Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

CJUE. C-231/19. Directiva TVA – Scutiri – Prestație unică utilizată pentru gestionarea fondurilor comune de plasament și a altor fonduri. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
02.07.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Directiva TVA – Scutiri – Prestație unică utilizată pentru gestionarea fondurilor comune de plasament și a altor fonduri

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

Cererea de decizie preliminară a fost introdusă de Tribunalul Superior, Regatul Unit, în cadrul unui litigiu între BlackRock Investment Management (UK) Ltd, pe de o parte, și Administrația Fiscală și Vamală, Regatul Unit, pe de altă parte, în legătură cu refuzul acestei administrații de a‑i acorda beneficiul scutirii de TVA prevăzute la articolul 135 alineatul (1) litera (g) din Directiva TVA.

BlackRock este o societate membră a unui grup TVA stabilit în Regatul Unit, al cărui reprezentant este și care reunește societăți care exercită activitatea de gestionare de fonduri. Ea gestionează fonduri comune de plasament, precum și alte fonduri, primele nereprezentând însă, atât din punctul de vedere al numărului, cât și al valorii activelor gestionate, majoritatea fondurilor gestionate.

Pentru a gestiona toate aceste fonduri, BlackRock beneficiază de prestații de servicii furnizate de BlackRock Financial Management Inc, societate de drept american care aparține aceluiași grup comercial. Aceste prestații sunt furnizate prin intermediul unei platforme informatice, denumită Aladdin, constituită dintr‑o combinație de hardware, de software și de resurse umane.

Întrucât BlackRock Financial Management nu este stabilită în Regatul Unit, BlackRock achită TVA‑ul în cadrul mecanismului de taxare inversă, conform articolului 196 din Directiva TVA. Pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2010 și 31 ianuarie 2013, BlackRock a considerat că serviciile utilizate pentru gestionarea fondurilor comune de plasament trebuiau scutite de TVA în aplicarea articolului 135 alineatul (1) litera (g) din această directivă, astfel încât a achitat taxa numai pentru serviciile utilizate pentru gestionarea celorlalte fonduri, valoarea acestor servicii fiind calculată proporțional cu cuantumul acestor fonduri din cuantumul total al fondurilor gestionate.

Nefiind de acord cu această abordare, administrația fiscală a emis înștiințări de plată cu privire la această perioadă. Aceste înștiințări au fost contestate de BlackRock la Tribunalul de Primă Instanță, care i‑a respins acțiunea.

BlackRock a formulat apel la instanța de trimitere împotriva acestei hotărâri, care a hotărât să suspende judecarea cauzei și să adreseze Curții prezenta cerere de decizie preliminară, în vederea interpretării articolului 135 alineatul (1) litera (g) din Directiva TVA.

Curtea a statuat:

Articolul 135 alineatul (1) litera (g) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată trebuie interpretat în sensul că o prestare unică de servicii de gestionare, furnizată de o platformă informatică aparținând unui furnizor terț în favoarea unei societăți de gestionare de fonduri care cuprinde atât fonduri comune de plasament, cât și alte fonduri, nu intră în domeniul de aplicare al scutirii prevăzute în această dispoziție.

:: Hotărârea

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.