Secţiuni » Top Legal
Top Legal
Publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Comunicare profesională Dreptul muncii Insolvență SELECTED Top Legal

Directiva europeană privind restructurarea a trecut de Senat, mii de companii din România ar putea beneficia de transpunerea în legislația națională

12 aprilie 2022 | JURIDICE.ro

• Proiectul de transpunere în legislația națională a Directivei privind restructurarea nr. 2019/1023 fost votat în Senatul României, după ce a trecut de comisiile reunite

• Urmează dezbaterea proiectului în Camera Deputaților, care este cameră decizională

• Proiectul a angrenat o serie de specialiști în jurul său, inclusiv practicieni în insolvență, judecători sindici, dar și profesori universitari

• CITR, consultantul desemnat de Comisia Europeană pentru a sprijini Ministerul Justiției în procesul de transpunere, își exprimă încrederea că Directiva va fi transpusă în termenul-limită, iulie 2022.

• Conform statisticilor, la nivel european, 3 milioane de noi locuri de muncă ar putea fi create prin acordarea celei de-a doua șanse. În România, în general, companiile amână 3-4 ani intrarea în insolvență din cauza stigmatului de eșec.

Directiva privind restructurarea este cu un pas mai aproape de implementare, după ce proiectul de lege privind transpunerea sa în legislația națională a trecut de Senat și va fi trimis la Camera Deputaților, care este for decizional. Potrivit CITR, parte a Impetum Group, mii de companii din România ar putea beneficia de pe urma acestei directive a Comisiei Europene, prin salvarea afacerii și a locurilor de muncă.

Proiectul de lege a fost votat de Senat în 11 aprilie, după ce a primit avizul comisiilor reunite, cu câteva amendamente menite să întărească aplicabilitatea legii. Scopul Proiectului rămâne, astfel, crearea unui cadru eficient pentru restructurare, care să ofere în mod real companiilor aflate în dificultate financiară o a doua șansă pentru redresarea activității.

În contextul în care în România companiile amână 3-4 ani intrarea în insolvență, iar anual sunt mii de afaceri care ajung prea târziu în această etapă, Directiva încurajează aplicabilitatea în practică a procedurilor de restructurare, punând accent pe prevenție și celeritate, desfășurare în mare parte out-of-court (în afara instanțelor), confidențialitate, astfel încât companiile să se poată restructura înainte de a ajunge în insolvență. Procedurile vor putea fi accesate doar la cererea societății, care își păstrează astfel dreptul de administrare, rămânând în controlul afacerii.

„Nevoia unui cadru normativ care să adreseze dificultatea și luarea acestor măsuri de prevenție a apărut în contextul în care vedem că la nivelul UE zilnic aproape 600 de firme intră în faliment. La nivel local, există decalaje importante între momentele în care apar dificultățile într-o companie și cel în care aceasta intră în proceduri de redresare. Avem nevoie de proceduri bazate pe celeritate, flexibilitate și nu în ultimul rând pe confidențialitate, astfel încât să nu mai existe acest stigmat al eșecului, care îi descurajează pe cei mai mulți manageri în demararea proceselor de redresare. Ne așteptăm ca Directiva, care va veni în beneficiul a mii de companii aflate în dificultate, să fie transpusă în termenul limită stabilit de Comisia Europeană, iulie 2022”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR și Team Leader al echipei de experți care a redactat proiectul de lege privind transpunerea Directivei în România.

Potrivit datelor Comisiei Europene, 43% dintre europeni nu ar demara o afacere de teama eșecului, în timp ce, anual, ies din economie 200.000 de firme care generau 1.7 mil. locuri de muncă.

În România se observă o tendință crescătoare privind accesarea măsurilor de restructurare. Totodată, este nevoie de o creștere a nivelului de informare în jurul acestor măsuri, astfel încât mediul de afaceri să cunoască mecanismele pe care le au la dispoziție pentru accesare.

Proiectul de transpunere în legislație a angrenat o serie de specialiști în jurul său, de la practicieni în insolvență, la judecători sindici, dar și profesori universitari. Proiectul este unul cu efecte la nivel național și va crea premisele pentru promovarea în legislația națională a culturii salvării unui business.

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență și restructurare din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership