Verginia Vedinaș
În data de 7 iunie 2023, ora 16:00, la Hotel Caro din București, s-a desfășurat ceremonia de decernare a premiului Sarmiza Bilcescu doamnei profesor univ. dr. emerit Brândușa Ștefănescu.
Inițiativa a aparținut Baroului Ilfov și a fost îmbrățișată cu bucurie de către Uniunea Națională a Barourilor din România, care a fost prezentă la eveniment prin cel mai înalt reprezentant al său, președintele UNBR, dl. profesor univ. dr. Traian Briciu, alături de dl. prof univ. dr. Dan Oancea, vicepreședintele Uniunii.
M-am aflat printre cei care au fost prezenți la eveniment și care au rostit și câteva gânduri, pe care le-am așternut pe hârtie spre a le trimite către dumneavoastră. Sunt conștientă că sunteți mulți cei care veți citi aceste rânduri din dragoste pentru doamna profesor Brândușa Ștefănescu și nutresc speranța că voi reuși să vă transmit măcar o parte din emoția pe care am simțit-o eu și cei prezenți în sală.
„Dragi prieteni,
Vreau să vă împărtăşesc o emoţie deosebită pe care am trăit-o ieri împreună cu o parte din conducerea Uniunii Avocaţilor din România și Baroul Ilfov într-un cadru în care a fost omagiată una din personalităţile deosebite ale dreptului contemporan, profesoara Brânduşa Ştefănescu, omul cu care destinul m-a binecuvântat în urmă cu multe decenii şi care împreună cu regretatul său soţ, profesorul Ion Traian Ştefănescu, vor reprezenta mereu părinţii mei spirituali. Încep prin a a face o reverenţă în fața celor din conducerea Baroului Ilfov şi din conducerea Uniunii Naționale a Barourilor din România, care au decis să o sărbătorească pe doamna profesor Brânduşa Ştefănescu.
De altfel, a fost cea de-a doua festivitate în acest an în care a fost sărbătorită draga noastră profesoară, care, fără să îmi fi predat vreodată de la catedră, mi-a „predat” de când a poposit în viaţa mea, lecţii de viaţă, lecţii de demnitate umană şi profesională, lecţii de ştiinţă şi artă a dreptului şi mai ales lecţii de ştiinţă şi arta de a fi şi de a rămâne OM.
Primul eveniment s-a petrecut în luna aprilie, când în Aula Magna a ASE București s-a lansat volumul omagial consacrat doamnei profesor. Atunci, ca şi acum, m-am aflat în situaţia de a da glas unor trăiri şi simţiri copleșitoare. Scriam în acel volum că doamna profesor reprezintă o simbioză între forţă, feminitate, sensibilitate şi exigență.
Doamna profesor Brânduşa Ştefănescu este, din aceste patru puncte cardinale ale fiinţei sale, modelul desăvârşit de dascăl şi om, modelul desăvârşit de soţie a unui om atins de geniul absolutului în caracterul şi personalitatea sa, regretatul profesor Ioan Traian Ştefănescu.
Atât de mare a fost legătura între cei doi, încât domnul profesor Ştefănescu, la puţin timp după ce doamna profesor a acuzat probleme de sănătate care s-au dovedit grave şi a fost nevoită să meargă la spital, nu a putut supraviețui spaimei că jumătatea domniei sale suferă. Realizaţi, dragii mei, ce sfântă şi unică îmbinare a acestor două fiinţe i-a ţinut împreună peste şase decenii. Şi aceasta, fără a se simţi în vreun fel afectată cariera vreunuia dintre ei. Spun aceasta pentru că vremurile pe care le trăim, prea adeseori sunt învolburate de neînțelegeri şi despărţiri, vedem oameni care nu pot face faţă şi vieţii profesionale şi celei private și până la urmă se hotărăsc să pună punct de regulă legăturii pe care au jurat-o în faţa lui Dumnezeu, dar pe care viaţa cu dificultăţile ei se dovedește mai grea decât jurământul.
Profesoara Brânduşa Ştefănescu ne-a dovedit că nimic nu e imposibil atunci când între două fiinţe hărăzite de Dumnezeu a reprezenta una jumătatea celeilalte, există această sfântă uniune de trăiri şi simţiri.
În nobila postură de dascăl universitar, doamna profesor Brânduşa Ştefănescu a fost o eminenţă care a ştiut să formeze valori ca profesionişti şi ca oameni. A adunat în jurul Domniei Sale la catedra de drept a ASE-ului din Bucureşti dascăli valoroşi, care au avut o contribuţie deosebită la formarea şi dezvoltarea atât a doctrinei şi practicii juridice, cât şi a profesiunilor juridice în ansamblul lor.
A organizat o şcoală doctorală de excepţie, care a creat personalităţi remarcabile ale dreptului românesc. Şi pentru că distincţia acordată priveşte contribuţia la dezvoltarea profesiei de avocat, da, doamna profesor, prin doctoranzii domniei sale, prin cărţile şi studiile pe care le-a scris, prin activitatea de judecător la ICCJ – Secţia Comercială şi cea de arbitru, a contribuit fundamental la dezvoltarea acestei nobile profesiuni liberale. Să urăm cu toţii multă sănătate doamnei professor şi să ne dorim ca noi, cei care i-am fost, îi suntem şi îi vom rămâne de-a pururi învăţăcei, să fim demni de comorile pe care le-a sădit în personalitatea noastră.
Sărut mâna, Doamna Noastră Profesoară!”
Prof. univ. dr. h.c. Verginia Vedinaș
Membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România
Președintele Institutului de Științe Administrative „Paul Negulescu”
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn
WhatsApp
Threads
Google News
(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă
SmartBill.