Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Articole Contencios contravențional Opinii SELECTED

Cum răspundem invitațiilor auto ale Poliției Locale?

15 aprilie 2022 | Emanuel DRĂGAN
Emanuel Drăgan

Emanuel Drăgan

Astăzi am primit o invitație. Nu la nuntă, nu la vreo petrecere. O invitație la sediul Poliției Locale din orașul unde locuiesc.

Știu că aceste invitații au fost analizate atât prin intermediul unui RIL, cât și prin intermediul unei minute de practică neunitară (decembrie 2020), dar am observat două lucruri:

1. În ciuda tuturor concluziilor formulate, Poliția Locală încă lasă astfel de invitații, cu nesocotirea competențelor pe care le are;

2. Lumea încă dă curs acestor chemări, ba chiar achită amenzile aplicate în mod nelegal.

Cu ce scop lasă Poliția Locală aceste invitații?

Dacă e să fim stricți, din invitație, nu rezultă scopul. Citez:

„Proprietarul autovehiculului ___, cu nr. ___, de culoare ­­___, este invitat să se prezinte în data de ___ la ora ___ la sediul Direcției Poliția Locală din ___, str. ___. Vă rugăm să aveți la dumneavoastră actul de identitate.

Practic, primești o invitație, dar nu știi pentru ce ești chemat. Ți se spune, doar, să te prezinți la sediul Poliției Locale în intervalul orar X-Y la data de Z.

Pe scurt și prin deducție, reiese că ești chemat la sediu pentru a fi identificat și pentru a ți se putea aplica contravenția rutieră.

La momentul lăsării invitației, Poliția nu cunoaște proprietarul sau posesorul autoturismului, să spunem, parcat neregulamentar, și din acest motiv te invită pentru a te cunoaște, adică pentru a te identifica, pentru a-ți aplica contravenția la legea circulației (pe care, iarăși, nu au competența să o aplice).

Ce se întâmplă dacă te duci și ești amendat?

Să presupunem că mergi la sediul Poliției Locale, ești identificat ca fiind X, domiciliat în Y, și ți se încheie un proces-verbal prin care ți se aplică o amendă contravențională pentru nesocotirea unor reguli privind oprirea/staționarea. Ce este de făcut?

Potrivit art. 177 din HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență nr. 195/2002 (Codul rutier): „(1) Îndrumarea, supravegherea, controlul respectării normelor privind circulația pe drumurile publice și luarea măsurilor legale în cazul în care se constat încălcări ale acestora se realizează de către polițiștii rutieri din cadrul Poliției Române.

Astfel, dacă ai fost amendat de un Polițist Local pentru săvârșirea unei fapte prevăzute de Codul rutier, ai fost amendat de o persoană care nu avea competența materială să te amendeze și poți obține anularea procesului-verbal de contravenție.

Ce se întâmplă dacă ești amendat pentru nesocotirea unor dispoziții locale, cum ar fi un HCL?

Dacă ești amendat pentru că ai nesocotit dispozițiile unei HCL (în care se prevede expres că poliția locală are competența să constate și să sancționeze acele fapte), există cel puțin 2 scenarii:

a. Nu proprietarul autoturismului este cel care a săvârșit fapta și nimeni nu a dat curs invitației

În această situație, Poliția Locală va fi încheiat un proces-verbal și va fi aplicat amenda proprietarului autoturismului, însă, proprietarul va dovedi pe calea plângerii contravenționale că nu se afla la momentul respectiv la locul săvârșirii contravenției, și, astfel, nu are calitatea de subiect activ al contravenției prevăzute de HCL, obținându-se o soluție de anulare a procesului-verbal.

b. Proprietarul autoturismului este cel care a săvârșit fapta și nimeni nu a dat curs invitației

În această situație, întrucât proprietarul este și subiect activ al contravenției, în condițiile în care în baza HCL, Poliția locală are competența materială de a constata și sancționa astfel de fapte, procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției este legal încheiat.

Ce se întâmplă dacă nu te duci?

Stă scris chiar pe invitație.

În caz de neprezentare, vor fi luate măsuri de sancționare conform prevederilor art. 2 punctul 31 din Legea nr. 61/1991/R cu amendă de la 500 la 1500 lei, prevăzută de art. 3 alin. (1) lit. c) din același act normativ.

Nu, serios?

Vorbim despre o invitație făcută în anul 2022, cu nesocotirea dispozițiilor Deciziei RIL nr. 11/2017 a ICCJ:

„doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate.”

Nefiind, polițistul local, competent să te cheme la sediu pentru identificare, invitația pe care ți-o face este, astfel, nejustificată și, prin urmare, nu poți fi sancționat în niciun fel în cazul în care nu te prezinți.

Concluzia Minutei întâlnirii președinților secțiilor de contencios administrativ și fiscal ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel din data de 17 decembrie 2020 este următoarea: „Cu unanimitate (…) polițistul local nu are competența de a încheia procese-verbale de constatare și sancționare ca urmare a contravenției prevăzute de art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61 din 1991, întocmite ca urmare a neprezentării la sediul poliției locale a proprietarului unui vehicul care a fost oprit neregulamentar, în urma invitației făcute de polițistul local.”

Ce facă dacă, totuși, ai fost sancționat contravențional pentru neprezentare?

Evident, faci plângere contravențională și obții o soluție de anulare a procesului-verbal de contravenție încheiat de poliția locală cu consecința exonerării de la plata amenzii aplicate.

Aceeași Decizie RIL nr. 11/2017 statuează că: „legiuitorul nu a stabilit, în mod expres, în competența poliției locale atribuția de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, și nici de a aplica sancțiunile contravenției prevăzute de dispozițiile art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991.”

Av. Emanuel Drăgan, Dobre, Damian & Asociații SCA

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership