Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Mandat european de arestare. Refuz de executare


30.07.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că autoritatea judiciară română poate refuza executarea mandatului european de arestare „când persoana condamnată nu a fost prezentă personal la judecată, în afară de cazul în care autoritatea judiciară emitentă informează că, în conformitate cu legislaţia statului emitent, persoana a fost încunoştinţată, în timp util, prin citaţie scrisă înmânată personal sau prin notificare telefonică, fax, e-mail sau prin orice alte asemenea mijloace, cu privire la ziua, luna, anul şi locul de înfăţişare şi la faptul că poate fi pronunţată o hotărâre în cazul în care nu se prezintă la proces” (art. 99 alin. 2 lit. i) din Legea nr. 302/2004). În speță, Înalta Curtea a constatat că autorităţile italiene nu au procedat la o informare completă a numitului A., acesta nefiind prezent la proces şi nu a fost încunoştinţat că împotriva sa poate fi pronunţată o hotărâre în cazul în care nu se prezintă la proces, dar și că instanța română – Curtea de Apel Braşov – nu a făcut un minim de diligenţe şi nu a verificat aspectele relatate de persoana solicitată privind parcurgerea îndeplinirii condiţiilor referitoare la citare şi la încunoştinţarea sa despre procesul ce se derulează în Italia, respectiv declarația persoanei solicitate făcută la data de 6 februarie 2020 în faţa CA Brașov, potrivit căreia „ieri am aflată că am fost condamnat” (adică pe 5 februarie 2020 când a luat la cunoştinţă în faţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov că pe numele său a fost emis un mandat european de arestare). În consecință, instanța supremă a revocat măsura arestării preventive dispusă de Curtea de Apel Braşov, dispunând punerea de îndată în libertate a persoanei solicitate A. de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 9 din 20 februarie 2020, luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de persoana solicitată A., pe o perioadă de 60 de zile, precum și trimiterea cauzei spre rejudecare. (Decizia nr. 163 din 5 martie 2020, pronunțată de Secţia Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro