Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Afaceri transfrontaliere, CJUE, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Media & Publicitate

CJUE. C-376/22 | Google Ireland și alții. Avocatul general Szpunar: platformelor precum Google, Meta Platforms și Tik Tok nu li se pot impune obligații suplimentare în alt stat membru decât cel în care au sediul decât prin măsuri luate de la caz la caz

8 iunie 2023 | JURIDICE.ro

Dreptul Uniunii se opune ca libera circulație a serviciilor societății informaționale care provin din alte state membre să fie restrânsă prin adoptarea unor măsuri legislative cu caracter general și abstract

Google, Meta Platforms și Tik Tok contestă în fața instanțelor austriece constatarea pur declarativă a Autorității austriece de reglementare în domeniul comunicațiilor (KommAustria), potrivit căreia Legea federală austriacă din 2020 privind măsurile de protecție a utilizatorilor platformelor de comunicare (KoPl-G[1]) le-ar fi aplicabilă acestora, deși sunt stabilite în alt stat membru, și anume Irlanda.

Această lege are ca scop consolidarea răspunderii platformelor de comunicare. Mai specific, aceasta obligă în general furnizorii de „platforme de comunicare”, stabiliți în Austria sau în străinătate, să instituie un sistem de notificare și de verificare a conținutului presupus ilegal. În plus, potrivit acestei legi, furnizorii respectivi sunt de asemenea obligați să publice în mod regulat rapoarte cu privire la tratarea acestor avertismente. Obligațiile care decurg din KoPl-G nu impun adoptarea în prealabil a unui act individual și concret. Pe de altă parte, legea menționată prevede amenzi în cazul încălcării obligațiilor care rezultă din aceasta.

Google, Meta Platforms și Tik Tok susțin că KoPl-G este incompatibilă cu Directiva privind comerțul electronic[2], în special cu principiul țării de origine. Curtea Administrativă austriacă a adresat Curții de Justiție întrebări cu privire la acest aspect. Ea solicită să se stabilească dacă un stat membru poate să restrângă libera circulație a serviciilor societății informaționale care provin din alte state membre prin adoptarea unor măsuri naționale cu caracter general și abstract care vizează o anumită categorie de servicii ale societății informaționale descrisă în termenii generali – „platforme de comunicare”, fără ca aceste măsuri să fie luate în legătură cu un caz concret, indicând platforme desemnate nominal.

În Concluziile prezentate astăzi, avocatul general Maciej Szpunar subliniază că analiza sa se întemeiază pe premisa că serviciile furnizate în Austria de cele trei societăți în cauză constituie servicii ale societății informaționale, astfel cum a arătat Curtea Administrativă austriacă.

Avocatul general arată că, în domeniul coordonat, Directiva privind comerțul electronic interzice statelor membre să restrângă libera circulație a serviciilor societății informaționale din alte state membre. Directiva menționată se opune în principiu, sub rezerva unor derogări, ca furnizorul unui serviciu din domeniul comerțului electronic să fie supus unor cerințe mai stricte decât cele prevăzute de dreptul din statul său membru de origine.

În ceea ce privește derogările de la principiul țării de origine, enunțat de directivă, avocatul general reiterează Concluziile sale prezentate în cauza Airbnb Ireland[3]. Potrivit acestuia, un alt stat membru decât cel de origine nu poate deroga de la libera circulație a serviciilor societății informaționale decât prin măsuri luate „de la caz la caz”, după notificarea prealabilă a Comisiei și solicitarea adresată statului membru de origine de a lua măsuri în materie de servicii ale societății informaționale, ceea ce nu este cazul în speță.

Pe de altă parte, a considera că o dispoziție generală și abstractă care se aplică oricărui furnizor al unei categorii de servicii ale societății informaționale constituie o „măsură” ar echivala cu a permite fragmentarea pieței interne prin reglementările naționale. În plus, autorizarea aplicării unor legi diferite unui furnizor ar fi contrară obiectivului urmărit de directivă de eliminare a obstacolelor juridice din calea bunei funcționări a pieței interne.

Astfel, avocatul general consideră că directiva menționată se opune posibilității unui stat membru de a restrânge, în astfel de împrejurări și într-un astfel de mod, libera circulație a serviciilor societății informaționale care provin din alt stat membru.


[1] Bundesgesetz über Maßnahmen zum Schutz der Nutzer auf Kommunikationsplattformen (Kommunikationsplattformen-Gesetz) (BGBl. I, 151/2020).
[2] Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2000 privind anumite aspecte juridice ale serviciilor societății informaționale, în special ale comerțului electronic, pe piața internă (Directiva privind comerțul electronic) (JO 2000, L 178, p. 1, Ediție specială, 13/vol. 29, p. 257).
[3] Concluziile prezentate la 30 aprilie 2019, Airbnb Ireland, C-390/18; a se vedea de asemenea comunicatul de presă nr. 51/19.


:: Textul integral al concluziilor se publică pe site-ul CURIA în ziua lecturii.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică