Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Alexandru Peicea: Clientul apreciază seriozitatea, punctualitatea și promptitudinea avocatului său
09.07.2020 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Alexandru Peicea

Alexandru Peicea

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Alexandru Peicea, fondatorul PEICEA, BĂDULESCU ȘI ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. De ce vi s-a părut a fi mai aproape avocatura, decât alte profesii care pot fi practicate urmare a absolvirii unei facultăți de drept?

Alexandru Peicea: Bună ziua și mulțumesc pentru invitația de a vă acorda acest interviu! Să fiu sincer, știința dreptului mi-a atras atenția încă din liceu. Deși am absolvit un liceu cu profil economic, am avut și una sau două materii de drept. Recunosc, în facultate eram destul de nehotărât. Ca orice student, m-am visat o perioadă judecător, apoi procuror sau notar. Și, din fericire, zic eu, am ajuns avocat. Și spun din fericire pentru că avocatura cred că mi se potrivește cel mai bine. Dintre toate cele enumerate mai sus, mi se pare cea mai dinamică profesie.

Alina Matei: În decurs de 5 ani, ați absolvit 3 facultăți. Cum ați gestionat naveta gândurilor care se duceau și se întorceau ori de câte ori mergeați la cursurile uneia dintre facultăți?

Alexandru Peicea: Nu a fost foarte greu, dat fiind faptul că două dintre ele se asemănau foarte mult. Mergeam la cursuri numai la Facultatea de Drept. La Administrație și la Marketing mergeam numai la examene. Mi-a părut rău că nu am ajuns la cursuri mai des, însă timpul nu îmi permitea.

Alina Matei: Știți să „citiți” un bilanț contabil, ca absolvent al Facultății de Marketing și Afaceri Economice Internaționale, presupun. V-a fost de folos logica fiscală (pentru un cunoscător)/tainică (pentru ceilalți) în procesele penale?

Alexandru Peicea: Nu chiar. Facultatea de Marketing nu acoperă nici măcar parțial domeniul fiscalității. Consider că în procesele penale care au ca obiect săvârșirea unor infracțiuni economice, marea majoritate a oamenilor confundă expertiza contabilă cu expertiza fiscală. Din punctul meu de vedere, în dosarele de acest gen, este de preferat ca avocatul suspectului sau inculpatului să apeleze la experiența unui om foarte bine pregătit în domeniul fiscalității, iar asta nu o poate face în niciun caz un licențiat în marketing.

Alina Matei: Aveți o temă de doctorat foarte interesantă – Instrumente de prevenire și combatere a infracțiunilor de corupție la nivel național și internațional. Pe scurt, în opinia dumneavoastră care sunt microbii corupției?

Alexandru Peicea: Cu toții suntem de acord că nivelul corupției în România este unul foarte ridicat. Cred că nivelul scăzut de educație este unul dintre cei mai importanți factori care favorizează apariția și creșterea corupției. În țările în care sistemul de educație este unul foarte bine dezvoltat și mă refer aici la state precum Finlanda sau Danemarca, corupția nu reprezintă o amenințare. De asemenea, consider că birocrația favorizează creșterea nivelului acestui fenomen. Este posibil ca și în România corupția să scadă odată cu digitalizarea serviciilor publice și evitarea contactului fizic dintre cetățeni și funcționarii publici.

Alina Matei: Cum se pregatesc studentii de la Facultatea de Politie? Exista deosebiri intre acestia si studentii de la celelalte facultati?

Alexandru Peicea: Studenții de la Facultatea de Poliție se pregătesc cel puțin la fel de bine ca cei de la celelalte facultăți. Există grupe ale căror studenți, după terminarea facultății, urmează să își desfășoare activitatea în calitate de ofițeri de poliție judiciară. În mod evident, aceștia sunt mai interesați de studiul dreptului penal și al procedurii penale întrucât sunt conștienți că se vor lovi de aceste materii în activitatea profesională de zi cu zi.

Alina Matei: Este diferită abordarea dreptului penal/procedură penală de către studenții de la Poliție, față de cei de la Drept?

Alexandru Peicea: Nu. Studenții de la Academia de Poliție studiază aceeași materie ca cei de la orice facultate de drept din România. Însă, dată fiind activitatea pe care o vor desfășura după terminarea facultății, am încercat la seminar să le dezvolt mai mult partea practică. Am discutat, de exemplu, ce trebuie să conțină o ordonanță în general, un rechizitoriu sau un referat de terminare a urmăririi penale și cum se efectuează o audiere într-un proces penal. Le-am prezentat și am dezbătut acte de urmărire penală din dosare și, cu privire la audierea persoanelor, am făcut chiar și role-play-uri.

Alina Matei: Nu suntem o echipă obișnuită de avocați – scrie pe site-ul societății de avocatură al cărei fondator sunteți. Cum vă luați în primire clienții și cum le răspundeți nevoilor?

Alexandru Peicea: Orice client apreciază în primul rând seriozitatea, punctualitatea și promptitudinea avocatului la care apelează. Este evident că pentru fiecare client, cazul lui ar trebui să fie cel mai important pentru avocat. Nu prioritizăm într-un anumit fel dosarele din birou, pentru noi fiecare client este la fel de important, încercăm să fim cei mai buni în fiecare zi și să rezolvăm problemele clienților noștri cât mai rapid și cât mai eficient.

Alina Matei: Ce vă propuneți, alături de doamna avocat Carmen Bădulescu, să faceți pentru societatea de avocatură PEICEA, BĂDULESCU ȘI ASOCIAȚII?

Alexandru Peicea: Ne propunem ca fiecare client care pleacă din biroul nostru să plece mulțumit pentru că, mulțumit fiind, sigur va reveni sau ne va recomanda. Pe plan profesional, ne propunem să creștem, să ne dezvoltăm și să ne mărim echipa. Am pornit deja mai multe colaborări întrucât în unele dosare este nevoie de mai mulți avocați pentru ca rezultatul pe care ni l-am propus să fie atins.

Alina Matei: Cum a fost perioada numită Coronavirus, care s-a înfipt în omenire ca o capușă?

Alexandru Peicea: Din punctul meu de vedere, apariția SARS-CoV-2 a produs atât efecte pozitive, cât și negative. Faptul că în sfârșit s-a reușit la instanță respectarea unui interval orar în care sunt apelate dosarele din ziua respectivă este un lucru pozitiv. Pe de altă parte, toți am fost afectați de măsurile impuse de autorități însă, dacă vă referiți la activitatea profesională desfășurată, vă pot spune că am avut de lucru chiar și în perioada stării de urgență.

Alina Matei: Profesorul de drept penal/procedură penală pe care il apreciați?

Alexandru Peicea: Ca teoretician, îndrumătorul meu de doctorat, doamna Anca Lorincz. Ca practicieni, îi apreciez pe domnii profesori Bogdan Micu și Andrei Zarafiu. Ultimii doi consider că îmbină perfect activitatea de cadru didactic cu activitatea desfășurată în avocatură.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Alexandru Peicea: Îi felicit pentru alegerea făcută și sunt sigur că răspunsurile la multe dintre întrebările lor le găsesc în secțiunile Articole și Dezbateri de pe platforma Juridice.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Alexandru Peicea: Și eu vă mulțumesc!

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.