« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept comercial
CRAZNIC
 

Noutățile în domeniul dreptului comercial
07.07.2020 | Răzvan GHEORGHIU-TESTA

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Răzvan Gheorghiu-Testa

Răzvan Gheorghiu-Testa

1. În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 583 din data de 2 iulie 2020 a fost publicată Legea nr. 102/2020 („Legea nr. 102/2020”) pentru modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990 („Legea nr. 31/1990”).

2. Modificările aduse Legii nr. 31/1990 au ca scop eliminarea anumitor obligații și formalități necesare pentru înființarea unei societăți în România.

3. Modificările aduse prin Legea nr. 102/2020, care vor fi detaliate mai jos, vizează următoarele aspecte:
a) eliminarea interdicției cu privire la deținerea calității de asociat unic în mai multe societăți cu răspundere limitată de către o persoană fizică sau juridică;
b) eliminarea interdicției privind înființarea unei societăți cu răspundere limitată cu asociat unic de către o altă societate cu răspundere limitată cu asociat unic;
c) reducerea numărului de documente necesare pentru stabilirea sediului social;
d) eliminarea interdicției privind stabilirea mai multor sedii sociale la aceeași adresă;
e) eliminarea necesității obținerii avizului asociației de proprietari și al vecinilor pentru stabilirea sediului social într-un imobil având destinația de locuință în anumite condiții.

I. Eliminarea interdicțiilor privind înființarea unei societăți cu răspundere limitată cu asociat unic

4. Potrivit formei anterioare a Legii nr. 31/1990, o persoană fizică sau juridică nu putea deține calitatea de asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată. De asemenea, se prevedea că o societate cu răspundere limitată nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată cu asociat unic.

5. Prin Legea nr. 102/2020 a fost abrogat art. 14 din Legea nr. 31/1990, care conținea interdicțiile menționate mai sus, astfel încât, pentru viitor, se vor putea constitui societăți cu răspundere limitată în mod liber, indiferent de numărul asociaților.

II. Reducerea formalităților necesare pentru stabilirea sediului social

6. Până la adoptarea noii legislații, pentru înmatricularea unei societăți sau pentru schimbarea sediului social al acesteia, erau necesare următoarele documente:
a) documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social înregistrat la organul fiscal din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripție se situează imobilul cu destinație de sediu social;
b) un certificat emis de organul fiscal competent, care certifică faptul că pentru imobilul cu destinație de sediu social nu a fost înregistrat un alt document care atestă cedarea dreptului de folosință asupra aceluiași imobil;
c) în cazul în care din certificatul emis potrivit lit. b) de mai sus rezultă că sunt deja înregistrate la organul fiscal alte documente care atestă cedarea dreptului de folosință asupra aceluiași imobil cu destinație de sediu social, o declarație de nesuprapunere, în formă autentică;
d) avizul privind schimbarea destinației imobilelor cu regim de locuință, în cazul în care sediul social urmează a fi stabilit într-un condominiu.

7. Prin Legea nr. 102/2020 a fost suprimată cerința privind depunerea certificatului emis de organul fiscal competent și a declarației de nesuprapunere. În mod practic, în viitor va fi posibilă stabilirea mai multor sedii sociale la aceeași adresă.

8. De asemenea, conform Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, în vederea stabilirii sediului social într-un imobil cu regim de locuință era necesar avizul scris al comitetului executiv al asociației de proprietari și al proprietarilor direct afectați cu care se învecina imobilul respectiv.

9. Acest aviz nu va mai fi necesar atunci când administratorul sau administratorii societății declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfășoară activitate.

Răzvan Gheorghiu-Testa, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

:: English version

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.