Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Concluziile Consiliului privind impactul pandemiei de COVID-19 și redresarea sectorului sportului


03.07.2020 | Elena ALBU
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria CI 214/1 din 29 iunie 2020, au fost publicate Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind impactul pandemiei de COVID-19 și redresarea sectorului sportului.

Consiliul și reprezentanții guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului,

Reamintind că,

Izbucnirea pandemiei de COVID-19 are un impact enorm la nivel mondial în ceea ce privește sănătatea publică, activitățile economice, ocuparea forței de muncă și viața socială.

În lupta împotriva pandemiei de COVID-19, salvarea de vieți omenești și protejarea sănătății cetățenilor noștri rămân prioritatea absolută.

Pentru a opri răspândirea COVID-19, au fost introduse diverse măsuri în statele membre, în funcție de stadiul epidemiei și de alte circumstanțe specifice. În cooperare cu autoritățile publice, sectorul sportului a reacționat în mod vădit cu rapiditate. Sectorul sportului a contribuit la prevenirea răspândirii virusului în faza inițială a pandemiei, prin diverse măsuri și recomandări destinate tuturor părților interesante relevante, inclusiv organizațiilor sportive, cluburilor, sportivilor, antrenorilor, personalului sportiv și voluntarilor, precum și spectatorilor și cetățenilor.

În același timp, sectorul sportului a fost grav afectat de pandemie, inclusiv din punct de vedere economic. Pandemia de COVID-19 are consecințe devastatoare asupra întregului sector la toate nivelurile, în special în ceea ce privește organizațiile și cluburile sportive, ligile sportive, centrele de fitness, sportivii, antrenorii, personalul sportiv, voluntarii din domeniul sportului și afacerile conexe sportului, inclusiv organizatorii de evenimente sportive și mass-media din domeniul sportului.

Măsurile sanitare și recomandările pentru distanțarea socială ale autorităților din domeniul sănătății au consecințe asupra organizațiilor antidoping, împiedicându-le să efectueze controale antidoping. Acest lucru poate avea un impact asupra posibilităților de protejare a integrității sportului.

Preocupările tot mai intense legate de răspândirea mondială a virusului au dus la decizii oficiale de anulare sau amânare a evenimentelor sportive și a competițiilor din întreaga lume. Activitățile sportive la toate nivelurile și funcționarea normală a organizațiilor și cluburilor sportive sunt restricționate, perturbate sau oprite.

Cetățenii au trebuit, de asemenea, să își adapteze viața de zi cu zi. Rămânerea la domiciliu și munca de acasă, distanțarea socială și posibilitățile limitate de activitate fizică regulată pot fi foarte dăunătoare bunăstării generale a cetățenilor. Restricțiile complete și parțiale de deplasare a persoanelor au demonstrat că oferirea de oportunități de practicare a sportului și de menținere a activității fizice în aceste circumstanțe fără precedent, în perioada de rămânere la domiciliu sau de lucrat de acasă, este importantă pentru sănătatea fizică și mentală a cetățenilor.

Pot fi necesare eforturi suplimentare la nivel local, național, regional și al UE pentru a proteja și sprijini sectorul sportului și pentru a menține contribuția sportului la sănătatea fizică și mentală a cetățenilor noștri și la dezvoltarea societății noastre în actuala situație de pandemie, precum și în contextul strategiilor de ieșire din criza criză și de reluare a activităților după pandemie.

Invită statele membre:

Să asigure orientări adecvate, să sprijine redresarea și să încurajeze continuarea dezvoltării durabile a sectorului sportului.

Să promoveze posibilitățile de a oferi sprijin sectorului sportului prin intermediul programelor și fondurilor disponibile și eligibile ale UE, inclusiv al programului Erasmus +, al Corpului european de solidaritate, al fondurilor politicii de coeziune și al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală.

Să ia în considerare posibilitățile din cadrul măsurilor și inițiativelor orizontale relevante, inclusiv Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII), Inițiativa plus pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII+), Instrumentul de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE) și Cadrul temporar privind ajutoarele de stat, precum și alte inițiative de redresare ale UE în conformitate cu prioritățile naționale și în cooperare cu organismele relevante. Schimbul de experiență și de bune practici cu privire la sprijinul acordat sectorului sportului ar trebui organizat în diferite moduri, precum activități de învățare reciprocă sau reuniuni între statele membre interesate.

Să încurajeze continuarea programelor și inițiativelor obișnuite de finanțare a sportului, care sunt deja în vigoare la nivel național și local, în special pentru organizațiile sportive de masă.

Să promoveze rolul și valoarea sportului și a activității fizice în ceea ce privește contribuția acestora la sănătatea fizică și mentală a cetățenilor, în special în perioade de criză cum ar fi pandemia de COVID-19 și după acestea.

În cooperare cu mișcarea sportivă, să consolideze sinergiile cu economia și spiritul antreprenorial, inovarea, educația și sectoarele activităților pentru tineret, pentru a oferi noi oportunități sportivilor și pentru ca toți cetățenii să fie activi fizic, inclusiv prin utilizarea instrumentelor digitale.

Să promoveze cooperarea și consultările intersectoriale în domenii care sunt relevante pentru sport la toate nivelurile, inclusiv cu mișcarea sportivă, cu sectorul afacerilor conexe sportului și cu alte părți interesate relevante, pentru a aborda în mod efectiv provocările cu care se confruntă sectorul sportului din cauza pandemiei de COVID-19 și pentru a consolida poziția sportului în societate.

Să promoveze solidaritatea între federațiile sportive, cluburi, organizații și sportivi, pentru a contribui la redresarea durabilă și dezvoltarea în continuare a sectorului sportului și să recunoască modelul european în domeniul sportului ca un astfel de exemplu bazat pe un sistem de solidaritate.

Să promoveze rolul sportului și al activității fizice ca instrument de dezvoltare economică și socială în direcția unor comunități mai sănătoase și mai active. În acest context, să sensibilizeze opinia publică cu privire la cele mai bune practici; să valorifice pe deplin potențialul sportului și al activității fizice pentru dezvoltarea teritorială și să utilizeze în mod adecvat fluxurile de finanțare, cum ar fi fondurile politicii de coeziune, pentru a consolida reziliența în viitor a sectorului sportului.

Să continue să facă, în mod regulat, schimb de informații, de idei și de experiență pentru a identifica și a pune în aplicare bunele practici și pentru a permite desfășurarea de activități comune privind strategiile de ieșire din criză și de reluare a activităților după pandemie, precum și pentru a preveni și a se pregăti pentru viitoare crize, asigurând astfel dezvoltarea durabilă și reziliența sectorului sportului din UE.

Invită Comisia Europeană:

Să continue să facă, în mod regulat, schimb de informații cu privire la posibilitățile de organizare flexibilă privind punerea în aplicare a programului Erasmus+: proiecte în domeniul sportului, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, ținând seama de circumstanțele naționale diferite, și să ofere posibilități în cadrul viitoarelor programe anuale și cereri de propuneri pentru sprijinirea redresării sectorului sportului.

Să reflecteze cu privire la posibilitatea și relevanța introducerii mai multor mecanisme de flexibilitate în viitoarele programe de finanțare din domeniul sportului, permițând astfel UE să răspundă în timp util la consecințele crizei provocate de pandemia de COVID-19 și la posibilele situații viitoare dificile.

Să prezinte statelor membre și să le disemineze informații suplimentare și actualizări periodice cu privire la posibilitățile de sprijinire a sectorului sportului pentru a atenua consecințele pandemiei de COVID-19, inclusiv prin măsuri orizontale cum ar fi CRII, CRII+, precum și alte inițiative de redresare ale UE și mecanismele de finanțare adecvate, și să faciliteze schimbul de experiență cu privire la punerea în aplicare a mecanismelor aflate la dispoziția sectorului sportului.

Să disemineze informații privind activitatea fizică care întărește sănătatea, în cooperare, după caz, cu organisme relevante, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și să promoveze unele campanii, cum ar fi #BeActive, pentru a motiva cetățenii să rămână activi fizic.

Să desfășoare activități de cercetare și să realizeze o analiză asupra impactului crizei provocate de pandemia de COVID-19, în cooperare cu statele membre, și să le pună la dispoziție pentru pregătirea următorului Plan de lucru al UE pentru sport.

Să sprijine colectarea și analiza datelor și informațiilor cu privire la participarea la activități sportive și la impactul COVID-19, prin intermediul Eurobarometrului și al Eurostatului, după caz.

Să sprijine cooperarea transsectorială între sectorul sportului și alte sectoare relevante în special cu privire la utilizarea instrumentelor inovatoare și digitale pentru a face ca sportul să devină mai rezilient la viitoare eventuale crize.

Să lanseze un dialog cu statele membre și mișcarea sportivă cu privire la activitățile viitoare care să facă legătura între sport și sănătate în cadrul Săptămânii europene a sportului, al acțiunilor ulterioare Apelului de la Tartu pentru un stil de viață sănătos și al altor evenimente și activități sportive relevante.

Să lanseze un dialog cu federațiile sportive europene și internaționale, precum și cu statele membre, pentru a discuta posibilitățile de continuare în siguranță a evenimentelor sportive internaționale majore.

Invită Mișcarea Sportivă:

Să urmeze orientările OMS, ale ECDC și ale autorităților naționale din domeniul sănătății, cu privire la prevenirea și răspândirea virusului COVID-19 și cu privire la protocoalele de reluare a activității sportive.

Să îi motiveze pe sportivi și pe cetățeni să practice sporturi și să rămână activi din punct de vedere fizic în condiții de siguranță, în circumstanțe fără precedent sau excepționale.

Să îi încurajeze pe cetățeni să sprijine în continuare sectorul sportului prin luarea în considerare a posibilităților de menținere a calității lor de membru și de păstrare a biletelor pentru evenimentele sportive care ar putea fi reprogramate.

Să exploreze posibilele soluții pentru aducerea la zi a calendarelor sportive naționale, luând în considerare, în același timp, calendarele sportive europene și internaționale.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro