Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Modificări importante în privința obligației societăților de a declara beneficiarii reali! A fost eliminată obligația depunerii anuale a acestor Declarații
09.07.2020 | Daniel MOREANU

JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

La începutul acestei săptămâni a fost publicată Legea prin care se aduc modificări în privința legislației publicată în luna iulie 2019, privind obligația societăților comerciale de a declara care sunt beneficiarii reali ai acestora. Legea va intra în vigoare astazi, 9 iulie 2020.

Pentru a implementa anumite Directive U.E. în materia spălării banilor și finanțării terorismului, a fost publicată în luna iulie 2019 a noua Lege prin care societățile nou înmatriculate, dar și toate societățile existente aveau obligația de a depune o Declarație pe proprie răspundere privind identitatea beneficiarilor reali ai acestora.

Pentru societățile deja înmatriculate această declarație trebuia depusă în termen de maximum 12 luni, termen care înițial expira în luna iulie 2020, fiind prelungit, ca urmare a pandemiei, până la 1 noiembrie 2020.

Aceste declarații trebuiau depuse anual, în termen de 15 zile de la aprobarea situației financiare, prevedere care a fost criticată, întrucat aducea o birocrație suplimentară excesivă, în condițiile în care identitatea beneficiarilor reali nu se schimba.

Din fericire, prin Legea publicată în această săptămână această obligație a fost eliminată, Declarația fiind depusă doar la înmatriculare sau atunci cand beneficiarii reali se schimbă, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit schimbarea. Așadar, Declarația nu mai trebuie depusă anual în condițiile în care beneficiarii reali nu se schimbă.

Totodată, a fost eliminată și obligația de a depune Declarația de către societățile deja înmatriculate, care sunt constituite doar din asociați persoane fizice, care sunt singurii beneficiari reali (spre exemplu, un S.R.L. cu asociat unic nu este obligat să depună această Declarație). În acest caz, O.N.R.C. va completa din oficiu Registrul Beneficiarilor Reali.

Av. dr. Daniel Moreanu
MOREANU Law

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.