Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Asigurări, Drept comercial, Drept penal, Insolvență, Opinii, Procedură penală, SELECTED

Responsabilitatea civilă a Fondului de garantare a asiguraților în cazul falimentului asigurătorului în dosarele penale

15 iunie 2023 | Alexandra GHEORGHE
Alexandra Gheorghe

Alexandra Gheorghe

Introducere

Responsabilitatea civila a Fondului de garantare a asiguratilor (FGA) prezinta interes in cadrul legislatiei asigurarilor, in special in situatia in care o companie de asigurari intra in faliment. Acest articol analizeaza daca FGA poate deveni parte responsabila civilmente in cauzele penale asociate falimentului asiguratorului.

I. Fondul de garantare a asiguratilor si rolul sau in protejarea asiguratilor:

FGA este o schema de garantare in domeniul asigurarilor, creata pentru a asigura protectia asiguratilor in cazul in care o companie de asigurari intra in faliment.

Scopul FGA consta in protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.[1]

II. Distinctia intre responsabilitatea civila si plata despagubirilor:

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Este important sa facem o distinctie intre responsabilitatea civila si plata despagubirilor catre asigurati. Responsabilitatea civila se refera la raspunderea juridica pentru prejudiciul cauzat si este stabilita printr-un proces, fie civil, fie penal.

Pe de alta parte, FGA are rolul de a acorda despagubiri asiguratilor care nu pot fi platite de catre asiguratorul falimentar.

Cadrul normativ si regulile pentru plata despagubirilor de catre Fondul de garantare sunt fixate prin norme speciale, derogatorii, circumscrise falimentului asiguratorului si protectiei legale a creditorilor de asigurari in cadrul acestei proceduri. Astfel, Fondul are calitatea de garant in ceea ce priveste plata despagubirilor, in cadrul unei proceduri administrative strict reglementate, ce constituie modalitatea de recuperare a creantei de la aceasta entitate juridica.[2]

III. Responsabilitatea civila a FGA in cauzele penale:

Potrivit art. 86 C.proc.pen persoana care, potrivit legii civile, are obligația legala sau convenționala de a repara in intregime sau in parte, singura sau in solidar, prejudiciul cauzat prin infractiune si care este chemata sa raspunda in proces este parte in procesul penal si se numește parte responsabilă civilmente

In cazul asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabila civilmente si are obligatia de a repara singura prejudiciul cauzat prin infractiune, in limitele stabilite in contractul de asigurare si prin dispozitiile legale privind asigurarea obligatorie de raspundere civila.[3]

Pornind de la definitia partii responsabile civilmente, Inalta Curte de Casatie si Justitie a retinut prin Decizia RIL 26/2017 ca „nici dispozitiile Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor si nici cele ale Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa nu prevad calitatea de parte responsabila civilmente a Fondului de garantare a asiguratilor, neexistand, asadar, nicio dispozitie legala in baza careia aceasta calitate sa ii fie atribuită Fondului de garantare a asiguratilor sau, in egala masura, atat societatii de asigurare, cat si Fondului de garantare.

Or, in absenta unei dispozitii legale, in conditiile in care societatea de asigurare are calitatea de parte responsabila civilmente, iar deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia nu are ca efect incetarea calitatii de subiect de drept, nu exista niciun temei legal in baza caruia calitatea de parte responsabila civilmente a societatii de asigurare sa ii fie transferata Fondului de garantare a asiguratilor sau in baza caruia Fondul de garantare a asiguratilor sa fie introdus in procesul penal, ca a doua parte responsabila civilmente.

Nici din punct de vedere conventional Fondului nu-i revine vreo obligatie decurgand din subrogarea in calitatea de asigurator, el fiind, asa cum s-a aratat, doar un garant in ceea ce priveste plata de indemnizatii/despagubiri rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii, in cadrul unei proceduri administrative strict reglementate, ce se constituie in singura modalitate de recuperare a creantei de la aceasta entitate juridica, in cazul falimentului unui asigurator.

Asadar, in cazul Fondului de garantare a asiguratilor exista o societate de asigurare care are calitatea de parte responsabila civilmente si calitatea de subiect de drept, impotriva careia s-a dispus deschiderea procedurii falimentului, iar din disponibilitatile Fondului de garantare a asiguratilor se asigura efectuarea platii despagubirilor catre creditorii de asigurari in cadrul unei proceduri administrative. Raporturile dintre creditorii de asigurari si Fondul de garantare a asiguratilor se deruleaza in cadrul procedurii speciale reglementate in cap. III din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor, iar nu in cadrul procesului penal.”[4]

In considerentele Deciziei RIL 26/2017, Inalta Curte de Casatie si Justitie a subliniat ca „legiuitorul a pornit de la premisa ca Fondul de garantare a asiguratilor nu are calitatea de parte responsabila civilmente in procesul penal si, neavand aceasta calitate, este „in drept sa efectueze plati” creditorilor de asigurari (parti civile in procesul penal) anterior finalizarii procesului penal.”

Prin Decizia precitata, Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat ca, prin raportare la continutul normei legale ce defineste notiunea de parte responsabila civilmente, reiese ca protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator se realizeaza de catre Fondul de garantare a asiguratilor prin intermediul unei proceduri special reglementate legislativ, iar nu prin atragerea acestuia în procesul penal, ca parte responsabilă civilmente.

Concluzie

In cazul falimentului asiguratorului, Fondul de garantare a asiguratilor nu dobandeste calitatea de parte responsabila civilmente in procesul penal.


[1] Potrivit art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 213/2015: „Articolul 2 (1) Fondul, ca schema de garantare in domeniul asigurarilor, are ca scop: a) protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator persoana juridica romana;”
[2] A se vedea Decizia RIL nr. 26/2017 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 2.432/1/2017
[3] A se vedea Decizia RIL nr.1/2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 23/2015
[4] Disponibil aici


Avocat Alexandra Gheorghe, MÎRZA TOADER & ASOCIAȚII

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories