Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

UNEJ. Memoriu amicus curiae pentru CCR ref. articolul unic pct. 3 din Legea de aprobare a OUG nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale
01.07.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 1 iulie 2020, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti a dat publicităţii următorul comunicat, semnat de executor judecătoresc Marius Iacob Morari, Preşedinte:

„În data de 04.06.2020 Uniunea Națională a Executorilor Judecătoreşti a informat toţi executorii judecătoreşti din România despre demersurile efectuate în legătură cu prevederile punctului 3 al articolului unic din Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar fiscale (Pl-x nr. 281/2020), respectiv întocmirea memoriului prin care a sesizat Preşedintele României, Ministerul Justiţiei, Grupuri Parlamentare, Avocatul Poporului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiție cu privire la efectele adoptării textului de lege în discuție şi a formulat critici de nelegalitate, solicitând instituţiilor în cauză însuşirea acestora și ridicarea obiecţiilor de neconstituționalitate arătate în memoriu în fața Curții Constituționale a României.

Articolul unic pct. 3 din Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale (Pl-x nr. 281/2020), adoptată în data de 03.06.2020, prevede:

„(…)3. După articolul XVII se introduce un nou articol, art. XVIII cu următorul cuprins:
Art. XVII – Se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanşate după instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României. Nu se declanşează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale şi civile pe toată perioada stării de urgenţă, a stării de alertă până la data de 01.09.2020. Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanţele comerciale şi civile ce au drept titlu hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală pentru soluţionarea laturii civile a cauzei.”

La data de 15.06.2020, Guvernul României a formulat și depus la Curtea Constituțională a României sesizarea de neconstituționalitate a legii în discuție, formându-se pe rolul acestei instante dosarul nr. 721A1/2020, cu termen de judecată la data de 14.07.2020.

Astăzi, 01.07.2020, U.N.E.J. a depus la dosarul nr. 721A/2020 aflat pe rolul Curții Constituționale a României un MEMORIU AMICUS CURIAE prin care se evidenţiază motive de neconstituționalitate atât extrinseci, cât si intrinseci, ale punctului 3 al articolului unic din actul normativ în discutie, cu scopul de a sprijini Curtea în judecarea cauzei.”

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.