Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia (UE) 2020/969 a Comisiei de stabilire a normelor de aplicare privind responsabilul cu protecția datelor
08.07.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul oficial al Uniunii Europene, seria L 213/12 din 7 iulie 2020, a fost publicată Decizia (UE) 2020/969 a Comisiei din 3 iulie 2020 de stabilire a normelor de aplicare privind responsabilul cu protecția datelor, restricțiile privind drepturile persoanelor vizate și aplicarea Regulamentului (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Deciziei 2008/597/CE a Comisiei.

Pentru a asigura funcționarea adecvată a biroului responsabilului cu protecția datelor al Comisiei („RPD”), este necesar să se stabilească în detaliu sarcinile, atribuțiile și competențele RPD.

Regulamentul (UE) 2018/1725 atribuie responsabilități clare operatorilor de date, în special în ceea ce privește persoanele vizate. În vederea asigurării faptului că Comisia, în calitate de operator, funcționează în mod uniform și transparent cu privire la responsabilitățile sale, ar trebui să se stabilească norme privind modalitatea de a identifica persoana din cadrul serviciului sau al serviciilor Comisiei este responsabilă pentru o operațiune de prelucrare, care este efectuată în numele Comisiei. În această privință, este oportună introducerea noțiunii de operator delegat pentru a indica în mod exact responsabilitățile entităților Comisiei, în special în ceea ce privește deciziile individuale referitoare la drepturile persoanelor vizate. În plus, este oportună introducerea noțiunii de operator operațional care, sub răspunderea operatorului delegat, este desemnat să asigure conformitatea în practică și să prelucreze cererile persoanelor vizate cu privire la o operațiune de prelucrare. Desemnarea unui operator operațional nu împiedică utilizarea în practică a unui punct de contact, de exemplu sub forma unei cutii poștale funcționale care să fie pusă la dispoziție pentru cererile persoanelor vizate.

În anumite cazuri, mai multe servicii ale Comisiei pot să efectueze în comun o operațiune de prelucrare pentru a-și îndeplini misiunea. În astfel de cazuri, acestea ar trebui să asigure faptul că există acorduri interne pentru a stabili în mod transparent responsabilitățile lor respective conform Regulamentului (UE) 2018/1725, în special responsabilitățile referitoare la persoanele vizate, notificarea Autorității Europene pentru Protecția Datelor („AEPD”) și păstrarea evidențelor.

Pentru a facilita exercitarea responsabilităților operatorilor delegați, fiecare serviciu al Comisiei ar trebui să desemneze un coordonator pentru protecția datelor („CPD”). CPD ar trebui să participe la rețeaua de coordonatori pentru protecția datelor din cadrul Comisiei pentru a asigura punerea în aplicare și interpretarea coerente ale Regulamentului (UE) 2018/1725 în cadrul Comisiei și pentru a discuta despre subiecte de interes comun.

În ceea ce privește sarcina responsabilului cu protecția datelor de a atribui responsabilități în temeiul articolului 45 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2018/1725, RPD ar trebui să emită orientări suplimentare cu privire la funcția coordonatorului pentru protecția datelor.

Comisia prelucrează mai multe categorii de date cu caracter personal în scopul activităților de monitorizare, investigare, audit și consultative ale RPD. În special, Comisia prelucrează date de identificare, date de contact, date profesionale și date privind implicarea în cauze. Aceste date sunt păstrate pentru o perioadă de cinci ani de la încheierea activităților în conformitate cu Lista comună de păstrare a dosarelor la nivelul Comisiei

Prezenta decizie prevede norme și proceduri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2018/1725 de către Comisie și stabilește normele de aplicare privind responsabilul cu protecția datelor pentru Comisie („RPD”).

De asemenea, prezenta decizie stabilește normele pe care trebuie să le respecte Comisia în legătură cu sarcinile de monitorizare, investigare, audit sau consultative ale RPD, pentru a informa persoanele vizate în legătură cu prelucrarea datelor lor cu caracter personal în conformitate cu articolele 14, 15 și 16 din Regulamentul (UE) 2018/1725.

Totodată, prezenta decizie stabilește condițiile în care Comisia, în ceea ce privește sarcinile de monitorizare, investigare, audit sau consultative ale RPD, poate restricționa aplicarea articolelor 4, 14-17, 19, 20 și 35 din Regulamentul (UE) 2018/1725, în conformitate cu articolul 25 alineatul (1) literele (c), (g) și (h) din acesta.

Prezenta decizie se aplică prelucrării datelor cu caracter personal de către Comisie în scopul sarcinilor RPD menționate la articolul 45 din Regulamentul (UE) 2018/1725, în special al sarcinilor de monitorizare, investigare, audit sau consultative ale RPD sau în legătură cu aceste sarcini.

Prezenta decizie intră în vigoare la 27 iulie 2020.

Consilier juridic Elena Albu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.