Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Mandat european de arestare. Refuz de executare
30.07.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că autoritatea judiciară română poate refuza executarea mandatului european de arestare „când persoana condamnată nu a fost prezentă personal la judecată, în afară de cazul în care autoritatea judiciară emitentă informează că, în conformitate cu legislaţia statului emitent, persoana a fost încunoştinţată, în timp util, prin citaţie scrisă înmânată personal sau prin notificare telefonică, fax, e-mail sau prin orice alte asemenea mijloace, cu privire la ziua, luna, anul şi locul de înfăţişare şi la faptul că poate fi pronunţată o hotărâre în cazul în care nu se prezintă la proces” (art. 99 alin. 2 lit. i) din Legea nr. 302/2004). În speță, Înalta Curtea a constatat că autorităţile italiene nu au procedat la o informare completă a numitului A., acesta nefiind prezent la proces şi nu a fost încunoştinţat că împotriva sa poate fi pronunţată o hotărâre în cazul în care nu se prezintă la proces, dar și că instanța română – Curtea de Apel Braşov – nu a făcut un minim de diligenţe şi nu a verificat aspectele relatate de persoana solicitată privind parcurgerea îndeplinirii condiţiilor referitoare la citare şi la încunoştinţarea sa despre procesul ce se derulează în Italia, respectiv declarația persoanei solicitate făcută la data de 6 februarie 2020 în faţa CA Brașov, potrivit căreia „ieri am aflată că am fost condamnat” (adică pe 5 februarie 2020 când a luat la cunoştinţă în faţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov că pe numele său a fost emis un mandat european de arestare). În consecință, instanța supremă a revocat măsura arestării preventive dispusă de Curtea de Apel Braşov, dispunând punerea de îndată în libertate a persoanei solicitate A. de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 9 din 20 februarie 2020, luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de persoana solicitată A., pe o perioadă de 60 de zile, precum și trimiterea cauzei spre rejudecare. (Decizia nr. 163 din 5 martie 2020, pronunțată de Secţia Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO