Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Dreptul muncii, Dreptul securității sociale, Dreptul Uniunii Europene, Proiecte legislative, SELECTED, Sistemul judiciar

Scrisoarea CSM către Comisia Europeană ref. proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraţilor

13 iunie 2023 | JURIDICE.ro

Marți, 13 iunie 2023, Consiliului Superior al Magistraturii a adresat o scrisoare către Comisia Europeană:

În contextul abordării legislative privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sistemului public de pensii, aflate în prezent pe rolul Camerei Deputaților, Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de modificările aduse pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor.

Consiliul își exprimă îngrijorarea cu privire la modul de modificare a proiectului de act normativ, care contravine atât recomandărilor formulate în cadrul mecanismului privind statul de drept, cât și obiectivelor stabilite de Mecanismul de redresare și reziliență, cu scopul de a garanta independența sistemului judiciar, sporind calitatea și eficiența acestuia.

Astfel, modificările legislative menționate mai sus vor modifica legile justiției recent adoptate (în decembrie 2022), care, prin ele însele, au reprezentat un[1] reper PNRR care a fost astfel îndeplinit. Reamintim că, în procesul de elaborare și adoptare a legilor justiției, au fost respectate toate recomandările Comisiei Europene și obiectivele de etapă ale PNRR, inclusiv cele referitoare la pensii. PNRR a statuat în mod expres neincluderea pensiilor magistraților în categoria care urmează să fie modificată[2], în conformitate cu obligația de a respecta deciziile Curții Constituționale a României. În plus, legile recent adoptate au fost apreciate în ultimul raport MCV și reprezintă, de asemenea, un element esențial în Raportul privind statul de drept, respectând garanțiile solicitate de CE în ceea ce privește asigurarea stabilității și ireversibilității reformelor.

De asemenea, procesul legislativ s-a desfășurat cu încălcarea cooperării loiale între instituțiile implicate și cu lipsa transparenței. Deși Consiliul a aprobat cu comentarii proiectul de act normativ transmis de Guvern și adoptat de Senat, varianta actuală, astfel cum a fost modificată în fața comisiilor Camerei Deputaților, are o formă total diferită și introduce noi condiții care nu au fost supuse dezbaterilor și cu privire la care nu a fost emis avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Sistemul judiciar înțelege și sprijină inițiativa legislativă care vizează eliminarea inechităților din cadrul sistemului și a derapajelor din trecut generate de lipsa armonizării legislative care duce la un cuantum disproporționat al pensiilor în cazuri concrete, cu condiția ca dispozițiile legale avute în vedere să stabilească o perioadă de tranziție sau o aplicare etapizată adecvată.

Este necesară o perioadă de tranziție pentru a asigura încrederea legitimă a profesioniștilor din sistemul judiciar, care și-au început cariera în temeiul unui cadru juridic diferit, recunoscut de peste 25 de ani. În sistemul public de pensii au fost incluse dispoziții similare pentru creșterea vârstei de pensionare pentru femei (de la 59 la 63 de ani, din ianuarie 2011 până în ianuarie 2030). De asemenea, există diferite tipuri de profesii, altele decât magistrații, pentru care sunt prevăzute beneficii speciale în materie de pensie datorită condițiilor speciale de muncă, inclusiv reducerea vârstei standard de pensionare sau a perioadei suplimentare de vechime.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Prin urmare, este imperativ să se regândească metoda etapizată propusă prin stabilirea unor intervale raționale de aplicare a noilor dispoziții, astfel încât creșterea vârstei de pensionare, cu un minim de 12 ani, să se facă treptat, pe o perioadă mult mai lungă decât cea propusă, fără a afecta speranța legitimă a beneficiarilor și fără a crea situații discriminatorii între profesioniștii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu vârste biologice diferite.

Sistemul judiciar se confruntă în prezent cu un deficit sever de personal, în contextul perpetuării incertitudinii cu privire la statutul profesioniștilor din cadrul sistemului judiciar. Deși este guvernat de o lege organică, statutul a devenit din ce în ce mai mult supus unor modificări legislative sau unor proiecte de modificare, atât în ceea ce privește condițiile de promovare în carieră, cât și drepturile prevăzute pentru magistrați, în timp ce obligațiile și formele de răspundere disciplinară și materială au fost înăsprite. Această situație a condus la un număr mare de pensionări din sistemul judiciar și la o scădere a numărului de candidați pentru admiterea în magistratură.

În prezent, 20 % din posturile de judecător și 27 % din posturile de procuror sunt deja vacante, cu perspective de creștere a procentelor la 40 % și 45 % până la sfârșitul anului 2025, ceea ce ar duce la prăbușirea sistemului judiciar din România, din cauza unui nou val de pensionări cauzate de modificările avute în vedere.

În plus, riscul ca judecătorii și procurorii în prima parte a carierei lor să părăsească sistemul judiciar ca urmare a demotivării este, de asemenea, crescut, având în vedere pierderea oricărei posibilități de a obține o pensie de serviciu, astfel cum prevede legislația în vigoare. Interesul pentru o carieră în justiție a scăzut în mod constant în ultimii ani. De exemplu, în 2022, din cele 580 de posturi scoase la concurs, 141 au rămas neocupate, deși gradul de admitere necesar pentru a deveni magistrat a scăzut la șase din zece de la opt din zece.  O consecință evidentă va fi, de asemenea, în viitor, lipsa atractivității profesiei de judecător sau procuror.

Pe termen lung, efectul indirect va fi slăbirea puterii judiciare și dificultățile în menținerea sistemului de control și echilibru impus de statul de drept.

Credem cu tărie că astfel de modificări legislative ar trebui să se bazeze pe un dialog autentic care să includă toate puterile statului pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii.

Consiliul Superior al Magistraturii reamintește că a fost întotdeauna un partener de discuție în relația cu instituția pe care o reprezentați și, prin urmare, solicităm Comisiei Europene să încurajeze ferm Parlamentul României să adopte modificări legislative care să respecte în mod eficient atât recomandările privind statul de drept, cât și jaloanele PNRR.”


[1] Etapa 423 – Intrarea în vigoare a „legilor privind justiția” (legi privind statutul magistraților, organizarea judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii) (termen de punere în aplicare: sfârșitul T2 2023)
Descriere: Noile legi ale justiției vor prevedea următoarele:
(1) consolidarea independenței judecătorilor și procurorilor;
(2) recrutarea și avansarea în carieră pe baza principiilor meritocratice, împreună cu consolidarea rolului Institutului Național al Magistraturii în organizarea și desfășurarea examenelor și concursurilor;
(3) Funcționarea eficientă a instanțelor judecătorești, a Consiliului Superior al Magistraturii și a Parchetului;
(4) răspunderea efectivă a magistraților și protecția acestora împotriva oricăror ingerințe și abuzuri;
(5) eficientizarea inspecției judiciare, asigurarea unor garanții mai mari de independență și imparțialitate.
Statutul: Realizat. Au fost atinse repere odată cu adoptarea de către Parlamentul României a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, publicată în Monitorul Oficial nr. 1.102 din 16.11.2022, a Legii nr. 304/2022 privind organizarea judiciară, publicată în Monitorul Oficial nr. 1.104 din 16.11.2022, și a Legii nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, publicată în Monitorul Oficial nr. 1.105 din 16.11.2022.
[2] Pagină. 307, dosar interinstituțional: 2021/0309 (NLE) RO, etapa 215 PNRR – „în limitele explicite ale argumentelor Curții Constituționale”.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories