Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Ediția din 2023 a tabloului de bord privind justiția în UE


9 iunie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Joi, 8 iunie 2023, Comisia Europeană a publicat cea de-a 11-a ediție a tabloului de bord privind justiția în UE, potrivit unui comunicat.

Tabloul de bord include cifre referitoare la 16 domenii noi, de exemplu, modul în care autoritățile naționale se ocupă de corupție, durata procedurilor legate de cazurile de dare și luare de mită și modalitățile specifice de facilitare a accesului egal la justiție pentru persoanele în vârstă, victimele violenței bazate pe gen și ale violenței domestice, precum și pentru persoanele expuse în general riscului de discriminare.

Include, de asemenea, pentru prima dată, cifre specifice privind salariile judecătorilor și procurorilor, privind numirea președinților instanțelor supreme și a procurorilor generali, precum și cele mai înalte instanțe cu competențe constituționale, printre altele.

Principalele constatări:

– Rămân provocări în ceea ce privește percepția independenței sistemului judiciar: un sondaj Eurobarometru în rândul publicului larg arată că, începând din 2016, percepția publicului larg cu privire la independența sistemului judiciar s-a îmbunătățit în 15 state membre. În comparație cu anul trecut, percepția s-a îmbunătățit în 12 state membre și, în același timp, a scăzut sau a rămas stabilă în 12 state membre. În câteva state membre, nivelul perceput al independenței rămâne deosebit de scăzut. În rândul întreprinderilor, un alt sondaj Eurobarometru arată că percepția asupra independenței justiției s-a îmbunătățit în 12 state membre față de 2016. Cu toate acestea, față de anul trecut, percepția în rândul întreprinderilor asupra independenței sistemului judiciar a scăzut în 13 state membre.

– O perspectivă asupra luptei împotriva corupției: în 12 state membre, cauzele privind darea sau luarea de mită sunt soluționate de instanțele penale în termen de un an, în timp ce în alte 5 state membre în care sunt disponibile date, procedurile pot dura până la aproximativ 4 ani. Tabloul de bord din 2023 prezintă, de asemenea, o imagine comparativă a competențelor pe care le au organismele specializate care se ocupă de prevenirea corupției și a modului în care se realizează numirile în aceste organisme. Se prezintă, de asemenea, o primă imagine de ansamblu a organelor de poliție și de urmărire penală specializate în combaterea corupției, precum și procedurile de numire a șefilor parchetelor specializate în combaterea corupției.

– Posibilități de îmbunătățire a digitalizării sistemelor de justiție: numai opt state membre au norme procedurale care permit utilizarea comunicării la distanță pe tot parcursul procedurii sau în marea parte a acesteia și admisibilitatea probelor numai în format digital. În 19 state membre, acest lucru este posibil numai în anumite situații, cum ar fi pentru anumiți utilizatori (de exemplu, pentru părțile la proces, dar nu pentru experții judiciari). În plus, constatările ediției din acest an arată că, cu două excepții, instanțele și parchetele din statele membre încă nu utilizează pe deplin tehnologia digitală la potențialul permis de normele lor procedurale.

– Grade diferite de accesibilitate la justiție pentru persoanele expuse riscului de discriminare și pentru persoanele în vârstă, precum și pentru victimele violenței de gen și ale violenței domestice: 17 state membre au furnizat informații cu privire la drepturile persoanelor expuse riscului de discriminare, iar 22 oferă un acces fizic facil în clădirile instanțelor. În plus, nouă state membre au luat măsuri pentru a face asistența juridică mai accesibilă pentru persoanele în vârstă. În ceea ce privește victimele violenței de gen și ale violenței domestice, în 12 state membre au fost instituite toate garanțiile disponibile, inclusiv accesul online la informații specifice care sunt relevante pentru acest grup, protecția specială a victimelor și a martorilor, sprijinul acordat în cursul procedurilor judiciare de către organizații neguvernamentale sau organisme de promovare a egalității sau formarea specifică pentru judecători. Cu toate acestea, aproape un sfert dintre statele membre nu oferă acces online la informații relevante privind violența de gen și drepturile victimelor.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri