Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 28 iunie – 3 iulie 2020
03.07.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal, Sistemul judiciar, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a corupției. Trafic de influență. Complicitate la trafic de influență. Trimitere în judecată.

În completarea comunicatului nr. 234 din 15 aprilie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență, în stare de libertate, a inculpatului M.B.I., la data faptei director al Direcției Operaționale din Aeroportul Băneasa – Aurel Vlaicu, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – aprilie 2020, inculpatul, persoană fizică, beneficiind de ajutorul directorului M.B.I., ar fi pretins și primit de la administratorul unei firme (martor în cauză) sumele de 5.000 lei și 25.000 euro, ce reprezentau un comision de 10% din valoarea totală a sumei facturate de societate pentru o serie de lucrări executate în cadrul unui contract de mentenanță și reparații încheiat cu Compania Națională Aeroporturi București SA. Suma de 25.000 euro ar fi fost primită la data de 14 aprilie 2020, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatul ar fi pretins și primit banii respectivi pentru ca, în schimb, să își exercite influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are, prin intermediul directorului M.B.I., asupra conducerii companiei naționale, astfel încât firmei să îi fie făcute plățile restante pentru lucrările executate.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 5.000 lei (reprezentând prima tranșă de bani primiți de inculpatul persoană fizică), în vederea restituirii către omul de afaceri.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul teritorial Constanța. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului N.A.V., la data faptei prefect al județului Constanța și președinte al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2016 – iulie 2017, inculpatul N.A.V., în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi făcut toate demersurile pentru a împiedica eliberarea unor titluri de proprietate către o persoană care obținuse anterior recunoașterea judecătorească a drepturilor sale, pentru o suprafață de 19 hectare de teren amplasat în municipiul Constanța, pe malul lacului Siutghiol.

Concret, inculpatul N.A.V.:
– ar fi trebuit să valideze propunerea Comisiei Locale Mihail Kogălniceanu, aspect pe care l-ar fi refuzat în mod nejustificat;
– ar fi trebuit să ia act, de îndată, de desființarea titlurilor persoanei neîndreptățite și să emită titlurile de proprietate, astfel cum au stabilit definitiv și irevocabil instanțele de judecată;
– ar fi împiedicat, pe toată durata mandatului său, emiterea titlurilor de proprietate, prin restituirea documentației, prin refuzul de a valida propunerea Comisiei Locale Mihail Kogălniceanu și prin omisiunea intenționată de a efectua orice minim demers pentru emiterea titlurilor.

Independent de cele prezentate mai sus, în anul 2011, Primăria municipiului Constanța a expropriat cca 2,3 hectare din cele 19 hectare, proprietatea persoanei vătămate. Primăria a emis în acest sens o Hotărâre de Stabilire a Despăgubirilor prin care s-a dispus plata sumei de 240.465 euro către persoana care își va proba dreptul real asupra terenului expropriat.

Persoana vătămată a aflat despre expropriere în anul 2015 și s-a adresat Primăriei municipiului Constanța cu o cerere de eliberare, în favoarea sa, a sumei de 240.465 euro. Suma nu a fost însă eliberată, întrucât persoana vătămată nu avea titluri de proprietate pentru terenul expropriat.
Precizăm că, până la terminarea mandatului de prefect al inculpatului, terenul în cauză s-a aflat în posesia unei persoane căreia instanța de judecată i-a anulat toate titlurile de proprietate.
Prin demersurile precizate mai sus, inculpatul ar fi privat persoana respectivă de dreptul său de proprietate, recunoscut de instanța de judecată, asupra terenului respectiv, evaluat la aproximativ 6.460.000 euro, dar și de suma de 240.465 euro cuvenită pentru exproprierea unei părți din acest teren, asigurându-i totodată folosința terenului în suprafață de 19 hectare persoanei care l-a „deținut” în condițiile menționate mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul teritorial Bacău. Luare de mită. Dare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
B.C., la data faptei director general adjunct al Administrației Naționale Apele Române, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită;
– Două persoane fizice, administratori ai unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită (autorat și complicitate).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

La data de 8 noiembrie 2019, inculpatul B.C., în calitatea menționată mai sus, ar fi primit pe raza municipiului Târgu Mureș, de la unul din cei doi oameni de afaceri, suma de 100.000 lei.
Banii respectivi ar fi fost primiți de directorul general adjunct în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, referitoare la asigurarea finanțării astfel încât să fie plătite lucrările efectuate de societatea celor doi oameni de afaceri în cadrul a trei contracte încheiate cu Administrația Bazinală de Ape Mureș, respectiv:
– „Regularizare pârâu Gurasada pe teritoriul comunei Gurasada, lot nr. 3 pârâu Boiu, jud. Hunedoara”,
-„Amenajarea râului Arieș și afluenți pentru apărarea împotriva inundațiilor a localităților Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești, jud. Alba, etapa II, rest de executat. Obiect 5 – apărarea localității Bistra”
– „Amenajare complexă Canalul Morii și afluenți la Reghin, jud. Mureș”.

În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul mitei, în cauză s-a dispus poprirea, de către Administrația Bazinală de Apă Mureș, a veniturilor obținute cu titlu de salariu de către B.C. respectiv o treime din venitul lunar net până la concurența sumei de 100.000 de lei și consemnarea acestora la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 310/VIII/3 din data de 8 aprilie 2019 și nr. 696/VIII/3 din 21 august 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:
S.M.V., consilier al ministrului Transporturilor în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență;
– Persoană fizică, cetățean italian (persoană cu presupuse conexiuni în mediul politic), aflat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență;
– Persoană fizică, cetățean italian, soțul primei menționate, asociat și administrator de fapt al firmei TEAM DELTA PROIECT, aflat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, spălare de bani, participație improprie la infracțiunea de evaziune fiscală;
– Persoană fizică, administrator de drept al firmei TEAM DELTA PROIECT, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani;
– Persoana juridică TEAM DELTA PROIECT (în prezent în lichidare), pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și evaziune fiscală.

Prezentul dosar s-a constituit ca urmare a unei cereri de asistență juridică formulată de autoritățile belgiene, iar investigațiile s-au desfășurat în cadrul unei echipe comune de anchetă (Joint Investigative Team), instrument de cooperare judiciară internațională în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din care fac parte DNA și autorități de aplicare a legii din Belgia.

Investigația a fost realizată cu sprijinul OLAF și al EUROJUST.

Cauza are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste două milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75% din fonduri europene și 25% din bugetul de stat.

În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor C.F.R. (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În baza unei înțelegeri prealabile pe care o avea cu ceilalți doi inculpați, ambii cetățeni italieni, S.M.V. ar fi pretins, ajutată de unul dintre cei doi, soțul ei, la sediul ministerului Transporturilor, de la reprezentantul sucursalei unei companii de construcții din Italia (martor), sume de bani, pentru a interveni în favoarea respectivei companii care avea de primit bani pentru lucrări executate la calea ferată.

Concret, în schimbul comisionului ce reprezenta procente din plățile ce trebuiau deblocate, inculpata s-ar fi angajat să își exercite influența pe care o avea asupra persoanelor din minister (influență rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului Transporturilor), pentru a le determina să deblocheze către CFR SA banii necesari pentru stingerea datoriilor pe care le acumulase față de compania de construcții (plăți scadente și restante).

Ulterior, în baza aceleiași înțelegeri, pentru a întări convingerea reprezentanților companiei constructoare că plata comisionului reprezintă unica modalitate de rezolvare a problemei legată de plățile scadente și restante ale CFR, unul dintre cetățenii italieni ar fi pretins de la directorul general al companiei de construcții din Italia (martor) plata acelorași sume drept comision (sume ce fuseseră deja pretinse de S.M.V. cu ajutorul soțului). Banii ar fi reprezentat prețul influenței pe care inculpatul promitea să o folosească asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să se implice în rezolvarea problemei sucursalei din România a companiei italiene.

În perioada 5 iulie 2012 – 3 aprilie 2015, inculpata S.M.V. ar primit pentru sine și pentru ceilalți doi inculpați, de la reprezentantul sucursalei companiei de construcții din Italia, suma de 9.005.497 lei (aproape 2 milioane euro). Banii ar fi fost primiți în contul societății Team Delta Proiect SRL, plățile fiind mascate prin contracte fictive.

Din contul societății Team Delta Proiect SRL, perioada 5 noiembrie 2012 – 26 august 2013, ar fi fost transferată suma de 4.472.141 lei (1.020.550 euro), prin 35 de operațiuni de transfer bancar, în conturile a două societăți belgiene aflate sub controlul inculpatului cetățean italian, ca preț al intervenției descrise anterior. Plățile prin transfer bancar au fost justificate prin contracte fictive.

O altă parte din banii ajunși în contul firmei Team Delta Proiect SRL, respectiv 465.132 lei, ar fi fost retrași în perioada 27 iulie – 20 decembrie 2012, de administratorul de drept al firmei, în condițiile în care aceasta cunoștea caracterul nelegal al sumelor primite în cont. Administratorul de drept era persoana care preluase de la S.M.V. administrarea firmei Team Delta Proiect după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor. Banii retrași ar fi fost folosiți în interesul firmei, în interes personal ori al celorlalți inculpați.

Celălalt coinculpat italian, soțul S.M.V., ar fi participat la activitățile infracționale, în sensul în care ar fi intermediat discuțiile cu ambii reprezentanți ai companiei de construcții din Italia, cu privire la condițiile și la modul de plată a comisioanelor. De asemenea, în calitate de asociat și administrator de facto al firmei Team Delta Proiect SRL, acesta ar fi dispus transferul unei sumei de 4.472.141 lei (1.020.550 euro) în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârșirea unei infracțiuni. În perioada octombrie 2012 – mai 2013, același inculpat ar fi determinat înregistrarea, în evidențele contabile ale societății Team Delta Proiect SRL, a unor facturi aferente unor achiziții fictive de bunuri și servicii, având ca rezultat neplata unor obligațiilor fiscale în valoare totală de 1.413.522 lei.

Cu această sumă, Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală se constituie parte civilă în cauză.

În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul traficului de influență ori al spălării de bani precum și pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiunea de evaziune fiscală s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile și proprire pe conturi aparținând inculpaților.

Cercetările efectuate în cadrul echipei comune de anchetă au condus la ipoteza că, în perioada imediat următoare încasării sumelor de la societatea Team Delta Proiect SRL, una din cele două societăți înregistrate în Belgia a făcut plăți către societăți din România, plăți reprezentând contravaloarea unor servicii de publicitate pentru campania electorală ocazionată de alegerile parlamentare din anul 2012, beneficiar al acestor servicii fiind o alianță politică.

Cu privire la aceste fapte, săvârșite pe teritoriul Belgiei, cercetările sunt continuate de autoritățile belgiene.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsurile preventive dispuse față de doi dintre inculpați, precum și măsurile asigurătorii.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Înșelăciune. Complicitate la înșelăciune. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Uz de fals.

La data de 30.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O București – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au efectuat un număr de 15 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Argeș, Ilfov și Călărași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 15 persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

În cauză s-a stabilit că, în cursul anului 2019, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat, specializat în comiterea de infracțiuni de înșelăciune. Liderii acestui grup controlau mai multe societăți comerciale care nu desfășurau nicio activitate comercială, nu funcționau la sediile sociale, nu aveau declarate puncte de lucru și nu aveau angajați și nici resursele materiale necesare îndeplinirii obiectului de activitate.

Astfel, au facilitat obținerea frauduloasă a unor produse de creditare și indemnizații pentru creșterea copilului, în schimbul primirii unui ”comision” variabil în funcție de valoarea creditului obținut de client sau de cuantumul indemnizației.

Membrii grupului infracțional racolau persoanele fizice, pe care le angajau fictiv în cadrul societăților aflate la dispoziția grupului, iar ulterior le instigau să solicite, în mod fraudulos, acordarea de produse de creditare (credite de nevoi personale, credite ipotecare, carduri de credit, leasinguri auto etc.) de la diferite bănci și instituții financiare nebancare.

Angajarea fictivă a persoanelor în cauză se realiza prin înregistrarea pe site-ul ANAF a unor Declarații fiscale (D 112 – Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate), depuse de către presupușii angajatori, din cuprinsul cărora rezulta faptul că solicitanții produselor financiare sunt angajați în cadrul acestor firme de mai mult timp (perioade cuprinse între 6 luni și 1 an).

După întocmirea formelor de angajare fictivă, persoanele în cauză, însoțite de unii dintre membrii grupului infracțional, depuneau într-o perioadă scurtă de timp (o perioadă de câteva zile sau chiar în aceeași zi) cereri de creditare, la mai multe unități bancare/IFN-uri, pentru a-și spori șansele de obținere a împrumuturilor și pentru a evita riscul înscrierii în Biroul de Credite, ca urmare a neachitării ratelor creditelor deja aprobate.

După obținerea frauduloasă a împrumuturilor, o parte din valoarea acestora era remisă membrilor grupului infracțional, ratele de credit nemaifiind achitate.

În general, persoanele racolate în vederea solicitării de credite aveau o situație materială precară, nu aveau loc de muncă sau o sursă sigură de venit și nici nu dețineau bunuri mobile/imobile care ar fi putut constitui obiect al unei măsuri asigurătorii în vederea reparării prejudiciului.

Valoarea prejudiciului cauzat instituțiilor de creditare de către persoanele angajate fictiv în cadrul societăților comerciale controlate de grupul infracțional organizat se ridică la suma de aproximativ 300.000 lei.

La sediul DIICOT – Structura Centrală urmează să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Contrabandă în formă continuată

La data de 30.06.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au efectuat un număr de 22 percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași și Suceava, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă în formă continuată.

În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna martie 2019, mai multe persoane au iniţiat, constituit, aderat sau sprijinit, pe raza județului Iași, un grup infracțional organizat pentru desfășurarea de operațiuni ilicite de introducere în România, de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, desfacere şi vânzare de produse accizabile supuse marcării (ţigări de producţie/provenienţă Republica Moldova şi/sau Ucraina) introduse ilicit în ţară, cunoscând că acestea provin din contrabandă, urmărind obţinerea ilicită de mari beneficii financiare.

Liderul grupării ținea legătura cu diverși furnizori de țigări de contrabandă, inclusiv cetățeni moldoveni, care îl aprovizionau cu țigări ce erau depozitate în mai multe locații de pe raza municipiului Iași, iar ulterior, sub supravegherea și coordonarea acestuia, erau preluate și transportate în vederea valorificării pe piața neagră.

Liderul grupării punea la dispoziția membrilor țigările de contrabandă pe care aceștia le comercializau în mod ilicit în zona Târgu Cucu din municipiul Iași, aceasta fiind în fapt principala lor ocupație. Pe parcursul documentării grupării infracționale s-a constatat faptul că, acest serviciu funcționa și în sens invers, în sensul că membrii grupării se aprovizionau cu țigări de contrabandă și din alte surse, punându-le la dispoziția liderului atunci când acesta avea probleme cu aprovizionarea.

Sumele de bani obținute din activitățile de contrabandă cu țigări precum și alte valori, erau ținute de către lider la fiica acestuia ca măsura de precauție, pentru a nu putea fi identificate și ridicate de către organele de poliție în cazul efectuării unor percheziții domiciliare la imobilele unde locuiesc membrii grupării infracționale.

Din probatoriul administrat în cauză rezultă că membrii grupării infracţionale, au desfăşurat operaţiuni ilicite de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, desfacere şi vânzare a unor importante cantități de țigări provenind din contrabandă, reuşindu-se documentarea actelor de contrabandă şi prinderea în flagrant a unor transporturilor de ţigări de contrabandă, însumând aproximativ 40.000 de pachete cu ţigări de proveniență Republica Moldova sau Ucraina.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate ţigarete de diferite mărci, telefoane mobile şi cartele SIM, precum şi diverse sume de bani.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Trafic de persoane. Proxenetism.

La data de 30.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județului Hunedoara, dintre care 4 în oraşul Petrila şi una în localitatea Cîmpa, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane şi proxenetism.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2019, un număr de 4 suspecţi, au constituit un grup infracţional organizat, avînd drept obiect racolarea de tinere provenind din medii dezavantajoase social şi financiar, pe care le-a determinat prin metoda,, loverboy,, urmată de acte de ameninţare, să practice prostituţia în apratamente închiriate în oraşul Petrila, judeţul Hunedoara, în interesul lor financiar.

Pentru a-şi asigura afacerea, suspecții au racolat clienți interesați de întreținerea de relații sexuale, prin intermediul unei platforme online de publicitate, unde au postat mai multe anunțuri prin care ofereau servicii sexuale cu acestea, anunțuri însoțite de fotografii în ipostaze erotice.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 10 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți. Cultivarea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc și mare risc, fără drept. Introducerea sau scoaterea din ţară de droguri de risc şi de mare risc, fără drept. Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, prepararea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc și mare risc pentru consum propriu, fără drept. Reținere.

La data de 30.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 ore a inculpatului D.P., pentru săvârșirea infracțiunilor de cultivarea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc și mare risc, fără drept, introducerea sau scoaterea din ţară de droguri de risc şi de mare risc, fără drept și cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, prepararea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc și mare risc pentru consum propriu, fără drept.

În fapt, s-a reţinut că inculpatul D.P. desfășura activități de comercializare de substanțe stupefiante către consumatorii de pe raza județului Mehedinți.

La data de 29.06.2020, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Mehedinți au efectuat 2 percheziții domiciliare în urma cărora au fost identificate și ridicate 64 de plante de cannabis, având diferite stadii de dezvoltare, însumând cantitatea totală de 24 kg de cannabis.

În cursul zilei de mâine, inculpatul D.P. urmează să fie prezentat Tribunalului Mehedinți cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT. Serviciul Teritorial Constanţa. Trafic de persoane. Proxenetism. Reținere.

La data de 30.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților C.I., A.I., C.A., I.G., M.M, M.S., S.G. și T.M. pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane şi proxenetism.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada 2019 – 2020, inculpații au recrutat și adăpostit mai multe persoane vătămate minore, în scopul exploatării acestora prin obligarea la practicarea prostituției.
La data de 30.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Constanţa au efectuat un număr de 13 percheziții domiciliare, pe raza județului Constanţa, în urma cărora 12 persoane au fost duse, în vederea audierii, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța.

În cursul zilei de astăzi, cei 8 inculpați vor fi prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești. Trafic de droguri de risc în formă continuată. Arestare preventivă.

La data de 30.06.2020, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului T.Ș.A., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada mai – iunie 2020, inculpatul a comercializat droguri de mare risc, către diverși consumatori de pe raza municipiului Câmpulung.

La data de 29.06.2020, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Pitești au suprins în flagrant pe inculpatul T.Ș.A. în timp ce avea asupra sa cantitatea de 4 grame de cocaină destinată comercializării.

La aceeași dată, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Pitești au efectuat 3 percheziții domiciliare, pe raza municipiilor București și Câmpulung, ocazie cu care a fost ridicată cantitatea de 60 de grame de cocaină, precum și mai multe ustensile ce au fost folosite la prelucrarea și consumul substanţelor cu efect psihoactiv.

La data de 30.06.2020, Tribunalul Pitești a dispus arestarea preventivă a inculpatului T.Ș.A. pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Biroul Teritorial Giurgiu. Act sexual cu un minor, în formă continuată. Pornografie infantilă în formă continuată săvârșită prin sisteme informatice. Trimitere în judecată.

Urmare a comunicatului din data de 12.06.2020, prin rechizitoriul din data de 29.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului A.G., pentru săvârșirea infracțiunilor de act sexual cu un minor, în formă continuată și pornografie infantilă în formă continuată săvârșită prin sisteme informatice.

Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, în perioada septembrie 2015 – iunie 2018, în care persoana vătămată minoră a urmat clasele V-VIII la o școală generală de pe raza județului Giurgiu, inculpatul, profesor de Educație Tehnologică la clasa în care învăța minora, a început să comunice cu aceasta atât prin intermediul aplicațiilor clasice (mesaje/apeluri telefonice), cât și prin intermediul aplicațiilor de socializare.

În perioada iulie 2017 – 23.07.2018, inculpatul a întreținut în mai multe rânduri relații sexuale orale cu minora, uneori în schimbul unor sume de bani, respectiv 200 lei, alteori 300 lei, pe care inculpatul le oferea părții vătămate atât din proprie inițiativă, cât și la solicitarea acesteia.

Totodată, în timpul sesiunilor de comunicare prin intermediul telefoniei mobile – comunicări video – inculpatul a realizat un număr de 11 capturi de ecran, care au caracter de materiale pornografice, în care apare partea vătămată minoră și pe care inculpatul le-a deținut în galeria telefonului său mobil.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Giurgiu.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău. Consumul ilicit de droguri. Trafic de droguri. Cumpărare de influență. Complicitate la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Folosirea prostituției infantile în formă continuată. Act sexual cu un minor. Proxenetism. Pornografie infantilă. Sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere. Trafic de minori.  Efectuare fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

La data de 30.06.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

S.M., pentru săvârşirea infracţiunilor de punere la dispoziţie a unui local pentru consumul ilicit de droguri, trafic de droguri, cumpărare de influență, complicitate la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, folosirea prostituției infantile în formă continuată, act sexual cu un minor, proxenetism, pornografie infantilă şi sustragerea de la prelevarea de mostre biologice;
R.V., pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influență, conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere, pornografie infantile şi folosire a prostituției infantile;
G.I.A., pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi proxenetism;
T.R.–F., pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, proxenetism şi folosire a prostituției infantile;
B.A.M., pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri, săvârșită în formă continuată, deținere de droguri de mare risc, în vederea consumului propriu şi folosire a prostituției infantile în formă continuată;
M.P.–C., pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a prostituției infantile în formă continuat;
I.C., inspector protecţie civilă, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a prostituției infantile;
B.V.A., pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a prostituției infantile;
A.R.–G, agent de poliţie, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a prostituției infantile, în formă continuată;
H.A.B., agent de poliţie, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive;
G.C., pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire a prostituției infantile şi influențarea declarațiilor;
B.F.-S., pentru săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă;
C.M., pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a prostituției infantile, în formă continuată;
M.S.–I., pentru săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă;
B.V., agent de poliţie, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

În actul de sesizare s-a arătat că faptele prezentate s-au consumat în cadrul oferit de o clădire cu destinație de depozit situat pe o stradă din municipiul Bacău.

În interiorul acestui spațiu, pe parcursul unei perioade care a durat mai bine de patru ani, inculpatul S.M. a angrenat societatea constituită în jurul său – de altfel deosebit de eterogenă prin asocierea unor oameni de afaceri, cu funcționari publici purtători ai autorității de stat, persoane cu trecut infracțional sau elevi ai liceelor băcăuane – în practica curentă a abuzului de alcool, droguri și substanțe psihoactive, prostituție și spectacole cu caracter erotic.

Comportamentul la limita moralității și în conflict acut cu legislația penală, s-a propagat și în afara incintei depozitului, membrii anturajului implicându-se într-o serie de manopere ce vizau rezolvarea unor probleme legale, prin metode aflate în afara oricăror cadre și determinări instituționale. A rezultat un număr considerabil de infracțiuni, împrejurare care a condus la punerea sub acuzare a 30 de persoane.

Până la data emiterii rechizitoriului, acțiunea penală declanșată în privința unui număr de 11 inculpați a fost soluționată prin încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Punerea la dispoziţie a unui local pentru consumul ilicit de droguri și operațiunile privind circulația drogurilor și a substanțelor cu efect psihoactiv.

În urma investigațiilor efectuate în cauză s-a constatat că, la o adresă situată în municipiul Bacău, în incinta unei clădiri cu destinație de depozit pentru mărfuri alimentare, inculpatul S.M. a amenajat un spațiu în cadrul căruia organiza cu o frecvență aproape zilnică petreceri care au printre participanți persoane de sex feminine minore și care prilejuiau, în mod constant, consumul de droguri.
Astfel, în timpul petrecerilor organizate de către inculpatul S.M., se consuma cu preponderență cocaină iar ca urmare a consumului unor astfel de substanțe persoanele de sex feminine minore își pierdeau cunoștința, sfârșind prin a fi abuzate sexual, iar comportamentele sexuale erau de obicei filmate.

Investigațiile efectuate în cauză, au stabilit faptul că inculpatul S.M. a amenajat un spațiu dedicat activităților recreative (pe care l-a dotat cu instalație de sonorizare, mixer, ecran LCD, sistem de lumini ambientale, canapele și până la un moment dat, bară de striptease) în cadrul unui complex de clădiri cu destinație de depozit amplasat pe o stradă din municipiul Bacău.

Probele testimoniale administrate în timpul urmăririi penale au relevat faptul că, încă din anul 2013, inculpatul S.M. a transformat biroul aflat într-o încăpere adiacentă depozitului de mărfuri alimentare al firmei sale, într-un spațiu dedicat activităților recreative, în care a început să organizeze petreceri, pe parcursul cărora se consuma inițial doar alcool.

Petrecerile se desfășurau cu regularitate, în aproape fiecare zi lucrătoare a săptămânii și îi angrenau, în general, pe apropiații inculpatului S.M., administratori ai unor societăți comerciale, persoane cu trecut infracțional și funcționari ai statului. Totuși, numărul mare de participanți identificați în cursul urmăririi penale reflectă faptul că inculpatul nu utiliza criterii de eligibilitate, anturajul său neavând deloc caracterul unui grup social exclusivist.

Pe fondul acestor premise, petrecerile desfășurate în incinta clubului clandestin au căpătat, datorită numărul mare de participanți, a gamei variate de comportamente care întruneau elementele ilicitului penal și a duratei mari de timp de-a lungul căreia acestea s-au manifestat, proporțiile unui fenomen infracțional.

Potrivit depozițiilor oferite de o parte dintre participanții la petreceri, pe parcursul anului 2014, au început să fie utilizate în mod curent substanțe cu efect psihoactiv de tip coffeshop, principalul responsabil de procurarea acestora fiind la început fostul agent de poliție, inculpatul H.A.B..

Prima substanță încadrabilă în categoria drogurilor de risc, utilizată în timpul petrecerilor și la care au făcut referire în mod explicit participanții a fost ketamina, substanță cu utilizare curentă în medicina veterinară care s-ar fi consumat începând cu anul 2015.

Astfel, petrecerile organizate de către inculpatul S.M. au devenit o țintă de referință pentru mai mulți dealeri ale căror activități privind comercializarea drogurilor pe raza municipiului Bacău au fost temeinic documentate.

Astfel, monitorizările intruzive au relevat interacțiunile dintre participanții la petrecerile organizate în cadrul clubului clandestin din municipiul Bacău și furnizori de droguri ale căror activități au făcut obiectul investigațiilor aflate pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că, ketamina utilizată în timpul petrecerilor organizate de către inculpatul S.M., era furnizată de un inginer zootehnist, respectiv inculpatul C.B.I.

Astfel, în perioada mai – decembrie 2016, inculpatul C.B.I. a efectuat fără drept operațiuni repetate (în 10 rânduri) de vânzare către inculpatul S.M., a unor flacoane conținând ketamină, substanță încadrată în categoria drogurilor de risc.

De asemenea, s-a constatat că, în perioada decembrie 2017 – februarie 2019, inculpatul B.A.-M., care a făcut parte dintre apropiații inculpatului S.M., având profesia de tehnician dentar, a procurat, a livrat și a oferit participanților la petrecerile organizate în acest spațiu substanțe încadrate în categoria drogurilor de mare risc, respectiv cocaină.

Inculpatul H.A.B., cunoscut sub porecla ”B.G.” în rândul persoanelor care făceau parte din anturajul inculpatului S.M., avea în perioada în care frecvenţa ”clubul clandestin”, calitatea de lucrător de poliție, activând în aceeași unitate cu inculpații A.A.V și A.R.–G.

Din cercetările efectuate în cauză, a rezultat faptul că prezența constantă a celor trei lucrători de poliție – cărora li se mai alăturau ocazional și alți colegi – crea participanților la petreceri impresia că inculpatul S.M. beneficiază de protecție și, probabil, genera chiar în conștiința acestuia un sentiment de impunitate. Această împrejurare poate explica comportamentul dezinhibat și indiferent față de rigorile legii, în condițiile în care pe parcursul petrecerilor desfășurate la depozit își se manifestau multipli factori care atrăgeau incidența legii penale.

Menţionăm că, la data săvârșirii faptelor, inculpatul H.A.B. era suspendat din funcție, fiind trimis în judecată în cadrul unui dosar al DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, după ce anterior a fost arestat preventiv pentru săvârșirea unor infracțiuni de contrabandă, tâlhărie și furt.
Cu prilejul percheziționării mediilor de stocare a datelor informatice ridicate de la locuința inculpatului S.M. au fost identificate mai multe filmări realizate cu ocazia unor petreceri în timpul cărora participanții aspiră nazal o pulbere de culoare albă, cele două petreceri având loc în cursul lunilor august și septembrie 2014, iar persoana responsabilă de livrarea și oferirea spre consum a substanței fiind inculpatul H.A.B.

Infracțiunile de proxenetism, trafic de minori și utilizarea prostituției infantile

Eșafodajul probator constituit în cursul urmăririi penale relevă că încă din perioada de început a ”clubului” înființat de inculpatul S.M., principala motivație a celor care frecventau petrecerile organizate în incinta respectivului depozit era angajarea în practici sexuale.

Persoanele de sex feminin care ajungeau în acest loc erau fie partenere ale apropiaților inculpatului S.M., aflate în căutarea intimității alături de aceștia, fie membre ale anturajului inculpatului care frecventau ”clubul” în scop de agrement și ocazional, se angrenau în activități sexuale.
S-a reţinut faptul că la aceste petreceri au participat persoane de sex feminin, multe dintre acestea minore, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, care proveneau din mediul rural, fiind racolate de la liceele din municipiul Bacău şi care îşi ofereau serviciile sexuale.
Probele administrate în cauză au relevat faptul că inculpatul S.M. ajunsese să joace rolul de intermediar în cadrul operațiunilor de comerț sexual. După caz, acesta procura servicii sexuale pentru cunoștințele sale care îi solicitau acest lucru sau racola persoane interesate să obțină astfel de servicii în folosul persoanelor care practicau prostituția.

Infracțiunile de pornografie infantilă

Probele administrate în cursul urmăririi penale au relevat faptul că în timpul petrecerilor organizate, minorele participante au fost determinate să adopte comportamente sexuale explicite sau să desfășoare diverse reprezentanții cu caracter pornografic, fiind filmate în astfel de ipostaze.
Perchezițiile informatice efectuate asupra mediilor de stocare a datelor ridicate de la locuința inculpatului S.M. au condus la obținerea unei cantități impresionante de materiale video realizate cu ocazia petrecerilor organizate în cursul anilor 2014 și 2015, în cadrul depozitului din municipiul Bacău, imaginile video surprinzînd participanții în diverse comportamente de natură sexuală sau în timp ce consumau droguri.

Infracțiunile privind circulația pe drumurile publice și infracțiunile de corupție

1. Accidentul rutier din data de 11.03.2018 și faptele ilicite comise subsecvent

La data de 11.03.2018 inculpatul R.V., a condus un autoturism fără a poseda permis de conducere, iar pe str. Alexandru cel Bun din municipiul Bacău, a provocat un accident rutier soldat cu daune materiale.

În cursul lunii aprilie 2018, inculpatul R.V. a promis și mai apoi, a remis în mod efectiv suma de 500 euro inculpatului A.A.V., ofiţer de poliţie, în schimbul promisiunii acestuia că își va exercita influența reală asupra lucrătorului de poliție însărcinat cu efectuarea cercetărilor privind împrejurările în care s-a produs accidentul rutier din data de 11.03.2018.

De asemenea, s-a reţinut faptul că inculpatul B.V., desemnat să soluționeze plângerea formulată de către persoana vătămată, privitoare la avarierea autoturismului personal, ca urmare a accidentului rutier produs în data de 11.03.2018, nu și-a îndeplinit atribuțiile legale prin neîntocmirea procesului-verbal de constatare a multiplelor contravenții săvârșite de către inculpatul R.V., neaplicarea sancțiunilor contravenționale, a măsurilor complementare și a măsurilor tehnico-administrative prevăzute de lege, conduită care a condus pe de o parte la lezarea intereselor legitime ale persoanei vătămate, pusă în imposibilitatea de a-și repara prejudiciul, iar pe de altă parte, la crearea unui folos injust pentru inculpatul R.V., al cărui autovehicul, necorespunzător din punct de vedere tehnic și neasigurat pentru răspundere civilă, a rămas în continuare în circulație.

2. Accidentul rutier din data de 5.11.2018 și faptele ilicite comise subsecvent

În data de 5.11.2018, în jurul orei 19:30, inculpatul S.M., care conducea autoturismul personal marca BMW, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, a fost implicat într-un accident de circulație pe strada Constanței, municipiul Bacău.

În condițiile în care pasagerii celuilalt autoturism implicat în accident au apelat serviciul de urgență 112 și în ciuda faptului că suferise leziuni ca urmare a impactului, inculpatul S.M. a părăsit locul accidentului înainte de sosirea organelor de poliție, în scopul de a se sustrage de la aplicarea etilotestului și de la iminenta procedură a prelevării de probe biologice.

În continuare, inculpatul a încercat să îl determine pe inculpatul T.R.F. să i se substituie în procedurile declanșate de organele de poliție rutieră sosite la fața locului pentru a cerceta împrejurările producerii evenimentului rutier.

Ulterior, la solicitarea inculpatului S.M., inculpatul T.R.F. s-a prezentat în fața organelor poliției rutiere, pretinzând că este conducătorul auto și autorul accidentului, în scopul de a escamota sustragerea adevăratului autor de la aplicarea etilotestului și de la iminenta procedură a prelevării de probe biologice.

La data de 06.11.2018, în încercarea de a scăpa de răspunderea penală, inculpatul S.M., a promis ofițerului de poliție, inculpatul A.A.V., că va remite o sumă de bani, în schimbul angajamentului acestuia că își va exercita influența reală asupra lucrătorului de poliție însărcinat cu efectuarea cercetărilor privind împrejurările în care s-a produs accidentul rutier din data de 5.11.2018.

Infracțiuni contra justiției

Faţă de inculpata S.A.M. s-a reținut faptul că, după ce la data de 16.10.2019, a adresat Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Serviciul Teritorial Bacău o plângere penală formulată împotriva inculpatului S.M., a doua zi, a dat o depoziție în cuprinsul căreia a făcut cunoscut faptul că acesta este consumator de droguri și că obișnuiește să organizeze la sediul firmei sale petreceri la care participă persoane de sex feminin care practică prostituția,
Ulterior, în cursul lunii martie 2019, inculpata l-a informat pe inculpatul S.M. că este cercetat în cadrul unui dosar al DIICOT, că organele de urmărire penală sunt interesate de activitățile ce implică droguri și utilizarea serviciilor persoanelor de sex feminin minore și că, în concluzie, ar trebui să se gândească la varianta plecării din țară.

În cauză au fost institute măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Bacău.

:: Sursa: www.diicot.ro

9. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa. Trafic de droguri de risc şi de mare risc în formă continuată. Reținere.

La data de 02.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților M.R.O., D.C.M. și T.O.I., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc şi de mare risc în formă continuată.

În cauză s-a stabilit faptul că inculpații desfășoară activități de comercializare de droguri de risc şi de mare risc – cocaină, LSD, ecstasy şi Cannabis.

La data de 01.07.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpaților în timp ce încercau sa comercializeze 40 de comprimate de MDMA și 1 gr. de cocaină contra sumei de 1.650 lei.

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat două percheziții domiciliare, pe raza municipiului București, în urma cărora au fost ridicate 37 de comprimate de MDMA și amfetamină, aproximativ 698 de grame de cannabis, 66 de semințe de cannabis, 18 grame de rezină de cannabis, 15 grame de MDMA, 2 cântare electronice, 3 grindere, 2 laptopuri, 1 video recorder, 5 telefoane mobile, precum și sumele de 18.800 de lei, 900 de euro, 2.300 de dolari și 50 de lire.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale București.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

10. DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău. Constituire a unui grup infracțional organizat. Înșelăciune. Delapidare cu consecințe deosebit de grave. Spălare de bani. Reținere. Control judiciar.

La data de 01.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpați și măsura controlului judiciar față de alte patru persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.

În fapt s-a reținut că, începând cu luna decembrie 2018, pe raza municipiului Roman, județul Neamț, s-a constituit o grupare infracțională organizată care prin intermediul unor persoane interpuse, de condiție socială precară, a preluat mai multe societăți comerciale cu bonitate financiară ridicată, pe care le-a utilizat într-o primă etapă la achiziționarea unor mărfuri de la diferiți furnizori. Pentru plata mărfurilor au fost emise bilete la ordin sau file CEC care la termenul scadent au fost refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Astfel, membrii grupului au prejudiciat un număr de 23 de persoane juridice, cu suma totală de aproximativ 2.400.000 lei.

Din cercetări, a rezultat că inculpații nu au avut în niciun moment intenția reală de a achita mărfurile achiziționate, acestea fiind în fapt revândute pe piața “neagră” la aproximativ 50-60% din valoarea lor, sumele de bani rezultate fiind însușite de către membrii grupării.

Ulterior, pentru disimularea activității infracționale, suspecții au creat un circuit comercial fictiv, prin care au încercat să creeze aparența faptului că mărfurile achiziționate inițial au fost revândute către alte persoane juridice, societăți comerciale fără activitate economică reală, controlate în fapt de către membrii grupării prin intermediul unor persoane interpuse.

La data de 01.07.2020, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Bacău au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare pe raza județelor Neamț, Botoșani, Iași și a municipiului București în urma cărora au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile utilizate în activitatea infracțională, dispozitive de stocare a datelor și diferite sume de bani.

În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului Bacău cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Neamț, S.C.C.O. Botoșani și B.C.C.O. București și a jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

11. DIICOT – Biroul Teritorial Giurgiu. Trafic de minori. Reținere.

La data de 02.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpaților S.I.G. și C.E.C., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de minori.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada martie – iulie 2020, membrii grupului infracțional au recrutat prin metoda loverboy mai multe persoane vătămate minore, de sex feminin, pe care, prin acte de amenințare, le-au obligat să practice prostituția pe raza județului Giurgiu și a municipiului București, în schimbul unor sume cuprinse între 50 și 100 de lei.

La data de 02.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu au efectuat 8 percheziții domiciliare, pe raza județului Giurgiu, în urma cărora au fost ridicate un pistol airsoft, mai multe cartele SIM, o macetă, substanțe vegetale susceptibile a fi droguri, mai multe telefoane mobile și tablete și alte bunuri susceptibile a fi folosite în activitatea infracțională.

În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Giurgiu cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul STPF Giurgiu și a jandarmilor din cadrul IJJ Giurgiu.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti