Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Onești. Expertiza medico-legală de stabilire a filiației


19 aprilie 2022 | Oana Elena GHIDICEANU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Oana Elena Ghidiceanu

Oana Elena Ghidiceanu

Judecătoria Onești a hotărât pe baza unei expertize medico-legale că soțul mamei nu este tatăl copilului, dispunând a se realiza cuvenitele mențiuni pe marginea actului de naștere.

Deși reclamanta era căsătorită cu pârâtul la data nașterii, aceasta a susținut că cei doi erau separați în fapt de o perioadă destul de mare de timp și, astfel, soțul mamei nu ar putea fi tatăl copilului. Articolul 414 Cod civil: ”Prezumția de paternitate” prevede ipoteza în care un copil care a fost născut sau conceput în timpul căsătoriei, tatăl este soțul mamei, exceptând situația în care este imposibil ca tatăl copilului să fie soțul mamei, iar aceasta trebuie dovedită. De aceea, pe actul de naștere a fost trecut ca tată al copilului soțul mamei.

Reclamanta a contestat filiația din căsătorie. Articolului 421 Cod Civil: “Acțiunea în contestația filiației” prevede că orice persoană interesată are dreptul să conteste filiația oricând, prin introducerea unei acțiuni în justiție. Principala, cât și cea mai sigură metodă pentru stabilirea filiație este expertiza ADN, fiind suficientă datorită procentul de probabilitate de 99,_%, din care a rezultat că intervenientul este tatăl biologic al minorului, ci nu soțul mamei, adică pârâtul.

S-a răsturnat prezumția de paternitate, tatăl biologic al minorului fiind un bărbat din afara căsătoriei, acest fapt fiind constatat în urma expertizei ADN. (Sentința civilă 1732 din 1 octombrie 2021, pronunțată de Judecătoria Onești, pusă la dispoziție pe rolli.ro)

Oana Elena Ghidiceanu
Studentă – Facultatea de Drept a Universității din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică