Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Declarația Asociației Europene a Judecătorilor privind pensia de serviciu a magistraţilor


9 iunie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Joi, 9 iunie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat declarația Asociației Europene a Judecătorilor (EAJ) privind pensiile din sistemul judiciar român.

Asociația Europeană a Judecătorilor (EAJ) a luat act, în cadrul reuniunii sale din 2 iunie 2023, de un proiect de lege (înregistrat la Senat sub nr. L4/2023) în România privind pensia de serviciu a judecătorilor, care modifică în mod dramatic și negativ procedura, condițiile de acordare și cuantumul pensiilor de serviciu ale judecătorilor.

EAJ subliniază că aceste propuneri sunt incompatibile cu standardele europene și internaționale. Astfel, articolul 8-3 din Carta Universală a Judecătorului prevede că un judecător are dreptul la pensie în conformitate cu categoria sa profesională.

Articolul 6 alineatul (4) din Carta europeană privind Statutul judecătorilor prevede că judecătorilor ar trebui să li se plătească o pensie pentru limită de vârstă, al cărei nivel trebuie să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimului lor salariu în calitate de judecător. Recomandarea 2010/12 paragraful 54, a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei prevede că ar trebui să existe garanții pentru plata unei pensii pentru limită de vârstă,  care ar trebui să fie raportate în mod rezonabil la nivelul de remunerare a judecătorilor în exerciţiu.

EAJ consideră că propunerile în discuție încalcă aceste principii importante și, prin urmare, reprezintă o amenințare la adresa independenței sistemului judiciar și a statului de drept. Prin urmare, EAJ îndeamnă autoritățile române să se abțină de la punerea în aplicare a unor astfel de propuneri.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică