Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

WOMEN IN LAW. Poliana Gogu-Naum: Valoarea personală este cea care dă măsura succesului


9 iunie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Alina Matei

Alina Matei

Poliana Gogu-Naum

Poliana Gogu-Naum

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Poliana Gogu-Naum, RTPR, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Poliana Gogu-Naum: Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la acest interviu. Vă apreciez inițiativa de a aborda activitatea doamnelor din lumea juridică și de a le cunoaște nu doar din perspectiva de profesioniști ai dreptului, ci și la nivel personal și mă bucur să răspund întrebărilor dumneavoastră.

Sunt avocat și cred că valorile care mă definesc ca om, sunt cele care mă definesc și ca profesionist. Și acestea sunt respectul pentru ceilalți, dorința de cunoaștere și de autodepășire, de a face un lucru temeinic și de a fi printre cei mai buni. Am avut șansa de a îmi începe cariera în avocatură încă din timpul studenției, când am avut primul contact cu RTPR, firma în care lucrez și azi, sub forma unui stagiu de practică. A fost o experiență extraordinară pentru mine ca tânără care este încă în perioada de căutări și încercări și o recomand tuturor studenților. Încă de atunci am știut că acesta este drumul pe care îmi doresc să îl urmez și ulterior, am făcut primii pași în profesie, ca avocat stagiar, alături de aceeași echipă.

A fost o șansă unică și după cum s-a dovedit, o alegere inspirată. Am ”crescut” și m-am dezvoltat într-o firmă de avocatură în care am avut încă de la început expunere la proiecte internaționale, mandate complexe, contact direct cu clienții și poate cel mai important lucru, o echipă fantastică și mentori care m-au format ca profesionist. Iar acest cumul de factori au contribuit la devenirea mea și continuă să mă modeleze în fiecare zi.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Poliana Gogu-Naum: Limita este impusă doar de dorința de implicare a fiecăruia. Indiferent de sex, orice persoană poate ajunge acolo unde își propune. Diferența se face pe criterii de performanță, implicare și muncă susținută, nicidecum pe criterii de gen. În societatea zilelor noastre am depășit acest tip de bariere. Într-adevăr este nevoie de multă muncă, perseverență și pregătire profesională continuă pentru a reuși într-un mediu atât de competitiv.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Poliana Gogu-Naum: Fiecare dintre noi, femeie sau bărbat, avem mai multe ”roluri” cu care jonglăm de-a lungul vieții, ele se întrepătrund și împreună ne definesc ca indivizi. Important este să găsim un echilibru astfel încât ele să coexiste în armonie unul cu celălalt. Bineînțeles că sunt perioade în viața fiecărui om, când unul dintre aceste roluri trece pe primul loc, în fața celorlalte, și atunci ne dedicăm acestuia mai mult din timpul, energia, gândurile și acțiunile noastre.

Nu este un secret pentru nimeni că în profesia de avocat se muncește mult și într-un ritm intens, dar dacă o faci cu pasiune și dăruire, atunci cu siguranță că vei găsi resorturile potrivite pentru a nu prejudicia celelalte roluri, iar satisfacția este pe măsură. Bineînțeles că și familia joacă un rol important și este esențial să îți ofere răbdarea și sprijinul de care ai nevoie.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Poliana Gogu-Naum: Valoarea personală este cea care dă măsura succesului, oportunitățile de carieră sunt similare atât pentru unii, cât și pentru ceilalți. Evident că pentru a atinge succesul este necesară o pregătire temeinică și constantă, multă muncă și profesionalism.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Poliana Gogu-Naum: Într-adevăr suntem norocoase că ne-am născut în această epocă, în care femeile își pot atinge potențialul maxim la nivel profesional în orice domeniu. În zilele noastre practic nu mai există uși închise pentru femei, ele sunt prezente în toate domeniile și cu rezultate excelente, de la femei astronaut la femei șef de stat sau ofițeri de armată. Sunt de părere că indiferent de cariera aleasă, fiecare trebuie să fim conștienți și să cântărim bine alegerile pe care le facem, să analizăm ce implicații există la nivel profesional, dar și personal și încotro ne vor călăuzi pașii în viitor. Femeile juriste au beneficiul de a avea o deschidere mai mare, către diverse profesii juridice, și pot de-a lungul vieții să facă diferite alegeri și să se îndrepte spre zone diferite, așa cum poate este mai bine pentru ele în momentul respectiv.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Poliana Gogu-Naum: Desigur că mama este primul și cel mai important model feminin cu care te naști și care mă susține și mă îndrumă necondiționat și se bucură pentru toate succesele mele pe toate planurile.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Poliana Gogu-Naum: În ciuda tuturor îngrijorărilor și incertitudinilor de care ne-am lovit fiecare dintre noi în această perioadă, pentru mine la nivel personal a fost o perioadă deosebit de fericită, întrucât am devenit mamă. Băiețelul meu, Dominic, s-a născut în toamna anului 2020, în plină pandemie. Emoțiile pe care le trăiește orice părinte în astfel de momente au fost sporite de sentimentul general de nesiguranță, dar cu răbdare și grijă totul a decurs în cele mai bune condiții. Am profitat din plin de această perioadă pentru a fi alături de copilul meu, dedicându-mă familiei. Împreună cu soțul meu, ne-am bucurat de primul zâmbet, primul cuvânt, primul pas… Este o perioadă minunată pentru orice familie și sunt fericită și recunoscătoare pentru toate aceste momente atât de prețioase.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Poliana Gogu-Naum: Le doresc să își urmeze pasiunea și să își găsească în fiecare zi dorința și bucuria de a face cu plăcere profesia pe care și-au ales-o.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Poliana Gogu-Naum: Eu vă mulțumesc pentru invitație!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică