, Procedură penală, RNSJ, SELECTED

Efectele declanșării procedurii falimentului împotriva Societății de Asigurare-Reasigurare Euroins Romania S.A. asupra acțiunii civile exercitate în procesul penal

8 iunie 2023 | Alexandra GHEORGHE
Alexandra Gheorghe

Alexandra Gheorghe

Amintesc că, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară a dispus retragerea autorizației de funcționare a Societății de Asigurare-Reasigurare Euroins România S.A. și promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment.

Declanșarea procedurii falimentului are ca efect suspendarea acțiunii civile exercitate în procesul penal?

Am constatat faptul că societățile de asigurare-reasigurare au consuetudinea de a formula cerere de suspendare a laturii civile invocând incidența art. 262 alin. (4) din Legea nr. 85/2014.

Opinez ca o astfel de cerere trebuie respinsă de instanță având în vedere cele ce succed:

Potrivit art. 75 din Legea nr. 85 din 2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă:

„(1) De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului. Valorificarea drepturilor acestora se poate face numai în cadrul procedurii insolvenţei, prin depunerea cererilor de admitere a creanţelor. Repunerea pe rol a acestora este posibilă doar în cazul desfiinţării hotărârii de deschidere a procedurii, a revocării încheierii de deschidere a procedurii sau în cazul închiderii procedurii în condiţiile art. 178. În cazul în care hotărârea de deschidere a procedurii este desfiinţată sau, după caz, revocată, acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului pot fi repuse pe rol, iar măsurile de executare silită pot fi reluate. La data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii, atât acţiunea judiciară sau extrajudiciară, cât şi executările silite suspendate încetează.

(2) Nu sunt supuse suspendării de drept prevăzute la alin. (1):

a) căile de atac promovate de debitor împotriva acţiunilor unui/unor creditor/creditori începute înaintea deschiderii procedurii şi nici acţiunile civile din procesele penale îndreptate împotriva debitorului….. (s.n.)”

Din cele ce preced rezultă că prin art. 75 alin. (1) din Legea nr. 85 din 2014 legiuitorul a instituit regula suspendării de drept, iar prin art. 75 alin. (2) lit. a) teza finală din Legea nr. 85/2014 a prevăzut excepția de la regulă.

Altfel spus, legiuitorul a reglementat excepții de la suspendarea de drept a tuturor acțiunilor judiciare, extrajudiciare sau a măsurilor de executare silită, excepţii inserate în cuprinsul art. 75 alin. (2) din Legea nr. 85 din 2014, în enumerarea de la lit. a) fiind regăsite și acțiunile civile din procesele penale îndreptate împotriva debitorului, respectiv partea responsabilă civilmente/Societatea de Asigurare-Reasigurare.

Așadar, în situația în care societatea de asigurare (parte responsabilă civilmente în dosar penal) se afla în procedura falimentului nu se impune suspendarea acţiunii civile.

În acest sens, prezintă relevanță paragraful 19 din Decizia nr. 36/2018 pronunțată de Curtea Constituțională, în cuprinsul căreia instanța de contencios constituțional a constatat că „Legea nr. 85/2014 introduce, în mod expres, și excepții de la suspendarea de plano a tuturor acțiunilor judiciare, extrajudiciare sau de executare silită, excepții care sunt cuprinse, spre exemplu, la art. 75 alin. (2) lit. a)”.

Totodată, Curtea a statuat că „prevederile art. 262 alin. (4) din Legea nr. 85/2014 nu trebuie interpretate disparat, ci trebuie avut în vedere, pe de o parte, art. 262 în integralitatea sa şi, pe de altă parte, întreg cadrul legislativ în materie, respectiv, în mod concret, art. 242 din Legea nr. 85/2014, potrivit căruia prevederile capitolului I (din care fac parte şi dispoziţiile art. 75, care conţin şi excepţii de la procedura suspendării de drept a tuturor acţiunilor judiciare, extrajudiciare sau a măsurilor de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului), cu excepţia celor cuprinse în secţiunea a 6-a, se vor aplica în mod corespunzător procedurii falimentului societăţilor de asigurare/reasigurare, cu derogările prevăzute în acest capitol.”

În acest sens a stipulat și Înalta Curte de Casație și Justiție prin paragrafele 84-92 ale Deciziei nr. 19/2022, pronunţată de Completul competent să judece recursul în interesul legii.

Conchizând, acțiunea civilă nu se suspendă de drept ca urmare a declanșării procedurii falimentului împotriva societății de asigurare – parte responsabilă civilmente, astfel că nu se impune disjungerea acțiunii civile și suspendarea acesteia.

Avocat Alexandra Gheorghe, MÎRZA TOADER & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică