Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Modificări importante în privința obligației societăților de a declara beneficiarii reali! A fost eliminată obligația depunerii anuale a acestor Declarații
09.07.2020 | Daniel MOREANU

Secţiuni: Articole, Content, Drept civil, Drept comercial, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

La începutul acestei săptămâni a fost publicată Legea prin care se aduc modificări în privința legislației publicată în luna iulie 2019, privind obligația societăților comerciale de a declara care sunt beneficiarii reali ai acestora. Legea va intra în vigoare astazi, 9 iulie 2020.

Pentru a implementa anumite Directive U.E. în materia spălării banilor și finanțării terorismului, a fost publicată în luna iulie 2019 a noua Lege prin care societățile nou înmatriculate, dar și toate societățile existente aveau obligația de a depune o Declarație pe proprie răspundere privind identitatea beneficiarilor reali ai acestora.

Pentru societățile deja înmatriculate această declarație trebuia depusă în termen de maximum 12 luni, termen care înițial expira în luna iulie 2020, fiind prelungit, ca urmare a pandemiei, până la 1 noiembrie 2020.

Aceste declarații trebuiau depuse anual, în termen de 15 zile de la aprobarea situației financiare, prevedere care a fost criticată, întrucat aducea o birocrație suplimentară excesivă, în condițiile în care identitatea beneficiarilor reali nu se schimba.

Din fericire, prin Legea publicată în această săptămână această obligație a fost eliminată, Declarația fiind depusă doar la înmatriculare sau atunci cand beneficiarii reali se schimbă, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit schimbarea. Așadar, Declarația nu mai trebuie depusă anual în condițiile în care beneficiarii reali nu se schimbă.

Totodată, a fost eliminată și obligația de a depune Declarația de către societățile deja înmatriculate, care sunt constituite doar din asociați persoane fizice, care sunt singurii beneficiari reali (spre exemplu, un S.R.L. cu asociat unic nu este obligat să depună această Declarație). În acest caz, O.N.R.C. va completa din oficiu Registrul Beneficiarilor Reali.

Av. dr. Daniel Moreanu
MOREANU Law

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti